Akutní nachlazení, záněty, virózy, patogeny dle TČM
top of page

Akutní nachlazení, záněty, virózy, patogeny dle TČM

Akutní letní bakteriální či virové infekce způsobuje podle tradiční medicíny horký toxin. Charakteristickým projevem jsou: žízeň na studené nápoje, bolesti v krku, kašel, zácpa, podrážděnost, nervozita, záněty očí, uší a v krku, kožní záněty (růže, impetigo, bércový vřed), ekzém, akné, lupénka, přetrvávající únava po borelióze, klíšťovém zánětu mozku, virové meningitidě, spále, angíně, zánětu středouší atd. Jazyk je červený s červenými tečkami.


Pro vyléčení se doporučují speciální bylinné směsi, medicinální houby (např. coriolus) a kvalitní potraviny:


fazole mungo, pšenice špalda, tofu, králík, jahody, bazalka.


Chřipky a nachlazení způsobuje spíše vnější vítr, který napadá povrchové oblasti organismu. Zevní chladný vítr napadá kůži a projevuje se většinou jako zimnice, třesavka, zimomřivost, kýchání, řídká rýma, výrazné bolesti svalů po těle a hlavy, bolesti a ztuhlost šíje, mírně zvýšená teplota.


Existují ale i další typy větrných napadení a nemocí, které je vhodné konzultovat s lékařem či terapeutem.

Pokud je v organismu příliš mnoho horka a větru, nedoporučují se vejce ani pohanka. Vejce jsou jinak všeobecně výtečná pro doplňování jin. Pohanka rozptyluje vlhkost, stagnaci a protipohyb žaludeční čchi, čistí a posiluje střeva, zlepšuje chuť k jídlu, je účinná při léčbě úplavice a chronického průjmu. Kontraindikovaná je při vnitřním horku a při příznacích větru, včetně závratí, dezorientaci, nervozitě, křečích nebo emocionální nestabilitě. Zajímavé je, že pohanka nesnese ošetřování chemickými látkami při růstu a velmi rychle odumírá.


Naopak velmi vhodné jsou při vyhánění větru a akutních stavech horkosti vývary, polévky, jednoduchá jídla, kaše, kurkuma, kuzu apod. Při léčbě vnějších chorob se doporučuje malé množství stravy, pocení (potit by se ale neměli výrazně hubení lidé) a hodně tekutin, které mají pokojovou teplotu.


Mnoho nemocí při nevhodném léčení zanechá v těle tzv. skrytý patogen. Může se to projevit i přemnožením kvasinek kandida (candida). Proto je dobré posílit střeva, zbavit se jedů (pomůže česnek, lapacho, zelené rostliny s chlorofylem, mořské řasy, okysličování, coriolus atd.), zlepšit imunitu a organismus celkově dočistit.


Podle uznávaného terapeuta Paula Pitchforda je nejdůležitějším principem pro posílení imunity vyřešení emočních problémů, tedy upřímně odpustit sobě i druhým, být bezpodmínečně vděčný za vše co bylo a je. Podle východní filozofie zbavení se staré zášti vyčistí játra od překážek, načež právě játra umožní snadnou cirkulaci ochranné energie čchi (Qi). Zbavení se zášti je tak na prvním místě úspěšného posílení organismu.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články„.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page