Candida – nepřátelská kvasinka
top of page

Candida – nepřátelská kvasinka

Poslední dobou je velkým tématem střevní prostředí a v něm žijící houby, mikroby, paraziti a další organismy. Podle některých výzkumů mohou přemnožené kvasinky nebo paraziti působit na celý organismus, včetně mozku.


Pravděpodobně nejznámější nepříjemnou kvasinkou je Candida. Tato houba je běžnou součástí našich střev, kde pomáhá s trávením a vstřebáváním živin. Když se ale Candida příliš pomnoží, rozšíří se dále do organismu i do krevního oběhu, kde uvolňuje toxické látky.


Za přílišný rozvoj kvasinkových hub Candida může především stres a kyselé vnitřní prostředí. To vzniká nevhodnou stravou a nadměrným užíváním léků (antibiotik). K běžným projevům přemnožené Candidy patří:

  1. plísňové infekce kůže a nehtů

  2. akné, ekzémy, psoriáza i lupénka

  3. trávicí problémy

  4. úzkost a deprese

  5. vaginální infekce, infekce močových cest i rektální svědění

Aby kvasinky dobře prospívaly, potřebují hodně sacharidů. U napadeného organismu umí vyvolat chutě na sladké. Výzkumy prokázali, že lidé, kteří mají v těle příliš mnoho kvasinek, vyhledávají mnoho sladkých jídel. Příčina může být i v tom, že Candida dokáže napadnout některá centra v mozku a nutit nás jíst sladkosti. Na druhou stranu jsou právě sladká jídla příčinou rozmnožení kvasinek.


Zbavit se přílišného množství kvasinek a hub v organismu je především o přísné dietě. Důležité je alespoň tři měsíce nejíst nic, co by jejich rozvoj podporovalo. Zejména je nutné vyhnout se veškerým sladkostem (včetně těch zdravých).


Potraviny zakázané u protikvasinkové diety:

  1. veškeré cukry

  2. ovoce včetně sušeného a džusů

  3. potraviny, které obsahují škrob (bílý chléb, bílá rýže)

  4. lepek (pečivo, těstoviny)

  5. vše, co obsahuje kvasnice (pivo, ocet, kysané zelí apod.)

  6. mléčné výrobky

Potraviny, které podpoří boj s kvasinkami:

  1. pohanka, slzovka, jáhly

  2. česnek

  3. lapacho červené

  4. kukuřičná a celozrnná špaldová mouka

  5. veškerá zelenina (zejména pórek, celer, ředkvičky, cibule, česnek atd…)

  6. luštěniny (čočka, fazole, cizrna)

  7. houby a řasy (včetně shiitake, čepelatky, spiruliny či chlorelly)

  8. dýňová a lněná semena

  9. extrakt z citrusových (grepových) semínek

  10. kyslík (formou sportu, vědomého dechu, požíváním germania = outkovka pestrá, lesklokorka lesklá apod.)

Protiplísňovou dietu je třeba doplnit o kyselinu kaprylovou, která pochází z kokosového oleje a umí likvidovat „špatné“ kvasinky. Doporučuje se také doplnit stravu o probiotika. Velmi prospěšná je divoce rostoucí AFA prařasa, která dokáže velmi účinně a rychle detoxikovat organismus. V boji proti kvasinkám je ale nutné mít posilněná játra, která odstraňují z organismu s odumírající kvasinky a jejich metabolity. Je proto důležité pít jaterní čaj a byliny, které játra podpoří.


Konkrétní protikvasinkovou terapii vám doporučí zkušený terapeut.

Vynikající potravinou pro regeneraci střev je nesolené kyselé zelí. Stačí dát ke každému jídlu malou hrst zelí. Dobré jsou také fermentované potraviny a ovesný jogurt.


Protiparazitální účinky mají:

červená řepa, zelí, mrkev, česnek, pórek, cibule, ředkev, šťovík, křen, fenykl, zázvor, ale také umeboshi, mandle či opražená dýňová semínka.


Jak dále podpořit játra a celý organismus při boji s kvasinkami se dočtete v textech v kategorii „Články

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech...

bottom of page