Slzovka vás zbaví otoků
top of page

Slzovka vás zbaví otoků

Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení, léčí akné i jiné hnisavé procesy na kůži. Pomáhá také při otocích a bolestech svalů a kloubů. Umí toho ale daleko více!


V západní medicíně je slzovka ceněna zejména pro vysoký obsah aminokyselin, které jsou základní stavební jednotkou bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu. Slzovka má také vysoký obsah betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě.


Celostní medicína považuje slzovku za potravinu, která dokáže změkčovat a zvláčňovat. Proto pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu.


Slzovka obecná (jobovy slzy) se používá při:

  1. detoxikaci organismu

  2. celkovém zahlenění

  3. zánětech močového měchýře (je močopudná)

  4. otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem

  5. problémech s ekzémy a záněty kůže (lupenka, akné, růžovka, bércové vředy apod.)

  6. střevních parazitech

  7. kašovité stolici a průjmu

  8. kašli a po respiračních nemocech na odhlenění

  9. léčbě zhoubných nádorů

  10. na otoky nohou i celého těla.

Slzovka je jednoletá tropická obilnina z čeledi lipnicovitých. Působí především na slezinu, která je oslabená a produkuje příliš mnoho hlenu. Škodlivý hlen umí slzovka vyloučit z těla a vysušit. Její sladká a mdlá chuť, mírně chladná (vyrovnaná a lehká) povaha a tropismus ke slezině, plicím a žaludku způsobují, že je na oslabenou slezinu tím nejlepším prostředkem.



Dlouhodobé bezdůvodné užívání slzovky (případně užívání se špatnou indikací) ale může oslabit ledviny! Poraďte se proto o jejím dlouhodobém užívání s kvalitním terapeutem. Nadměrné užívání slzovky se projeví suchou kůží, suchem v ústech a vysušenými plícemi. Kontraindikována je slzovka v těhotenství, protože vysušuje i děložní sliznici.


Dlouhodobé testy prokázaly účinnost slzovky při alergiích, při zmírnění endokrinních poruch díky schopnosti rostliny snižovat hladiny hormonů progesteronu a testosteronu (bolestivé menstruační symptomy se snížily o celých 90 procent, což byl mnohem lepší výsledek než u skupiny, u které se podávaly léky na předpis) i při potížích s žaludečními vředy. Testy také prokázaly velký úspěch slzovky při hubnutí. Obézním myším byly injekčně vstřikovány extrakty ze slzovky po dobu čtyř týdnů a při porovnání s kontrolní skupinou se přišlo na to, že myši živené extraktem ztrácely nadbytečná kila, snížil se jejich příjem potravy, obsah jejich tělesného tuku, hmotnost tukové tkáně a hladiny cholesterolu a triglyceridů. Uvedl to výzkum publikovaný v roce 2004 v časopise „Life Sciences“. Díky svému složení pomáhá slzovka trávit tuky a má i blahodárný vliv na celulitidu.


Jak dále podpořit zdravé hubnutí si můžete přečíst v dalších textech v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, trávení, diabetes


Jsme rádi, že vás naše články inspirují a obohacují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page