Slzovka se zeleninovou „svíčkovou“ – skvělá kombinace pro odkyselení, hubnutí a zbavení otoků. Vlhkost a hleny v organismu způsobují vážné potíže včetně obezity, zánětů či chrápání. Při nápravě je proto nutné vlhkost s hlenem odstranit. Tady je velkým pomocníkem slzovka neboli hatomugi. Slzovka se užívá při nedostatečnosti sleziny s nahromaděním vlhkosti, je močopudná, posiluje slezinu, vylučuje vlhkost, uvolňuje svaly, pročišťuje horkost, odvádí hnis.
Slzovka se hodí do snídaňových kaší, do ranní polévky, výtečná je v dýňové polévce, ale klidně ji využijte jako hlavní chod.
Vyzkoušet ji můžete s oblíbenou zeleninovou „svíčkovou“ omáčkou. Ingredience: 1 cibule, 2 mrkve, půl kořene petržele, kousek celeru, lžíce oleje, 2 lžíce sojové smetany, sůl, koření.
Nadrobno nakrájenou cibuli orestujte v hrnci s olejem, po několika minutách přidejte nakrájenou mrkev, celer a petržel a vše restujte zhruba pět minut, pak zalijte teplou vodou tak, aby nepřesahovala přes zeleninu, přidejte koření a duste 20 minut pod pokličkou.
Postupně přidávejte sojovou smetanu. Jakmile zelenina změkne, vše rozmixujte na hladkou omáčku. Přidejte špetku umeocta a citronové šťávy.
Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit kukuřičným škrobem, který nejprve rozmíchejte v trošce studené vody, následně vlijte do omáčky, řádně promíchejte a vařte několik minut do zhoustnutí. Na závěr můžete přidat sojovou smetanu.
Mrkev prospívá plicím, posiluje slezinu-slinivku, zlepšuje funkci jater, stimuluje vylučování odpadu, rozpouští kameny, nádory a jiné shluky, léčí trávení, včetně překyselení žaludku a pálení žáhy. Používá se na průjem i úplavici – vylučuje hnilobné bakterie ze střev, je zásadotvorná, čistí pleť od akné, pomáhá proti revmatismu, šerosleposti, infekcím uší.
Celer kořen hojí ledviny, vyživuje žaludek, používá se při cukrovce, bolestech hlavy, hypertenzi i gynekologických výtocích.
Petržel je zahřívající, zlepšuje trávení, detoxikuje, podporuje močení, léčí obezitu, kameny v močovém měchýři, ledvinách i žlučníku, výrazně pomáhá ledvinám, ale ne při zánětu (protože zahřívá).
Pro děti k omáčce přidejte i povařenou červenou řepu s kudzu – recept najdete v textu „Vyhání horkost, posiluje srdce, utišuje ducha„
Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty
Nezapomeňte, že nejdůležitější je jíst v klidu, v pohodě, dýchat, žvýkat a vnímat své tělo.
Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.
Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,
Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.
Comments