Tradiční vývar nebo miso zažene sto nemocí

Proč jíst polévky? Protože tolik živin, kolik umí náš organismus přijmout z poctivé polévky, nedokáže získat z žádného jiného jídla! Kvalitní polévka je plná vitaminů, minerálních látek, vlákniny a bílkovin. Zejména slepičí či hovězí vývary dodají sílu a zaženou každé nachlazení. Poctivý vývar je tak prvním lékem při nemoci. Polévka vás navíc zaplní a pomůže snížit počet kalorií, které přijmete během příštího jídla. Lidé, kteří jedí polévky, mají díky nim vyrovnanější stravovací návyky. Přijímají více dobře vstřebatelných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů a méně kalorií a tuku.

Potvrzují to i aktuální výzkumy, podle kterých vývar z kostí „inhibuje migraci neutrofilů“, což znamená, že ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeného chřipkou nebo podobným virovým onemocněním. 

V tradiční terapii se zdůrazňuje nutnost vařit polévku pomalu. Jedině velmi pomalý var – může trvat i několik hodin – totiž způsobí, že se z kostí a šlach, které na polévku použijete, uvolní léčivé látky (zejména kolagen a esenciální aminokyseliny jako prolin, glycin a glutamin).

Hlavní účinky poctivého vývaru:

  • regeneruje krevní buňky
  • působí antivirově a antibioticky
  • podporuje imunitu 
  • upravuje zažívání, trávení a vylučování žaludečních šťáv
  • doplňuje minerály

Účinnost polévky zvýšíte přidáním kořenové zeleniny (Mrkev podporuje játra, prospívá trávení a obsahuje vitamin K, sodík, foláty, mangan, fosfor, hořčík, vitamin E a zinek. Česnek je účinným antibiotikem a likviduje i viry a plísně.  

Celer snižuje riziko zánětů i srdečních chorob, podporuje imunitní systém a ozdravuje játra.  Červená řepa doplňuje krev, snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy.) a vhodným kořením (Pepř zlepšuje zažívání, odvodňuje a pomáhá proti bakteriím. Kurkuma zahání vše škodlivé. Tymián pomáhá udržet zdravé ledviny, srdce a mozek a je dobrým zdrojem manganu.)

Podle tradiční čínské medicíny vývar z kostí posiluje ledviny, ve kterých má lidský organismus uloženu základní životní energii.  Proto se v praxi tradiční čínské medicíny používá kdykoli je organismus výrazně oslabený: nejen při chřipkách, ale i únavovém syndromu, viróze a dalších nemocech, včetně období po porodu, při rekonvalescenci po operacích nebo v přechodu.

Pokud nemáte čas a potřebujete do organismu rychle dostat výživné, ozdravující jídlo, zvolte miso polévku.

Tradiční miso rychlá polévka:

130 g tofu, 400 ml zeleninového vývaru nebo vody, 2 lžíce miso pasty, 2 jarní cibulky, 1 g sušené wakame řasy, 1 houba shitake, trochu hrášku

Namočte řasy a houby na 10 minut do vody (400 ml), nakrájejte tofu na kostičky a cibulku na jemná kolečka. Řasy a houby následně nakrájejte, vložte do hrnce, přidejte vývar nebo vodu, tofu a krátce prohřejte. Mezitím v misce rozmíchejte miso pastu s trochou teplé vody. Miso se nesmí vařit, přidejte ho do hrnce a hned podávejte.

Miso obsahuje všechny aminokyseliny, jedná se tedy o komplexní bílkovinu. Další vědecky doložené přínosy:

  • Povzbuzuje vylučování zažívacích šťáv v žaludku
  • Obnovuje prospěšná probiotika ve střevech
  • Pomáhá se zažíváním a vstřebáváním další potravy ve střevech
  • Je bohatým zdrojem železa a vitamínů skupiny B
  • Zlepšuje kvalitu krve a lymfy
  • Snižuje riziko rakoviny prsu, prostaty plic a střev
  • Posiluje imunitní systém a pomáhá snižovat LDL cholesterol
  • Vysoký obsah antioxidantů chrání před volnými radikály
  • Povzbuzuje životní sílu a chrání před chladem
  • Pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol
  • Zmírňuje následky silného kouření, konzumace alkoholu a léků
  • Pohlcuje těžké kovy, zejména radioaktivní stroncium, má silné detoxikační účinky

Další rady, tipy a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty.

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám pomohu s konkrétní léčbou upravenou přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, a přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Postupy a směsi, které používám, jsou prověřeny staletími zkušeností, proto fungují. Tradiční terapie doplňuji moderními poznatky a metodami.

Ve zlínské ordinaci se zaměřuji především na celkovou harmonizaci organismu, na terapii obezity, akné, nespavosti, terapii trávicích či střevních potíží, psychoterapii, očistu gynekologických kandidóz, na terapii menstruačních problémů, migrén, zánětů dásní a léčbu dalších zdravotních neduhů.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com nebo volavka@lecive-pohadky.cz , Zlín, www.tradicni-terapie.cz

Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár týdnech.

Cílem praktiků tradiční medicíny je změnit lidské návyky a myšlení v rámci prosazování zdravého životního stylu, zaujetí pozitivního postoje vlivem správného stravování, cvičení, vhodné duševní aktivity a koordinace vlivů okolního prostředí na zdravotní stav. V klinické praxi kladou terapeuti důraz na přesnou diagnózu a léčení založeném na rozboru příznaků. Vyhledávají skutečné příčiny potíží a následně je léčí. Právě díky globálnímu přístupu často vyléčí několik problémů současně, je však třeba být trpělivý.

Sdílet článek na:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *