Za špatným trávením může být vlhkost a toxiny ve slezině
top of page

Za špatným trávením může být vlhkost a toxiny ve slezině

Na celkový stav organismu a především na zažívání má velký vliv vlhkost v těle. Vlhko (TAN, jinová porucha) může být způsobeno stravou, prostředím i oslabením vnitřních orgánů. Vlhko vytváří známky stagnace a pomalosti – jedinec je snadno unavený a cítí se těžce.


Nadbytek vlhka se obvykle projeví těmito příznaky:

  1. Otoky, cysty, nádory

  2. Hlenovité nánosy, zahlenění

  3. Nadměrné množení kvasinek a parazitů

  4. Únava

  5. Pocit tíhy v nohou i v hlavě

  6. Nafouklé břicho

Vlhká onemocnění jsou obecně zpomalující a stagnující a jejich léčba bývá zdlouhavá.

Vlhkost poškozuje především trávení, tedy slezinu. V případě oslabení sleziny se zhoršuje kvalita Qi (čchi) a krve a současně s ní i kvalita svalstva. To ochabuje, je měkké, člověk se rychleji unaví a může dojít i k ubývání svalové hmoty. Nedostatečnost sleziny poznáte i na rtech. Jsou bledé a ochablé, vyrážky na nich jsou příznakem akumulace horkosti ve slezině a žaludku. Modré rty ukazují na stagnaci a srážení se Qi (čchi) i krve. Chuť k jídlu je příznakem dobrého stavu sleziny a naopak, například oslabení Qi (čchi) sleziny se projevuje zvýšenou chutí na sladká jídla.


Pokud se vlhko spojí s větrem či dokonce horkem, má za následek i závažná onemocnění, jako je roztroušená skleróza, revmatoidní artritida apod.

Vhodnou léčbu doporučí zkušený terapeut. Všeobecně ale platí, že při zvýšené vlhkosti v organismu je nutné:

  1. Omezit konzumaci syrových potravin

  2. Nepožívat žádné cukry

  3. Snížit spotřebu masných a mléčných výrobků

  4. Chodit na procházky nebo se věnovat nenáročnému cvičení

Slezina může být zasažena vlhkostí, ale také chladem nebo toxickými látkami. Příznakem bývají skvrny na obličeji, nadměrný bílý vaginální výtok, hromadění hlenu, akné v okolí úst.


Proti toxinům ve slezině pomáhá konzumace kyselých potravin. Například tmavé švestky umeboshi jsou nejvhodnější potravinou, která odstraňuje jedy, posiluje trávicí funkce střev a žaludku, díky kyselinám obsaženým v umeboshi dochází k co nejrychlejšímu odstranění toxických látek z potravin. Navíc kyselé potraviny pozitivně ovlivňují naše zdraví, zvyšují odolnost našeho organismu vůči toxinům.


Další vhodné potraviny odvádějící vlhkost: salát, celer, kedlubny, žito, amarant, sinice, chřest, vojtěška, dýně, ocet, papája, lapacho, kozlík, heřmánek.


Jak dále prospět svému zažívání a posílit slezinu se dočtete v textech v kategorii „Články“ – Trávení, diety, diabetes.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page