Zázračný lék zdarma a na všechno – pohyb léčí spánek, obezitu i deprese
top of page

Zázračný lék zdarma a na všechno – pohyb léčí spánek, obezitu i deprese

Snižuje stres, zlepšuje náladu, okysličuje, zvyšuje činnost mozku a celkově prospěšný a nenahraditelný – není to žádná zázračná pilulka, ale pohyb. Pro organismus je pohyb přirozený a nezbytný. Bez každodenního pohybu tělo rychle chátrá a strádá.


Mnozí pacienti by se sami rychle uzdravili, kdyby nepodceňovali dostatečný spánek a pohyb (přičemž každodenní dávka sportu automaticky zlepšuje kvalitu spánku).


Každodenní pohyb umí skutečné zázraky, dochází k dlouhodobé pozitivní změně nálady, prožívání a zdraví. Zařadit dostatek pohybu (v jakýchkoli podobách) patří také mezi několik nejdůležitějších opatření při průchodu jakoukoli krizí.


I v terapeutických programech při léčbě závažných poruch se používají nejúčinnější opatření podpůrné psychoterapie: řád (struktura), meditace (cvičení pozornosti), relaxace (odstranění tělesného napětí), pohyb či manuální práce a sociální podpora druhých. I výzkumy stále dokola ukazují zásadní účinnost těchto faktorů.


I jen pár minut sportu denně okamžitě působí:

  1. Vyplavují se endorfiny, které nastolují dobrou náladu a naději.

  2. Zrychlují se fyziologické procesy, rychleji se regeneruje mozek a odvádějí odpadní látky, krev proudí intenzivněji.

  3. Přímo se snižuje stres, vyplavuje se adrenalin a další hormony, aktivuje se tzv. sympatický nervový systém.

  4. Dostavuje se více vůle a ochoty plnit různá doporučení, nabíhá pozitivní spirála.

  5. Dochází k okysličení těla, zlepšení dechu a tím i odkyselení.

Každému vyhovuje něco jiného. Při stagnacích je ideální intenzivní pohyb (běh, box, akční sporty), pro uvolnění mozku dlouhodobý pohyb (chůze, jóga, čchi-kung), pro přirozené proudění energie a harmonizaci je vhodný rytmický pohyb.


Hledejte to, co vám dělá dobře a co vás uklidňuje. Nenuťte se do toho, co by pro vás bylo utrpením. Je tolik způsobů, jak se hýbat, že si určitě najdete ten, který je vám blízký.


Co je vhodné právě pro Vás a jak zlepšit svou životosprávu zjistíte při osobní konzultaci.


Pokud jste již starší nebo vám tělo neslouží příliš dobře, můžete zkusit zařadit do běžného života alespoň kreativní činnost, která v mnoha ohledech působí podobně, jako pohyb, i když ho nedokáže zcela nahradit. Vhodné jsou ruční práce (šití, vyšívání, pletení), práce se dřevem (vyřezávání), pletení košíků, výroba keramiky, malování a další výtvarné techniky, hra na hudební nástroj…


Chcete-li pomocí sportu zhubnout, musíte nejprve povzbudit tělo, přidat mu energii. Přespříliš zatěžující sport, omezená strava a počítání kalorií nejsou správnou cestou, protože naopak tělu energii ubírají. Nedostatek energie vede k tomu, že energeticky oslabované tělo nestačí na všechno a zastavuje méně důležité procesy, tedy vylučování odpadů.


Proto je důležité nedodržovat žádné drastické diety a přehánět to se sportem, ale naopak doplnit energii, zprůchodnit energetické kanály (meridiány) a sportovat s radostí, což posílí srdce, zlepší vstřebávání živin a odstraní blokády.


Jestliže se sportu chcete věnovat výrazněji, místo energy drinků a kávy vás před výkonem posilní kotvičník a rozchodnice – úžasné byliny pro dodání energie a síly. Ani se sportem to však není dobré přehánět. Pak totiž dochází k úbytku krve, která se přílišným sportováním spaluje. Po větší zátěži je proto dobré jíst potraviny, které doplňují krev.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page