Emoce můžete zkrotit i stravou a dechem
top of page

Emoce můžete zkrotit i stravou a dechem

Emocionální změny jsou přirozené. Žijeme v rušném světě a emoce se mění spolu s okolím i tělem. Lidé mívají pocit, že starosti, panika, strach, úzkost či deprese jsou projevy, kterým se musí nutně vyhýbat. Mnohdy se tyto stavy diagnostikují jako nemoc a léčí se pilulkami. Přitom i negativní emoce či agresivita jsou přirozené a mají svůj význam. Rozhodně se nevyplácí je odmítat.


Podle tradiční medicíny jsou veškeré emoce, ať už aktivní nebo klidné, podmíněné kvalitou a množstvím energie a krve. A právě kvůli pohybu krve mají souvislost také s pohybem měsíce. Emoční cyklus tak trvá obvykle 28 dní. Každý den přichází změna. A lze se naučit tyto jevy vnímat a ovlivňovat.


Komplexní emoční cyklus tvoří dvě části: přirozený cyklus emocí a hormonální menstruační cyklus (ten se pochopitelně týká pouze žen). Protože ženy mají dva emoční cykly, trpí častějším střídáním nálad a výkyvů.


Jak uvádí terapeutka Zhang Yifang, nevhodné zásahy do emočních a hormonálních cyklů mohou mít vážné následky. Běžnými průvodními jevy mohou být drobné výkyvy nálad, ale mohou vyústit i v úplnou rozladěnost. Přichází vysoká podrážděnost, agresivita, deprese. Existuje významné procento žen, které spáchaly sebevraždu či nějaký zločin právě v období do čtyř dnů před nebo po začátku menstruace.


Hlavní příčinou je obvykle přemíra ohně v játrech, která jsou primárním orgánem pro regulaci oběhu energie v organismu. Oheň v játrech pálí spoustu energie a narušuje tak trávení a funkce sleziny, což se projeví také únavou a zadržováním vody. Následnou náladovost způsobí i nedostatečná výživa krve.


Emoční rozladěnost během menstruace tvoří tři navzájem se prolínající faktory. Jednak jsou to hormonální změny, které zasahují nervový systém. Za druhé ženy mnohdy jednají podle kulturních očekávání, takže problémy během menstruace prohlubují jejich vlastní obavy z očekávaných příznaků. Za třetí je třeba brát v úvahu přirozený emoční cyklus.


Základem pro upravení emocí a uvolnění napětí před menstruací je obnova harmonie v játrech. Pomoci mohou byliny, akupresura i vhodné potraviny. Terapeutka Zhang Yifang doporučuje:

  1. Vztek s bolestí hlavy, závratě: celer (100g denně k jídlu), ředkvička s mrkví (50g ředkvička, 30g mrkev) jako salát

  2. Podrážděnost, plačtivost, deprese, plná prsa: čerstvé bobule čínského hlohu (uvařit 30g ve 100ml vody, přidat špetku medu, nebo uvařit čaj z 5g sušených bobulí)

  3. Hněv, zadržování vody, únava: ječné kroupy vařené se špetkou hnědého cukru nebo kaše z fazolí azuki a rýže

  4. Nadměrná konzumace sladkostí a vzdychání: čaj z čínské růže a bobule jujuby

Důležité je také správné dýchání. Vyzkoušejte alespoň několikrát za den dlouze vydechnout. Nádech nehlídejte, jen dlouhý pomalý výdech. Je to velmi příjemné! A co teprve, když to časem spojíte i s nádechem do podbřišku a do stran! To se teprve budou dít věci!


Vše v našem organismu propojeno, ukazuje odborník na východní medicínu, Giovanni Maciocia. Mimo jiné zdůrazňuje škodlivé působení negativních emocí na organismus. Např. nenávist, žádostivost nebo pocity viny:

- Nenávist představuje velmi devastující a destruktivní emoci. Postihuje srdce a játra a zauzlovává a zpomaluje čchi. Mezi symptomy a příznaky způsobené nenávistí patří bolest hrudníku, bolest v podžebří, nespavost, bolest hlavy a vnímané bušení srdce. Tyto projevy zahrnují bolest v určité části těla, protože když je nenávist pociťována po mnoho let, obrací se dovnitř a zraňuje pouze osobu, která ji cítí.

- Žádostivost, tedy přílišná touha, je spojena s lpěním na vnějších objektech nebo jiných lidech. Tato přílišná žádostivost, která je v čínské medicíně jedním z aspektů emoce „radosti", působí, že ministerský oheň vyšlehává vzhůru a sužuje mysl. Je tím myšlen stav ustavičné žádostivosti, která není nikdy uspokojena. Může být zahrnuta touha po materiálních objektech i po uznání. Žádostivost ovlivňuje srdce i osrdečník a rozptyluje čchi. Je-li mysl klidná, vyrovnaná a spokojená, osrdečník jde svojí cestou a život je šťastný a vyrovnaný. Je-li mysl slabá a nespokojená, osrdečník se řídí potřebami žádostivosti a člověk neustále touží po nových předmětech nebo nových známkách uznání; když jich ale dosáhne, nikdy ho neuspokojí a zanechají ho ještě více frustrovaného. Právě těchto příčin jak taoismus, tak buddhismus kladou důraz na omezení žádostivosti. - Pocit viny je na Západě mimořádně běžnou emocí a příčinou nemocí. Postihuje srdce a ledviny a působí stagnaci nebo pokles čchi. Může zapříčinit stagnaci čchi v hrudníku, nadbřišku nebo břiše a mezi jeho klinické projevy patří nepříjemný pocit v hrudníku, bolest v nadbřišku nebo břiše a pocit nafouknutí a tenký pulz. Jazyk mívá červenou špičku a pulz při tepání vibruje. Oči vyhlížejí nestabilně a osoba je při mluvení často zavírá. Dech je zásadní. Je samotnou podstatou našeho života, ovlivňuje harmonické souznění mezi racionální mužskou a intuitivní ženskou energií. Pokud se na něj dokážeme na chvíli soustředit a dýchat vědomě, automaticky má pro tělo větší hodnotu a přivádí do těla více hlubší energie, takzvané prány.


Prána představuje vůdčí životní energii zodpovědnou za činnost dýchací a oběhové soustavy spolu s motorickými a smyslovými funkcemi organismu. Je řídící silou vyšší mozkové činnosti, kardiovaskulárního systému a okysličování tělesných tkání i jednotlivých buněk. Je to kosmická energie, která přivádí do těla duchovní sílu, sílu vůle a schopnost koncentrace.


Způsob jakým dýcháme, má přímý vliv na naše prožívání. Při úzkosti a ve stresu využíváme jen část naší dýchací kapacity. Každá emoce mění náš dech. Ale platí to i obráceně – dech umí změnit naše pocity.


Napojením na dech se napojujeme na své nitro a schopnost sebeuvědomování. Cílem je zklidnění a nadhled. Jsme pak schopnější prožívat situace autenticky (teď a tady), naše mysl neulpívá v minulosti a nepřemítá s úzkostí o budoucnosti. Správný dech a okysličení tkání nás aktivizuje, povznáší a posiluje.


Jak si dále pomoct při psychické nerovnováze najdete také v dalších textech v kategorii „Články“ – Psychoterapie, psychické problémy


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page