ADHD, hyperaktivita a zlobení dětí dle TČM
top of page

ADHD, hyperaktivita a zlobení dětí dle TČM

Dětská hyperaktivita se dá zvládnout, ale chce to trpělivost a důslednost. Zlobivé dítě je často jen nešťastné dítě. Podle systému východní medicíny se jedná o tzv. nadměrnou horkost v organismu ve dvou modifikacích:

  1. Horkost napadá srdce a ducha (mysl) – dítě je neklidné a podrážděné, není schopné zůstat v klidu, trpí nespavostí (krátký spánek), může mít červené rty a bílý obličej.

  2. K horku se přidává hlen tan – dítě je extrémně podrážděné a neklidné, trpí nespavostí, má urážlivé a násilné chování, často má sklony rozbíjet věci, mívá červený obličej a rty.

Současně je často u hyperaktivních dětí na vině také oslabená slezina, nedostatek krve srdce a příliš ohně či jangu (yang) v játrech. Nedostatek ledvinové esence Jing Xu, mívá za důsledek přílišné rozhoření ohně, ke kterému se díky špatné stravě dostane i hlen Tan Re (dítě pak vulgárně nadává).


Léčba je zaměřena na odstranění patologického horka z organismu, uklidnění ducha a případného rozpuštění a vyloučení hlenu tan. Současně je třeba doplnit ochlazující energii jin (yin). Léčba je také zaměřena na vyživení krve srdce, utišení mysli, vyživení jin (yin) a krve jater, snížení jang (yang) jater, zklidnění duše, posílení mysli a intelektu.


To vše na přírodní bázi pomocí bylinných směsí a vhodné životosprávy. Při jejím dodržení se potíže již nevrátí. Léčit se ale musí i rodiče dítěte.


Ve všech případech, kdy mají rodiče potíže se svým potomkem, a tyto potíže se stále vracejí a stávají se chronickými, je nutné pracovat s rodiči. Pokud rodiče změní své postoje a návyky, jejich děti se velmi rychle, téměř okamžitě, zbaví vlastního negativního chování. Výchova dětí je ale často složitá a na rodiče je kladeno příliš mnoho požadavků.


I u rodičů na cestě k jejich nápravě mnohdy pomůže posílení ledvinových tekutin. Jsou to totiž obvykle játra, která trpí nadbytkem, protože je ledviny nedostatečně ochlazují. Se stagnací jater souvisí většina agresivity v rodinách. Se stagnací jatek také souvisí i většina srdečních onemocnění, protože stagnace zde brzdí přirozený tok energie z jater do srdce. Pokud dojde k posílení srdce, začne více přijímat energii a játra budou nucena odevzdat nahromaděný nadbytek, čímž se uleví ledvinám. Vše je dokonale propojeno…


Jaterní vítr se u dětí i u rodičů projeví nervozitou, záchvaty, nestabilitou, neklidem, neschopností dodržovat závazky. Na fyzické úrovni se objevují křeče, závratě, třesy, bolest hlavy, zvonění v uších a suchost v horní části těla (suché oči, vlasy, pleť).


Dětem je třeba poskytnout harmonické prostředí, které bude blahodárně působit na jejich psychický vývoj. Měly by mít dostatek prostoru pro vybití své energie, ale zároveň jasně dané hranice, které je budou udržovat v pocitu bezpečí. A co je nejpodstatnější, musí cítit bezpodmínečnou lásku obou rodičů. Tyto děti by měly pravidelně jíst, denně ve stejné časy. Neměly by jíst potraviny, které oslabují slezinu, tzn. příliš mléčných produktů, příliš bílého pečiva a bílého cukru. Strava by měla být pestrá a vysoce kvalitní. Takže je dobré vynechat vše průmyslově zpracované a obohacené o různá aditiva. Toto jsou obecné rady. Každý jsme trochu jiný a občas je třeba i individuální přístup.


Děti můžete léčit i pomocí vůní. Dítě s diagnózou stagnace Qi (čchi) v játrech přirozeně vyhledává osvěžující citrusy a vůni levandule, horké srdce umí zchladit grep.


Pro dítě, které má nedostatek jangu v ledvinách a ve slezině, je vhodný tymián. Všeobecně je tymiánový olej vhodný pro lidi, co potřebují povzbudit sebevědomí, dodat odvahu a postavit se strachu, pro bázlivé dítě je skvělou volbou.


Psychický i fyzický stav dětských klientů je možné ovlivnit i stimulací akupresurních bodů. Je dobré spojit masáž bodů s jednoduchou říkankou. Je zajímavé, že říkačky mají rádi nejen malé děti, ale stojí o ně i ty větší. Být opečováván jako malé miminko je i pro ně přitažlivé. Každou masáž je dobré uzavřít rituálním zabalením do neviditelné ochranné „duhové bubliny“.


Všeobecně lze na nervové potíže u dětí doporučit medicinální houbu Hericium (korálovec ježatý), která působí dobře nejen na psychiku (nervozita, stres, nespavost, deprese, úzkost, demence), ale také na žaludek a střeva.


Hericium podle tradiční čínské medicíny:

  1. posiluje žaludek a reguluje jeho Qi

  2. doplňuje slezinu a napomáhá trávení

  3. uklidňuje ducha Shen a posiluje činnost mozku

Dobrým pomocníkem je při léčbě neklidných dětí také bylinná směs Maiwei Dihuang, kterou tvoří byliny Rehmanie lepkavá, Dřín lékařský, Euryale železovitá, Pornatka kokosová, Sedoulek japonský, Pivoňka křovitá, Žabník východní, Schizandra čínská a Jam čínský. Jejím hlavním zaměřením je dětská podrážděnost a nesoustředěnost, až hyperaktivita, poruchy spánku u dětí, opožděný tělesný či duševní vývoj v dětském věku, zhoršená imunita s častými infekcemi dýchacích či močových cest, suchý kašel či pokašlávání, ale osvědčila se také při terapii dýchacích cest se sklonem k alergiím.

Samozřejmostí je zaměřit se kromě bylin a stravy také na pohyb a dýchání.


Jak ulevit játrům, posílit ledviny a snížit hyperaktivitu jsme psali také v dalších textech v kategorii „Články“ – Psychické potíže, psychoterapie


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page