Vyhání horkost, posiluje srdce, uklidňuje ducha
top of page

Vyhání horkost, posiluje srdce, uklidňuje ducha

Rychlá snadná večeře pro klidný spánek, utišení divokých typů osobnosti a vystresovaných nerváků. Uvařte pšeničný nebo ječmenný bulgur s řasou, třeba s hiziky. Hiziki odstraňuje hleny s příznaky horkosti, dle TČM prospívá štítné žláze, zvlhčuje suchost, posiluje kosti i zuby.


Tofu opečte na pánvi. Tofu posiluje čchi, harmonizuje střední ohniště, vyhání horkost, neutralizuje jedy, potlačuje nadýmání, doporučuje se v případě začervenalých očí, žízně, hlenovitého průjmu z horkosti.



Červenou řepu nakrájejte na kostičky, zalijte vodou a vařte 20 minut. Červená řepa posiluje srdce, uklidňuje ducha, podporuje oběh, pročišťuje krev, léčí játra i jaterní stagnace, zvlhčuje střeva a léčí zácpu, podporuje menstruaci. V hrníčku rozmíchejte trochu kuzu ve studené vodě a přilijte k vroucí řepě. Kuzu výrazně ochlazuje a léčí horkost a střeva. Vařte společně na mírném plameni za stálého míchání dvě minuty a odstavte.



Na pánvi osmahněte na kostičky nakrájený celer, který řádně osolte a dochuťte bylinkami.


Celer kořen hojí ledviny, vyživuje žaludek, používá se při cukrovce, bolestech hlavy, hypertenzi i gynekologických výtocích.



Talíř doplňte o ochlazující syrovou zeleninu. Hlávkový salát působí sedativně, vysušuje vlhkost včetně otoků, pomáhá při léčbě hemoroidů, ochlazuje, je účinný proti depresím.


Zeleninu vybírejte dle sezony. Pokud je dostupná ředkvička, určitě ji použijte. Ředkvička zvlhčuje plíce, odhleňuje, detoxikuje, rozpouští hlenovité usazeniny, ulevuje při chrapotu, bolestech v krku, tuhnutí zátylku i při žlučníkových kamenech.


Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty


Nezapomeňte, že nejdůležitější je jíst v klidu, v pohodě, dýchat, žvýkat a vnímat své tělo.


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.


bottom of page