Pozdní (babí) léto začíná okolo poloviny srpna a končí podzimní rovnodenností. Podle staré východní tradice vládne tomuto období element země - vyrovnávací element přírody, který pomáhá jednotlivým ročním obdobím překlenout se v následující. V období sklizně nastává moment, kdy se v rámci celoroční energie přeměňuje jang v jin. V důsledku této proměny vzniká vlhkost, která může přivodit různá podzimní nachlazení a také nadváhu.
Co je dobré zařadit v srpnu a září do jídelníčku:
potraviny se sladkou chutí (rýže, jáhly, kompoty)
teplé, lehce stravitelné snídaně (kaše, polévky)
teplé pokrmy vařené z kvalitní sezónní zeleniny
koření a bylinky usnadňující trávení
omezit syrovou zeleninu a ovoce
nejíst průmyslové sladkosti
Tipy na jídelníček v babím létě:
Snídaně: Slzovka s volským okem
Večer namočte slzovku do vody, ráno vodu vyměňte a vařte slzovku do změknutí (asi 20 minut). Na pánvi osmahněte vejce (ideálně domácí) a nahrubo nastrouhanou velkou mrkev, případně si udělejte také celerové hranolky.
Slzovka se užívá při nedostatečnosti sleziny s nahromaděním vlhkosti, je močopudná, posiluje slezinu, vylučuje vlhkost, uvolňuje svaly, pročišťuje horkost, odvádí hnis.
Mrkev prospívá plicím, posiluje slezinu-slinivku, zlepšuje funkci jater, stimuluje vylučování odpadu, rozpouští kameny, nádory a jiné shluky, léčí trávení, včetně překyselení žaludku a pálení žáhy. Používá se na průjem i úplavici – vylučuje hnilobné bakterie ze střev, je zásadotvorná, léčí akné, revmatismus, šeroslepost, infekce uší.
Svačina: Našlehaná pěna
Večer namočte kešu ořechy, ráno vodu slijte. Ořechy rozmixujte s ovocem (banán, mango, broskev) a trochou kokosového mléka. Přidejte špetku soli a pár kapek citrónové šťávy.
Obměna: Rozmixujte na hladkou pěnu jedno zralé avokádo s banánem, mandlovým máslem, kakaem a datlovou pastou. Přidejte špetku zázvoru a trochu mandlového mléka.
Můžete mít v lednici připravené na druhý den.
Oběd: Dýňová polévka s opraženými slunečnicovými semínky a cuketovou placičkou.
Na pět malých cuketových placek si den dopředu namočte 60 g pohanky Šmajstrla s hrstí lněných semínek (dejte jen trochu vody, aby se pohanka a semínka nasákla, ale neplavala). Druhý den (nebo po pár hodinách máčení) smíchejte rozmáčenou pohanku a lněná semínka s cca 100 g cukety, 2 stroužky česneku, trochou soli, majoránky a sojové omáčky. Vše dohromady rozmixujte. Následně na nepřilnavé pánvi osmahněte placky.
Anebo rychlá polévka z červené čočky (červená čočka se vaří cca 15 minut, přidáte bio zeleninový bujon a případně na cibulce osmahnutou nadrobno nakrájenou mrkev a malinké rajče), na fotce jsou mrkvové šátečky, dip z tofu, hranolky z kukuřičné polenty, salát z červené řepy s fetou a čočková polévka. Tváří se to složitě, ale stačí večer si vše nachystat a za chvíli je hotovo:
Dýně je ochlazující, mírní stavy vlhkosti včetně ekzémů a opuchlin, reguluje hladinu cukru v krvi, prospívá slinivce-slezině, podporuje odhlenění plic, pomáhá při astmatu, dýňová semínka ničí střevní červy.
Hlavní chod – rýže s osmahnutým tofu a zeleninou s arašídy
Uvařte rýži (kterou jste důkladně propláchli vodou).
Ve woku si připravte na cibulce jednu mrkev, jeden kořen petržele, kousek cukety, případně další zeleninu – vše osmahněte dozlatova, podlijte trochou kokosového mléka, dejte kari koření a hrst arašídů a krátce poduste. Na druhé pánvi opečte plátky tofu. Za pár minut je hotovo, nic složitého.
Petržel je zahřívající, zlepšuje trávení, detoxikuje, podporuje močení, léčí obezitu, kameny v močovém měchýři, ledvinách i žlučníku, výrazně pomáhá ledvinám, ale ne při zánětu (protože zahřívá).
Rýže posiluje slezinu-slinivku, uklidňuje žaludek, navyšuje čchi, prospívá nervovému systému, používá se k léčbě průjmu, cukrovky a žízně.
Tofu posiluje čchi, harmonizuje střední ohniště, vyhání horkost, neutralizuje jedy, potlačuje nadýmání, doporučuje se v případě začervenalých očí, žízně, hlenovitého průjmu z horkosti.
Čím a jak doladit léčivé jídlo? Kokosovým mlékem...
Nakrájenou mrkev, kousek nakrájené dýně, batátu, květáku, petržele a cukety orestujte na oleji v hrnci s tlustým dnem. Po několika minutách osolte, přidejte oblíbené bylinky, špetku sojové omáčky a zalijte do jedné třetiny vodou – aby se zelenina spíše napařovala, než vařila. Po pěti minutách varu přidejte kokosové mléko tak, aby zelenina nebyla zcela ponořená, stačí do dvou třetin.
Kokosové mléko je léčivé, ochlazuje horko z nedostatečnosti jin, posiluje jin, krev a energii čchi.
Přidejte také trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Vše promíchejte a duste pět minut pod poklicí.
Zelenina v kokosovém mléce má nasládlou chuť, která se velmi hodí k bílým fazolím. Bílé fazole jsou ochlazující, mají blahodárný vliv na plíce, podporují ledviny i krásnou pleť.
Kokos vylučuje vnitřní vítr, doplňuje krev a jin.
Večeře: Řepné karbanátky se salátem
Smíchejte v míse 500 g nahrubo nasekané červené řepy, rozdrcený stroužek česneku, špetku soli, lžičku kari koření, lžíci majoránky, jedno vejce, 120 g jemně mletých ovesných vloček, 40 g slunečnicových semínek a jednu lžíci pohankové mouky. Směs nechte půl hodiny odstát a pak v troubě pečte malé placky - v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut, ale po 15 minutách pečení na placky dejte plátky kozího sýra.
Slunečnicová semínka působí na slezinu-slinivku, posilují čchi, promazávají střeva, užívají se při zácpě, měla by se uchovávat v temnu a chladu.
Červená řepa posiluje srdce, uklidňuje ducha, podporuje oběh, pročišťuje krev, léčí játra i jaterní stagnace, zvlhčuje střeva a léčí zácpu, podporuje menstruaci.
Až skončí babí léto, přijde podzim a zima, kdy je dobré dodržovat několik zásad:
jezte teplé, a pokud možno slané snídaně
v zimě přidejte dlouhé masové a kostní vývary (několik hodin "táhněte" ve vroucí vodě s cibulí a kořením; pak vše vyndejte, maso nakrájejte a využijte a vývar použijte jako základ polévky s čerstvou kořenovou zeleninou)
vynechejte čerstvou zeleninu a ovoce; pokud po nich toužíte, udělejte si z nich teplé rozvary (ovoce) a teplé saláty a přílohy (zelenina – stačí i krátké blanšírování)
ke každému jídlu přidejte malou porci kvalitních obilovin nebo semen trav (bulgur, jáhly, kroupy, rýži, pohanku apod.)
nezapomínejte na luštěniny (napřed je pořádně namočte, pak po pár hodinách slijte a propláchněte, vařte s kouskem řasy, po uvaření slijte a znovu jednou propláchněte)
Další tipy, zajímavosti a Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.
Comments