Sladké, co posílí slezinu i ledviny a odstraní suchost
top of page

Sladké, co posílí slezinu i ledviny a odstraní suchost

Nečekejte, až vás dostihne mlsná, ale buďte na ni dostatečně dopředu připraveni! Organismus sladkou chuť potřebuje, tedy i při hubnutí je třeba jíst dostatečné množství obilovin a zdravých pamlsků. Jedním z nich jsou i sladké ovocné knedlíky z jáhel. Jáhly posilují ledviny, slezinu-slinivku i žaludek, vyživují jinové tektiny, zvlhčují suchost, jsou zásadotvorné, léčí kvasinkové přemnožení (i candidy), využívají se u průjmu, poruch trávení i cukrovky.



Jáhly řádně propláchněte vroucí vodou (klidně i 3x) a dejte vařit v kokosovém mléce bez cukru a se špetkou soli. Rozvařené jáhly nechejte vystydnout.


Do studených jáhel přidejte pohankovou mouku tak, aby vzniklo těsto, ze kterého jdou utvořit malé placičky. Do placiček zabalte jakékoli ovoce nebo čistě ovocnou marmeládu. Jáhly jsou pravděpodobně jediná obilovina, která se dá bez problémů kombinovat s ovocem, aniž by tato kombinace narušovala trávení.


Knedlíčky dávejte do vroucí vody (hrnec by měl být dostatečně vysoký a knedlíčků raději vařte méně, aby bylo v hrnci dost místa a mohly snadno vyplouvat na povrch). Zpočátku (první dvě minuty) by voda měla skutečně pořádně vřít, pak ale ztlumte teplotu a vařte knedlíčky pomalu.

Jakmile vyplavou na hladinu, vypněte sporák, ale ještě dvě minuty nechejte knedlíčky v horké vodě „dojít“.

Podávat je můžete se zdravou čokoládou, nebo s karobovou polevou. Budete na ni potřebovat: 4 lžíce karobu, 3 lžíce sladu, 1 lžíci oleje, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky agaru, špetku soli. Nejprve rozmíchejte kukuřičný škrob v deci studené vody. Agar, sůl a karob smíchejte a rozmíchejte ve dvou deci horké vody. Na dně hrnce zpěňte slad na oleji (stačí pár vteřin), vlijte do hrnce oba hrnky se všemi ostatními ingrediencemi a míchejte, aby nevznikly hrudky. Jakmile poleva zhoustne do podoby pudinku, je hotová. Můžete ji nalít na knedlíčky, nebo i na jakýkoli jiný dezert.


Karob zlepšuje trávení, napravuje žaludeční problémy a průjmová onemocnění, reguluje hladinu krevního cukru, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, užívá se při osteoporóze.


Agar-agar prospívá plicím a srdci, kde tiší stavy horkosti, pomáhá při nadváze, léčí hemoroidy.



Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty


Nezapomeňte, že nejdůležitější je jíst v klidu, v pohodě, dýchat, žvýkat a vnímat své tělo.


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com , v


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page