Cirhóza jater, dna, záněty – ruské byliny na všechno!
top of page

Cirhóza jater, dna, záněty – ruské byliny na všechno!

Byliny mají obrovskou moc. Někdy až zázračnou. Kterou si ale vybrat, když jich je tolik? Některé české byliny bohužel nejsou dostatečně prozkoumány, případně není dostatek záznamů o jejich vzájemném působení. Evropská neboli západní medicína má velice krátkou historii – pouhých zhruba 300 let můžeme mluvit o kultivované a jasné medicíně.


Naproti tomu asijská (východní) medicína je stará asi 5 tisíc let, tedy je ověřována na mnoho násobně větším počtu generacích. Nejvíce zkušeností eviduje čínská medicína, která se rozvíjela kontinuálně, nepřerušovaly ji žádné zásadní války, pohromy či konce civilizace (mnoho kultur jinde ve světě zanikalo a znovu vznikalo, tedy jim chybí právě ono zásadní předávání zkušeností).


Bohatou minulost má ale také ruské lékařství, které má blízko k české tradiční medicíně. Na území Ruska přicházeli cizinci pozvaní na carský dvůr a přinášeli s sebou poznatky léčitelů z rodných zemí. První písemná zmínka o tom, jak byli tito léčitelé organizováni a co bylo jejich úlohou, pochází přibližně z 10. stol. n.l. Některé už v té době užívané byliny dobře známe i v Česku (podběl, kopřiva, smetanka, jitrocel, kostival), ale některé jsou typické jen pro Rusko (šišák bajkalský, rozchodnice růžová, slanobýl, sibiřský ženšen).

Zajímavé je, že v Rusku se bylinkaření věnovali také muži.


V Česku bylo sbírání bylin především ženskou záležitostí. V ruské přírodě jsou stále ještě rozlehlé oblasti, kde lidská činnost nenapáchala téměř žádnou škodu. Byliny z těchto míst mají velmi silné účinky.


Sibiřská čaga houba (Rezevec šikmý neboli Choroš)

  1. pomáhá při výskytu koronárních chorob, hypertenze

  2. snižuje hladinu cholesterolu v krvi

  3. příznivě působí na nervový systém

  4. užívá se při chronických bronchitidách a hepatitidách

  5. léčí cévní onemocnění a poruchy krvetvorby

Nejvýraznější efekty byly pozorovány u nemocí trávicího traktu, jako jsou vředová onemocnění žaludku a dvanácterníku, ulcerózní kolitida, crohnova choroba, hemeroidy či onkologická onemocnění.


Šišák bajkalský

  1. harmonizuje krevní tlak, chrání kardiovaskulární systém

  2. snižuje cholesterol

  3. uklidňuje, zvyšuje odolnost vůči stresu, tiší menstruační bolesti

  4. harmonizuje nepravidelný srdeční rytmus (arytmie) a doporučuje se užívat během rekonvalescence po prodělání infarktu

  5. snižuje horečku, vyvolává pocení a jako kloktadlo pomáhá při bolesti v krku

  6. má protizánětlivé a protibakteriální účinky

  7. pročišťuje játra i střeva a zbavuje je škodlivých parazitů a plísní, což má za následek i zlepšení stavu pokožky

  8. tlumí příznaky alergických reakcí včetně astmatu, ekzému, kopřivky i senné rýmy

  9. zmírňuje příznaky zánětu močového měchýře a urychluje jeho léčbu

Tradiční medicína hovoří o Šišáku jako účinném pomocníku během alergií. Tlumil její příznaky včetně zarudlých očí. Šišák má plazivý oddenek, na vzpřímené lodyze malé chloupky a nespočet větviček, na kterých vyrůstají kopinaté listy. Květy jsou zbarvené do fialové až tmavě modré barvy. Je nenáročnou bylinkou, které vyhovují naše klimatické podmínky, ale nevyžaduje téměř žádnou péči.


Slanobýl

  1. velmi příznivě působí především na játra, žlučník, ledviny a slinivku

  2. upravuje metabolismus tuků a cukrů, upravuje hladinu cholesterolu

  3. blahodárně působí na cévy a zrak

  4. upravuje hmotnost, zlepšuje trávení

  5. používá k obnově hepatocytů (při hepatitidě, otravách drogami, cirhóze jater)

Je prokázáno, že Slanobýl chlumní dokáže během krátké doby pravidelného užívání zlepšit špatné jaterní testy a obnovit funkce jaterních buněk, rovněž upravuje hladinu cukru v krvi.


Doporučuje se u osob se sklonem k žlučníkovým kamenům či k diabetu. Hojivý účinek byliny byl identifikován se sníženou imunitou, anémií, hypertenzí, patologickou menopauzou, urolitiázou. Rostlina je vhodná pro léčbu glaukomu a zlepšuje zrakovou ostrost.


Slanobýl chlumní (Herba Salsolae collinae) je jedinečná bylina schopná růst na slaných a suchých půdách, což ovlivňuje její chuť i název. V kosmetologii zlepšuje stav kůže a zabraňuje stárnutí. Používá se v hydratačních, tonizujících, změkčujících, regeneračních a anticelulitidových krémech.


Sibiřský ženšen (Eleuterokok ostnitý neboli čertův kořen)

  1. výrazně zvyšuje obranyschopnost organismu před stresem

  2. snižuje hladinu cholesterolu i krevního cukru, ochraňuje cévní stěny

  3. příznivě působí na tvorbu enzymů, zlepšuje prokrvení srdce i mozku

  4. zlepšuje stav dýchací soustavy

  5. snižuje únavu, zlepšuje paměť a zbystřuje reakce

  6. předchází neurologickým poruchám jako je Alzheimerova choroba

  7. je vhodný pro osoby trpící zánětlivými onemocněními, dnou či osteoartrózou (zlepšuje flexibilitu, funkčnost kloubů a snižuje bolesti)

Jde o nenáročnou trvalku dorůstající až 2 metrů s eliptickými listy a světle šedou kůrou. Kořen lze používat jako náhražku pravého ženšenu, neboť obsahuje stejně účinné látky.


Mezi oblíbené ruské byliny patří také rozchodnice – Mocný elixír pro skvělou kondici


Která bylina je ideální právě pro Vás zjistíme při osobní diagnostice


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články„.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page