Onemocnění štítné žlázy podle TČM
top of page

Onemocnění štítné žlázy podle TČM

Trápí vás štítná žláza? Může to souviset s ledvinami... Onemocnění štítné žlázy patří mezi nejčastější endokrinní choroby a podle některých údajů trpí nemocemi štítné žlázy až 30 % Evropanů. Nemoc se obvykle projevuje zvětšením štítné žlázy – strumou, změnami funkce štítné žlázy, a to jak ve smyslu zvýšené funkce (hypertyreóza), tak ve smyslu snížené funkce (hypotyreóza), záněty štítné žlázy (Hashimotova sebedestruktivní choroba) i nádory.


Štítná žláza patří k žlázám s vnitřní sekrecí, produkujících hormony, konkrétně tyroxin T4 a trijodtyronin T3. Hormony štítné žlázy jsou zodpovědné za termoregulaci, rychlost metabolických dějů, podílí se také na růstu. Přeměna z T4 na T3 probíhá především v játrech a slezině. Podle tradiční čínské medicíny ale hrají při poruchách štítné žlázy největší roli ledviny.


Zajímavá je zde úloha žlučníku. Žlučník má totiž velmi úzký vztah ke štítné žláze - když svou zátěž nezvládá, zatíží štítnou žlázu… Pojítkem obou je prvek železa - oba orgány se podílejí na látkové výměně tohoto prvku. U všech poruch se štítnou žlázou by se proto měla prozkoumat funkčnost žlučníku.


Zvýšená funkce pramení obvykle z dysfunkce jater. Játra jsou „od přírody“ horká, to znamená jejich náklonnost k projevům nemocí z nadbytku yangu apod. Projevem bývá hněv, agrese, zarudnutí, návaly, horkokrevnost, pocení, bolesti hlavy, vysoký tlak atd. Pokud játra stagnují, můžete cítit v krku bouli, ačkoli tam není. Struma bývá také příznakem zbytnělých jater.


Projevy hyperfunkce štítné žlázy:

  1. horkokrevnost

  2. nadměrné pocení

  3. třes končetin

  4. nervozita, zrychlené chování

  5. bušení srdce (palpitace, tachykardie)

  6. hubnutí

  7. porucha soustředění

  8. nepravidelná a slabá menstruace

Doporučená strava u hyperfunkce (potraviny, které ochlazují horko v játrech i horko v srdci):

  1. banány a jahody

  2. černá houba (Jidášovo ucho)

  3. sůl

  4. špenát

  5. okurka

  6. mangold

  7. fazole

  8. máta peprná

  9. chřest

Snížená funkce je hlavně charakterizována neharmonickým stavem ledvin, mnohdy spojeným se slezinou. Projevy jsou takřka opačné než u horkých jater, a to např. zimomřivost, problémy s menstruací, kterou ledviny řídí, otoky, nízký tlak, chlad či bolest beder a kolenou, slabost, studené ruce a nohy, únava apod.


Sníženou funkci štítné žlázy může vyvolat nedostatek selenu. Selen totiž ovlivňuje přeměnu hormonů. U jeho nedostatku se snižuje metabolismus.

Projevy hypofunkce štítné žlázy:

  1. únava tělesná i mentální

  2. zimomřivost

  3. sklon k otokům

  4. suchá kůže

  5. zácpa

  6. nadměrné menstruační krvácení

Doporučená strava u hypofunkce (potraviny, které posilují energii yang (jang) ledvin a sleziny):

  1. sardinky a makrely

  2. mořské řasy (spirulina, chlorella)

  3. krevety

  4. datle

  5. kuřecí a skopové maso

  6. pepř

  7. pistáciové a vlašské ořechy

  8. jablka, maliny, třešně, meruňky

  9. ovesné vločky

  10. polníček, mrkev, červená řepa a petržel

  11. sladké brambory (batáty)

Zajímavý je také tyrosin, který patří mezi 22 základních aminokyselin. Konkrétně mezi ty neesenciální, což znamená, že tělo si jej dokáže samo vyrobit, z fenylalaninu za přispění enzymu fenylalanin hydroxylázy, a není tedy závislé na jeho příjmu ze stravy. Ve štítné žláze pak z tyrosinu a jódu vznikají již hormony trijodtyronin T3 a tyroxin T4.


Vhodné přírodní zdroje tyrosinu: čočka, fazole, kvasnice, avokádo, mrkev, řepa, petržel, zelená paprika, kvalitní sýr, hovězí, kuřecí, krůtí maso, ryby, vejce, banány, dýňová a sezamová semínka, mandle.


Dle moderní medicíny se obvykle doporučují hormonální tablety, které doplňují chybějící hormony, ale neposilují organismus.


Onemocnění štítné žlázy se často projeví tzv. strumou. Z pohledu východní medicíny je každá struma vždy stagnací tzv. vnitřního hlenu (tan). Tento hlen (tan) má různé příčiny:

  1. Studený uzel se vytváří díky nedostatečné funkci sleziny a ledvin, které pak neodvádí veškeré odpady ven z těla, ale hromadí je.

  2. Horký uzel se vytváří v důsledku nadměrného zatížení dráhy jater, která se díky přehřívání „vysušuje“ a zahušťuje do kalného hlenu.

Mezi doporučované potraviny, které všeobecně rozpouští hlen, patří:

  1. datle

  2. čerstvý zázvor

  3. pepř

  4. hořčičná semínka

  5. chřest

  6. hrušky

O vhodné léčbě nemocí štítné žlázy se poraďte se zkušeným terapeutem, který navrhne individuální terapii.


Jak dále posílit organismus se dočtete v textech v kategorii „Články“.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, psychické potíže

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page