Jak se zbavit sebevražedných sklonů a přílišného smutku
top of page

Jak se zbavit sebevražedných sklonů a přílišného smutku

Trápí vás deprese, nebo úzkost, nebo smutek, nebo strach? Každá emoce má jiný původ. Sebevražedné sklony dle lektora tradiční čínské medicíny Giovanni Maciociho souvisí zejména s hlubokým smutkem a plícemi! Sklíčenost a zármutek spotřebovávají energii plic a postupně napadají i srdce, játra a slezinu. Pokud se energie plic vyčerpá, dojde k oslabení a zmenšení celkové tělesné Qi (čchi), člověk se cítí zastrašený a objevuje se dušnost a bolesti a tíseň na hrudi, fyzická i duševní sklíčenost, nedostatek síly a lenost. Projevuje se tichým pláčem, ztrátou odvahy, zakalením ducha. Každý člověk je jiný, proto i v tomto případě pomůže osobní diagnostika. Hlavní projevy nedostatku yinu v plicích:

  1. Suchý kašel

  2. Sucho v ústech

  3. Sucho v krku

  4. Horké dlaně, plosky

  5. Červené tváře

  6. Nespavost

  7. Noční pocení

  8. Odpolední horkost

Tradiční terapie má osobitý pohled na lidskou duši. Podle tradiční čínské medicíny plíce uchovávají ducha Po, který v moderním pojetí zhruba odpovídá limbickému systému a který zodpovídá za reflexy, instinkty, pud sebezáchovy a reprodukční pud. Po vzniká při početí, je vyživován esencí matky a duší Po matky. Odpovídá za rozpoznávání emocí, kontroluje dýchání, proto se emoce projevují také dechem.


Akupunkturní body plic se aktivují vždy, když pacient má sebevražedné sklony, přemýšlí o smrti a tyto myšlenky se mu stále vracejí.

Nejčastěji se tyto stavy objevují na podzim. Zatímco podle principů TČM na jaře bývají lidé depresivní, vzteklí a plní agrese, na podzim je tato energie zacílena dovnitř. Ve všech případech pomůže psychoterapie.


Vědci zjistili, že nejnáchylnější k sebevraždám jsou ti, u nichž se klasická depresivní sklíčenost střídá s nenadálými a prudkými návaly zvýšené aktivity a nervozity. Tyto projevy, označované zpravidla jako smíšené (depresivní) stavy, se podle studie vyskytovaly u 40 procent pozorovaných, kteří se pokusili o sebevraždu.

Mezi symptomy, které mohou včas upozornit na zvýšenou náchylnost pacienta k sebevraždě, patří podle britského listu The Independent například rizikové řízení auta, promiskuita, rychlé tempo chůze, dělání zkratkovitých a nepromyšlených rozhodnutí nebo časté mnutí rukou. Lidé, kteří kromě obvyklých projevů deprese vykazují i tyto příznaky, jsou pak podle vědců náchylnější k sebevraždě až o 50 procent.


Zatímco při depresi se na jaře zaměříme na játra, při přílišném smutku a přemýšlení o sebevraždě je třeba posílit právě plíce (a tak i celkovou imunitu).


Plíce posílí:

  1. procházky v lese

  2. dechová cvičení a zpěv

  3. lymfatické masáže

  4. vařená bílá zelenina (rozptyluje tekutiny v plicích)

  5. ječmenný slad

  6. kozí a sojové mléko

  7. chlorella a spirulina

  8. pepermint

  9. mungo

  10. okurka

  11. sezam

  12. lotosový kořen

  13. tofu

Základní funkcí plic je regulace energie Qi (čchi) v celém těle, dýchání a řízení pohybů vody. Spolu s plícemi se na procesu dýchání podílejí ledviny a to tak, že ledviny regulují nádech a plíce výdech. Právě dýcháním plíce regulují a udržují v chodu celý mechanizmus působení Qi (čchi) v organismu.

Plíce regulují pohyb vody a v tomto kontextu zabezpečují, aby se tekutiny dostávaly v krátkém čase v podobě rozprášené rosy do celého organismu a aby se jejich nadbytečná část vylučovala ven pocením. Narušení této funkce pak může způsobovat potíže jako zahušťování hlenů anebo vodnaté otoky v horní polovině těla.

Jak se na psychické potíže dívá tradiční terapie se můžete dočíst také v kategorii „Články“ – Psychické problémy, psychoterapie, deprese


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page