Extrémní vyhublost se paradoxně řeší podobně, jako nadváha – tedy vyléčením slinivky (sleziny), která má na starost trávení, zpracovávání potravy a produkci živin včetně krve. Správně fungující slinivka se slezinou jsou základem dobře vyživeného organismu.
Každý máme dispozičně jinou váhu, každému vyhovuje něco jiného, není dobré se řídit tabulkami a příliš všeobecnými doporučeními. Přesto jsou některá pravidla jídelníčku, které platí téměř pro každého – často máme zbytečné obavy z nového životního stylu, přitom stačí jen pár dní a už pocítíte rozdíl.
Je přirozené, že ve vyšším věku jde váha mírně nahoru, není dobré se kvůli tomu stresovat. Pokud se ale váha drží stále extrémně nízko, je třeba hledat příčiny a navíc posilovat organismus a produkci fyziologických tekutin a YINových složek organismu, protože tento stav je často doprovázený celkovou vysušeností a příznaky, které z této vysušenosti pramení. Ať už se jedná o jakýkoli stav, je vhodné celkové vyšetření.
Důvodů, proč organismus nefunguje správně a nemůže přibrat, je podle tradiční čínské medicíny vícero. Nejčastěji se jedná o:
nedostatek YIN ledvin, nedostatečnost energie ledvin
nedostatečná produkce tekutin JIN YE v organismu
oslabení středu a orgánů středu (slinivka, slezina, žaludek)
zablokovaná energie v organismu z různých příčin (často psychických)
nedostatečnost jaterní energie (např. z přetížení jater), nadbytek jaterního ohně
nedostatečnost fyziologických tekutin žaludku a plic
horkost ve žlučníku, nedostatečná funkce žlučníku
V praxi se ukazuje nejen zásadní dopad psychiky na celý organismus, ale u většiny lidí také stále horší stav trávení způsobený přetíženými játry. Podle východní medicíny játra kontrolují činnost slinivky, navíc je v játrech energetická rezerva. Oslabená játra špatně zpracovávají tuky, včetně zdravých ořechů. Navíc oheň jater spaluje energii. Při léčbě podváhy se proto často nejprve léčí játra a spolu s nimi také ledviny, které bývají v deficitu.
Co se týká jídelníčku, tak základem pro osoby, které chtějí přibrat, je pestrá strava. Měla by obsahovat zeleninové omáčky, vývary, přirozeně sladkou chuť dopoledne, důležité živiny a enzymy. Minimálně stravitelná je suchá a nudná strava. Pro začátek je nezbytné zařadit kvalitní snídaně – tedy ideálně pít čerstvý zeleninový vývar bez koření (uvařit čtyři druhy zeleniny, např. brokolici, cibuli, mrkev a celer, nebo na sladko (chutná jako čaj): uvařit dýni, cibuli, mrkev a řepu, vývar scedit, zeleninu použít nebo vyhodit, čistý vývar popíjet), případně snídat miso polévku s hrstkou krup či slzovky, nebo rýžovou kaši congee (několik hodin vařenou kulatozrnnou bílou rýži).
Nejhorší je stále něco pojídat a mlsat. Slinivka si pak vůbec neodpočine, neregeneruje a je vyčerpaná. Bohatě stačí jíst tři krát denně. Někteří lidé mají potíže s inzulinem a potřebují svačiny, ale i tady je dobré dát trávení alespoň 2 hodiny klidu.
Pochopitelně je nutné odlišit, jestli je podváha pouze estetickým problémem, kdy se člověk cítí dobře i při extrémní štíhlosti, anebo jestli je nemocný a hubnutí je známkou špatného stavu organismu.
Psychicky mohou mít extrémně štíhlí lidé sklon dělat vše správně, dokonale, bývají příliš stažení. Stává se, že někdo nemůže přibrat i proto, že se bojí. Strach z jídla je také známkou oslabeného trávení a nemocné slinivky. S jídlem je pak spojeno příliš mnoho emocí, sevření a úzkosti. Často tyto emoce pramení ze snahy být perfektní, mít vše pod kontrolou a touze dostat přesný jídelníček a dokonalý návod – tyto pocity opět souvisí s játry. Tady pomůže i psychické uvolnění formou tance, procházek, cvičení, hlasitého prodýchávání apod. Dokonalý jídelníček a návod neexistuje. Nebojte se uvolnit, být kreativní a spontánní.
Často lidé s podváhou spadají do kategorie „hubený jang“, přičemž tyto typy mají také sklon k překyselení, proto jsou pro ně vhodné minerálky i vitamíny B. Velmi přínosná je péče o střeva.
Yin ledvin posílí:
jáhly, ječmen, tofu, fazolové lusky, bílé fazole, borůvky, ostružiny, mořské řasy, hroznové víno, jablka, banány, melouny, hrušky, červená řepa, celer, mrkev, brambory, lilek, shiitake, mandle.
Slinivku (slezinu) posílí:
vařená a teplá jídla, dlouhé pomalé vaření
pravidelnost
důkladné žvýkání
jednoduché kombinace několika málo přísad
dostatek obilovin a dušené zeleniny, málo masa
často jíst rýžovou kaši (congee), oves, pražený ječmen, špaldu, tykev, mrkev, cizrnu
Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, trávení
Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.
Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.
Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com
Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.
Comments