Nedostatek energie čchi Qi a jak ho řešit dle TČM
top of page

Nedostatek energie čchi Qi a jak ho řešit dle TČM

Únava po každé činnosti, únava po jídle, nechutenství, měkčí stolice, slabý hlas, bezdůvodné zadýchávání, samovolné pocení, vyčerpání, astma, alergie – to jsou podle tradiční čínské medicíny typické příznaky nedostatku čchi (Qi), který se nejčastěji týká sleziny a plic.


Dle MUDr. Hoffmanna odpovídá nízké rychlosti a to buď z důvodu malého obsahu motoru, jenž neutáhne velké těžké auto (nedostatečnost JANG), nebo nízké rychlosti ze sníženého výkonu studeného motoru (chlad HAN). Obojí klade nároky na větší spotřebu benzínu (krev XUE) a oleje (JIN), proto i auto má zpočátku velkou spotřebu, více „žere“, aby doplnilo chybějící výkon (obézní lidé), dokud se později „nezadře“ (nechutenství).


Doporučená strava:


bulgur, cizrna, fazole bílé, ječmen (kroupy), ječný slad, kukuřice (polenta), batáty, kuskus, oves, pšenice špalda, rýže, sójové boby, tofu, čočka, dýně, shiitake, candát, losos, makrela, pstruh, sardinky, treska, hovězí játra, králík, kuřecí a telecí maso, datle, hroznové víno, kokos, lískové ořechy, třešně, nať celeru, klíčky vojtěšky, čekankový nápoj – karo


Při nedostatku čchi Qi ledvin zařaďte do stravy:


hřebíček, semínka pískavice, fenykl, černý pepř, skořici, sušený zázvor, rozmarýn, badyán, vlašský ořech, jedlý kaštan, pistácie, jehněčí, losos, černé fazole, cibule, pórek, pažitka, slávky, jehněčí a hovězí ledvinky.


Jídelníček určený k posílení čchi Qi sleziny klade důraz na chutná jednoduchá jídla skládající se z poměrně malého množství přísad (jako když vaříte pro malé děti, ale jídlo nerozvařujeme na kašičky, stačí lehké povaření do křupava). Základem tohoto jídelníčku jsou složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. Přísné či jednotvárné diety slezině škodí, ale nevhodné je i přílišné kombinování.


Partnerským orgánem sleziny při tvorbě čchi Qi jsou plíce, proto jezení venku či hluboké dýchání pomáhají plíce i slezinu zesílit. Co se potravin týče, plicím vysloveně prospívá přídavek malého množství ostrých potravin do jídelníčku, neboť jim pomáhá v jejich přirozené funkci rozptylování a směrování Qi dolů. V případě závažné nedostatečnosti, zvláště v počátečním období výrazné změny jídelníčku, je třeba s těmito potravinami zacházet opatrně, neboť mohou příliš rozptylovat a dále oslabovat Qi.


Další informace o přílišné únavě najdete v sekci „Články“ – Únava, spánek, vyčerpání

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page