Špatně vyléčený vítr přináší velké potíže
top of page

Špatně vyléčený vítr přináší velké potíže

Vítr podle tradiční čínské medicíny způsobuje chřipky, angíny i další nemoci. Vítr vzniká tam, kde je horko a tam, kde je málo krve. Hlouběji zakořeněná onemocnění souvisejí s vnitřním větrem. Příčinou větrných nevyvážeností jater bývají projevy chaotických změn v těle, které vítr pouze symbolizuje, avšak jejich původ tkví ve stagnaci jater a působení horka. Vítr a horko pak přímo posiluje nedostatek jinových tekutin, který dává větru prostor.


Vítr (Feng) je podle čínské medicíny pohyblivá energie čchi (Qi), která proudí kolem nás. Je to jedna ze škodlivin, která může způsobit mnohé zdravotní komplikace.


Útok vnějšího větru se obvykle projeví rýmou nebo chřipkou. Horký vítr (v létě) vniká do těla zejména přes nos a ústa. Studený vítr (klimatizace nebo zima) vniká do těla hlavně přes kůži.


Při útoku vnějšího větru se jedná o boj mezi obrannou energií (Wei Qi), řádnou Qi (zheng Qi) a škodlivinou (xie Qi).


Projevy studeného větru:

  1. výrazná zimomřivost

  2. silné bolesti hlavy

  3. zatuhlost šíje

  4. kýchání, kašel

  5. vodová řídká rýma

  6. chybí pocit žízně

Dobrou prevencí proti chřipce v zimním období jsou teplé snídaně ve formě kaší a vývarů, které pomáhají vyrábět vnitřní teplo a zahřívat organismus.


Potraviny, které napomáhají při léčbě chřipky způsobené chladným větrem, jsou například:

skořice, máta, bazalka, fenykl, čerstvý zázvor, muškátový oříšek, anýz, baldrián, kajenský pepř, zázvorový čaj s plátky zázvoru


Projevy horkého větru:

  1. horečka

  2. žízeň

  3. pocení

  4. bolesti hlavy a svalů

  5. pálení a svědění v krku

  6. nateklé krční mandle

  7. lehce nažloutlá rýma

  8. pálení v nose

  9. kýchání, kašel

Horký vítr z těla vyženete pomocí těchto potravin:

banány, jahody, kokosové ořechy, čerstvé okurky, čekanka, špenát, celer, zelená cibulka, vodní meloun, bazalka, máta, mungo fazole, šrucha zelná, černé houby Mu er (Jidášovo ucho), mořské řasy či bambusové výhonky


Pokud je při nemoci také kašel, je vhodné organismus odhlenit a posílit plíce. Ideální jsou grepy, hrušky, jablka, citrony, ředkvičky, celer, bazalka, lilek, fazole, sója, chřest, cukety, žampiony. Pro léčbu rýmy se doporučují mandarinky, meruňky, banány, jahody, červená řepa, křen, ředkvičky, máta, okurka, špenát nebo fazole.


Podle tradiční čínské medicíny není třeba doplňovat do těla chemické vitamíny, ale je vhodnější udržovat v organismu správnou rovnováhu, tedy v létě tělo ochlazovat a v zimě zahřívat.


Pokud vítr (Feng) pronikne hlouběji do organismu, nebo vznikne přímo uvnitř organismu, může zapříčinit například křeče, tiky, třes končetin, točení hlavy, křeče svalů, necitlivost končetin apod.


Vnitřní vítr je způsoben především těmito původci:

  1. nedostatek krve nebo yinu jater rodí vítr

  2. vzestup jaterního yangu se přeměňuje ve vítr

  3. nadměrné horko se mění ve vítr

Tento vnitřní (jaterní vítr) se může zkombinovat s hlenem (tan) a v některých případech způsobit stav podobný mozkové příhodě či mrtvici. Tento stav je v čínské medicíně pod názvem „Feng Tan Zheng obraz – větrného Tanu, vnitřní vítr a Tan“


Příznaky:

– tupé bolesti hlavy (hlava jako opásaná)

– závratě, poruchy řeči, vnímání, vidění

– třes, mravenčení, necitlivost končetin

– nevolnost či zvracení hlenů

– pocit plnosti na prsou

– knedlík v krku, ochrnutí


Je vidět, že s větrem není dobré si zahrávat.


Jak doplňovat jaterní krev a jin a tím se ubránit vnitřnímu jaternímu větru si můžete přečíst v dalších textech v sekci „Články„.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page