top of page

Kokosovo-špaldová bábovka pro křehké princezny

Jednoduchý a zdravý zákusek, který silně posiluje krev, jin a prospívá slezině a navíc s ním zaženete nezvladatelné chutě. Sladkou chuť organismus potřebuje a není třeba se jí bát. Dezerty by ale měly být z kvalitních surovin a bez běžného cukru, který je skutečným jedem a silně zakyseluje organismus. A čím nahradit cukr? Ideální se zdá být ječmenný slad, který je již běžně k dostání nejen v prodejnách zdravé výživy.



Mouka je vhodnější špaldová. Pšenice špalda obsahuje mnoho živin, dle TČM špalda zvlhčuje sucho, vyživuje yinové tekutiny, působí proti chudokrevnosti, zlepšuje trávení, zabraňuje jaterním migrénám, upravuje krevní tlak, normalizuje hladinu krevního cukru, vyživuje klouby, pomáhá při léčbě průjmu i zácpy.



Ingredience na zdravou bábovku bez cukru (dá se péct i jako velikonoční beránek nebo biskupský chlebíček):


150 g změklého kokosového tuku, 130g rýžového nebo sladového sirupu, 100 g špaldové mouky hladké, 50 g špaldové mouky celozrnné jemně mleté, 50 g kokosové mouky, 1 malá mrkev, 100 g drcených loupaných mandlí (ideálně je nechejte přes noc ve vodě, pak osušte, opražte na suché pánvi a rozmixujte), 4 lžičky kypřícího prášku, 3 vejce (posilují krev a jin), špetka soli (ochlazuje vnitřek, zvýrazňuje chuť), můžete přidat také hrst čokoládových kapek (zahřívají a okyselují!) nejlépe bez cukru nebo hrst rozinek, případně brusinek (sušených) – všeobecně ovoce příliš s ničím nemíchejte, vždy je lepší konzumovat ovoce samostatně, ideálně mírně tepelně upravené (pečená jablka), nebo v kombinaci s jáhly (jáhlové dezerty, šišky s mákem, jahodové knedlíky….), kdo má silné trávení, snese kombinaci ovoce i s jinými obilovinami, rozhodně ho však nekombinujte s mléčnými produkty a bílkovinami – někteří praktici TČM dodržují spíše makrobiotické vaření a mají i seznam zakázaných potravin či jejich kombinací.



Postup na výbornou zdravou bábovku:

Nahřejte si kokosový tuk (posiluje krev a jin) doměkka, smíchejte se sirupem a vejci a prošlehejte. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev (posiluje čchi a krev), mouku, mandle (posilují jin a čchi) a ostatní ingredience kromě čoko pecek a sušeného ovoce, a opět prošlehejte. Čokoládové pecky a sušené ovoce přidejte až úplně na závěr. Do tukem vymazané a strouhaným kokosem nebo špaldovou krupicí vysypané formy nalijte těsto a pečte v řádně předehřáté troubě necelou hodinu na 170 °C.



Pokud máte velkou formu na bábovku nebo na beránka, udělejte těsto z dvojnásobného množství. Zda je upečeno poznáte pomocí špejle – zapíchněte ji do bábovky (beránka, chlebíčku…) a jestli se těsto na špejli nelepí, je již hotovo.


Inspirujte se také dalšími recepty, případně nahlédněte do celé kategorie „Články“.

Jsme rádi, že vás naše texty obohacují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

Comments


bottom of page