Jak se zbavit bloků, stagnací a uzdravit i žlučník dle TČM
top of page

Jak se zbavit bloků, stagnací a uzdravit i žlučník dle TČM

Stagnace v organismu postihují častěji ženy, u kterých se projevují bolestmi břicha a nadýmáním, které se nezlepšuje po stolici, bolestmi v podžebří, premenstruačním syndromem, napětím v prsou, cystami v prsou či v podbřišku, nepravidelnou či bolestivou menstruací, silným menstruačním krvácením, depresemi, podrážděností, bolestmi hlavy, zácpou, sklonem k výbuchům hněvu.


Jazyk má normální barvu, v těžších případech jsou okraje lehce červené. Pokud je jazyk fialový, jedná se o blokádu krve, kterou provází tmavá pleť, nepohyblivé bulky v břiše a patří sem také stavy po poraněních a úrazech, angina pectoris, infarkt myokardu, myomy, cysty, bolesti hlavy, křečové žíly, karpální tunely apod. Stagnace krve je obvykle lokalizována do jater, srdce nebo dělohy.


V běžném denním životě zažíváme stagnace třeba při dlouhé pečlivé činnosti, kdy je třeba se koncentrovat. Představte si, jak se snažíte navléknout nit na jehlu a nedaří se vám to. Soustředíte se, jste sevření v napětí a po několika minutách s jehlou hodíte na stůl a prudce vstanete. Stagnaci rozbíjí skákání, tanec, Oshovy dynamické meditace jsou postaveny pro západního člověka sevřeného frustracemi, příkazy a zákazy. Proto mají mladí lidé rádi rockové koncerty či adrenalinové jízdy, skoky apod.


Při stagnaci se doporučují potraviny rozbíjející blokády:

amasaké, jahody, broskve, třešně, kedlubny, květák, fazole, ječný slad, pohanka, jáhly, celer, cibule, cuketa, čekanka, česnek, dýně, hlávkový salát, dýně, shiitake, kapusta, mrkev karotka, okurka, jablečný ocet, ředkev, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové, hovězí maso, banány, badyán, bazalka, kardamom, kmín, kopr nať, kurkuma.


V játrech často dochází také ke stagnaci energie čchi Qi, což se projeví pocitem nervozity, depresí, tlakem na hrudi, nechutenstvím. Tady výrazně pomohou dynamická a dechová cvičení. Důraz je kladen i na čerstvou syrovou zeleninu.


Pokud dochází ke stagnaci jaterní čchi Qi, je třeba se vyhýbat svíravým a zadržujícím potravinám. Přednost by měly dostávat potraviny mírně ostré a rozptylující podstaty. Pacienti by měli jíst méně (odcházet od stolu s pocitem, že by zvládli sníst více) a poslední jídlo dne podávat pozdě odpoledne či brzy večer. U stolu velmi škodí bouřlivé nebo prchavé emoce, jíst je třeba v klidném a uvolněném prostředí.


Vhodné je zařadit potraviny rozptylující povahy, mírně ostré: koření, cibule, česnek, listová hořčice, řeřicha, kurkuma, bazalka, máta, křen, pepř, kardamom, kmín, fenykl, kopr, zázvor.


Dlouhodobá stagnace jater vyčerpává celý systém a generuje horko. Jakmile stav komplikuje nadměrné horko nebo nedostatečnost Qi, je třeba složky s teplou podstatou, například papriku (koření), zázvor a česnek, užívat opatrně. Opatrnost při nasazování jídelníčku určeného k rozproudění krve je na místě v případech, kdy stázi krve komplikuje nebo dokonce vyvolává nedostatečnost Qi nebo yang. Vhodné jsou slané potraviny, které změkčují tvrdost a pomáhají v rozptylování nádorů. Patří mezi ně i minerální vody nebo ruský slanobýl.


K odstranění stagnace nebo snížení horkosti je zapotřebí, aby ledviny vyprodukovaly více jinových tekutin, které fungují jako ochlazující a uvolňující. Proto se kromě ochlazujících potravin mají užívat i potraviny zvyšující kondici ledvin.


Neléčená játra trpící nadbytkem negativně ovlivňují funkci krve, sleziny-slinivky-žaludku, ale i srdce. Někdy terapie začíná právě léčbou srdce, protože jakmile posílíme srdce a povzbudíme je, aby přijímalo více energie, budou játra nucena odevzdat nahromaděný nadbytek, čímž se sníží zátěž ledvin. Vše je propojeno.


A protože stagnace v játrech ubližuje i žlučníku, začne se v něm usazovat žluč, objeví se zažívací potíže, plynatost, napětí v zádech u krku, hořkost v ústech. Žlučník očistí dieta bez masa, mléčných výrobků, vajec, ořechů a dalších tučných produktů. Velmi prospěšný je benedikt.


Odbourávání žlučových kamenů urychlí:


hrušky, mořské řasy, citrony, kurkuma, ředkve, ředkvičky, svízel, lněný olej


Osvědčený proplach žlučníku: pět po sobě jdoucích dní konzumujte nalačno dvě polévkové lžíce kvalitního bio olivového oleje následované dvěma lžícemi citronové šťávy.


Další tipy, rady a doporučení najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page