Špalda nebo běžná pšenice?

Je špaldová pšenice výjimečná?

Pšenice špalda (Triticum spelta) je starobylý druh rozpadavé pšenice. V ideálním případě je zcela nešlechtěná. Špaldová mouka je oproti pšeničné mouce trochu hustší a chuťově výraznější. Chléb ze špaldové mouky je nižší a hutnější.

Podle tradiční medicíny je špalda teplá, tučná i sladká, z čehož vyplývá, že organismus zahřívá a prospívá slezině. Velmi vhodná je pro osoby s krevní skupinou B.

Špaldovou „sladkostí a tučností“ se živili už staří Egypťané, Keltové a Germáni. V Evropě se začala pěstovat před osmi tisíci lety. Později ale ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy.

Z hlediska výživové hodnoty je na tom špalda velmi podobně jako pšenice, ale špalda obsahuje o něco více zinku a bílkovin. Špaldová mouka obsahuje méně lepku než pšeničná mouka.

Některé přednosti špaldové mouky:

  • podporuje imunitní systém
  • působí proti chudokrevnosti
  • zlepšuje trávení
  • zabraňuje jaterním migrénám
  • upravuje krevní tlak
  • normalizuje hladinu krevního cukru
  • vyživuje klouby, kosti a má vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky.

Některé úžasné účinky špaldové mouky však mají všechny celozrnné potraviny (obsahují prospěšné látky). Všeobecně platí, že celozrnné produkty:

  • zlepšují činnost střev a léčí zácpu
  • snižují riziko vzniku mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění
  • zmenšují riziko onemocnění diabetem
  • chrání před aterosklerózou
  • brání organismus proti vzniku zánětu a některých typů rakoviny (zejména střeva)

Více o prospěšných potravinách jsme psali v dalších textech, najdete je v kategorii Články.

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní léčbu upravenou přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. To, co je vhodné pro jednoho, druhému sedět nemusí, a přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Postupy a směsi, které používám, jsou prověřeny staletími zkušeností, proto fungují. Tradiční terapie doplňuji moderními poznatky a metodami.

Ve zlínské ordinaci se zaměřuji především na celkovou harmonizaci organismu, na terapii obezity, akné, nespavosti, trávicích či střevních potíží, psychoterapii, očistu gynekologických kandidóz, menstruační problémy, migrény, záněty dásní a léčbu dalších zdravotních neduhů.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com

Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár týdnech.

Cílem praktiků tradiční medicíny je změnit lidské návyky a myšlení v rámci prosazování zdravého životního stylu, zaujetí pozitivního postoje vlivem správného stravování, cvičení, vhodné duševní aktivity a koordinace vlivů okolního prostředí na náš zdravotní stav. V klinické praxi kladou terapeuté důraz na přesnou diagnózu a léčení založeném na rozboru příznaků. Vyhledávají skutečné příčiny potíží a následně je léčí. Právě díky globálnímu přístupu často vyléčí několik problémů současně, je však třeba být trpělivý.

Sdílet článek na:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *