Tradiční vývar nebo miso zažene sto nemocí
top of page

Tradiční vývar nebo miso zažene sto nemocí

Proč jíst polévky? Protože tolik živin, kolik umí náš organismus přijmout z poctivé polévky, nedokáže získat z žádného jiného jídla! Kvalitní polévka je plná vitaminů, minerálních látek, vlákniny a bílkovin. Zejména slepičí či hovězí vývary dodají sílu a zaženou každé nachlazení. Poctivý vývar je tak prvním lékem při nemoci. Polévka vás navíc zaplní a pomůže snížit počet kalorií, které přijmete během příštího jídla. Lidé, kteří jedí polévky, mají díky nim vyrovnanější stravovací návyky. Přijímají více dobře vstřebatelných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů a méně kalorií a tuku.


Potvrzují to i aktuální výzkumy, podle kterých vývar z kostí „inhibuje migraci neutrofilů“, což znamená, že ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou nebo podobným virovým onemocněním.


V tradiční terapii se zdůrazňuje nutnost vařit polévku pomalu. Jedině velmi pomalý var – může trvat i několik hodin – totiž způsobí, že se z kostí a šlach, které na polévku použijete, uvolní léčivé látky (zejména kolagen a esenciální aminokyseliny jako prolin, glycin a glutamin).


Hlavní účinky poctivého vývaru:

  1. regeneruje krevní buňky

  2. působí antivirově a antibioticky

  3. podporuje imunitu

  4. upravuje zažívání, trávení a vylučování žaludečních šťáv

  5. doplňuje minerály

Účinnost polévky zvýšíte přidáním kořenové zeleniny (Mrkev podporuje játra, prospívá trávení a obsahuje vitamin K, sodík, foláty, mangan, fosfor, hořčík, vitamin E a zinek. Česnek je účinným antibiotikem a likviduje i viry a plísně.  Celer snižuje riziko zánětů i srdečních chorob, podporuje imunitní systém a ozdravuje játra.


Červená řepa doplňuje krev, snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy.) a vhodným kořením (pepř zlepšuje zažívání, odvodňuje a pomáhá proti bakteriím, koření doplňuje a rozhýbává energii čchi (Qi), zahřívá střed).


Kurkuma zahání vše škodlivé. Tymián pomáhá udržet zdravé ledviny, srdce a mozek a je dobrým zdrojem manganu.) Petržel otevírá povrch, odstraňuje škodlivý chlad.


Cibule rozbíjí stagnace, doplňuje Yang, rozpouští hlen (Tan), posiluje plíce.


Fakt, že vývar z kostí je téměř zázračným lékem, podporují desítky vědeckých studií. Nejde totiž zdaleka jen o chřipky a nachlazení, či pěknou pokožku.


Doktorka Kaayla T. Daniel, nutriční terapeutka a vědkyně, zabývající se profesionálně výživou, napsala o léčivých účincích polévek knihu Výživné vývary (Nourishing Broths). Mimo jiné v ní říká: „Máme klinicky potvrzeno, že chrupavky či jejich součásti, želatina a další látky, obsažené v domácím vývaru z kostí, mohou nejen předcházet, ale někdy i léčit nemoci, jako je osteoartridita, osteoporóza, autoimunitní onemocnění, poruchy trávení a překvapivě i rakovinu.“


Podle tradiční čínské medicíny vývar z kostí posiluje zejména ledviny, ve kterých má lidský organismus uloženu základní životní energii.  Proto se v praxi tradiční čínské medicíny používá kdykoli je organismus výrazně oslabený: nejen při chřipkách, ale i únavovém syndromu, viróze a dalších nemocech, včetně období po porodu, při rekonvalescenci po operacích nebo v přechodu.


Tradiční slepičí vývar (slepice doplňuje energii čchi (Qi) a krev) je základem nejen české gastronomie. Zatímco kosti a maso je třeba rozdělit na malé části, zeleninu naopak ponechejte nenakrájenou, aby se při dlouhém varu úplně nerozpadla. Voda by měla jen mírně probublávat, při prudkém varu bude vývar zakalený. Slepičí vývar (z masa, kostí a zeleniny) obsahuje důležité minerály, bílkoviny, je silně zásadotvorný, protizánětlivý a vyživuje celý organismus včetně kloubů, kostí a zubů. Posiluje imunitu a osvědčil se při léčení chřipky a dalších virových nemocí. Z terapeutického pohledu tradiční čínské medicíny má dlouhá polévka nedocenitelný význam. Nebojte se ho řádně osolit – sůl harmonizuje střední zářič, zvlhčuje, v mírném množství posiluje ledviny.


Vývar ze slepice v červeném víně je považován za první prostředek pro posílení matky (výživa krve i esence ledvin) i pro podporu kojení.


Pokud nemáte čas a potřebujete do organismu rychle dostat výživné, ozdravující jídlo, zvolte miso polévku.


Tradiční miso rychlá polévka: 130 g tofu, 400 ml zeleninového vývaru nebo vody, 2 lžíce miso pasty, 2 jarní cibulky, 1 g sušené wakame řasy, 1 houba shitake, trochu hrášku

Namočte řasy a houby na 10 minut do vody (400 ml), nakrájejte tofu na kostičky a cibulku na jemná kolečka. Řasy a houby následně nakrájejte, vložte do hrnce, přidejte vývar nebo vodu, tofu a krátce prohřejte. Mezitím v misce rozmíchejte miso pastu s trochou teplé vody. Miso se nesmí vařit, přidejte ho do hrnce a hned podávejte.


Miso obsahuje všechny aminokyseliny, jedná se tedy o komplexní bílkovinu. Další vědecky doložené přínosy:

  1. Povzbuzuje vylučování zažívacích šťáv v žaludku.

  2. Obnovuje prospěšná probiotika ve střevech.

  3. Pomáhá se zažíváním a vstřebáváním další potravy ve střevech.

  4. Je bohatým zdrojem železa a vitamínů skupiny B.

  5. Zlepšuje kvalitu krve a lymfy.

  6. Snižuje riziko rakoviny prsu, prostaty plic a střev.

  7. Posiluje imunitní systém a pomáhá snižovat LDL cholesterol.

  8. Vysoký obsah antioxidantů chrání před volnými radikály.

  9. Povzbuzuje životní sílu a chrání před chladem.

  10. Pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol.

  11. Zmírňuje následky silného kouření, konzumace alkoholu a léků.

  12. Pohlcuje těžké kovy, zejména radioaktivní stroncium, má silné detoxikační účinky.


Očima TČM je fermentovaná pasta miso:

  • povahy neutrální,

  • chuti sladké, slané a kyselé,

  • vstupuje do do dráhy Sleziny, Žaludku, Jater a Ledvin.

Umí:

  • Odvést vlhko.

  • Vyloučit horkou jedovatost.

  • Posílit Qi a krev.

  • Přeměnit hlen.


Další rady, tipy a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page