top of page

Pampeliška pomůže s játry, ekzémy, klouby i trávením

Zamilujte si pampelišky – jsou velmi léčivé a přitom snadno dostupné. Využijete z nich každý kousek. Čerstvé listy pampelišky jsou na jaře zásobárnou vitamínů, minerálů a stopových prvků. Z květů se vaří chutný a zdravý sirup a léčivý je i kořen, který můžete vykopat na podzim a využít pro detoxikaci jater a regeneraci trávení. Kořen pampelišky ocení diabetici pro jeho schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi. Pomáhá také při léčbě všech nemocech kloubů, ledvin i žaludku.

Pampeliška se ve fytoterapii používá zejména pro léčbu potíží v těchto oblastech:

  • chronický zánět jater (hepatitida)

  • cukrovka (diabetes)

  • únava a vyčerpání

  • svědění kůže

  • atopický ekzém

  • akné, uhrovitost

  • žaludeční vředy

  • nechutenství

  • zácpa

  • žlučníkové kameny

  • dna

  • revma, artritida

  • nemoci ledvin a močového měchýře

  • podpora tvorby semene u mužů

  • hnisavé záněty v krku, angína

Hořká chuť pampelišky obecně snižuje horko i vlhko, zejména pak v oblastech, na které mají vliv játra, slezina-slinivka, plíce a srdce. Pampeliška, stejně jako ostatní hořké látky, navíc směruje energii dovnitř a do dolní části těla.


Kyselá, hořká a slaná jsou jinové chutě ochlazující a energii směrují dovnitř a do spodních částí. Ostrá a sladká se považují za jangové, obvykle zahřívají a směrují energii ven a do horních částí těla.


Podle čínské fyziologie a teorie 5 elementů jsou chutě spjaty s těmito orgány:

• kyselá chuť vstupuje do jater a žlučníku,

• hořká chuť vstupuje do srdce a tenkého střeva,

• sladká chuť vstupuje do sleziny-slinivky a žaludku,

• ostrá chuť vstupuje do plic a tlustého střeva,

• slaná chuť vstupuje do ledvin a močového měchýře.

Ve stravě zdravého člověka by jmenované chutě měly být zastoupeny rovnoměrně, pouze sladká by měla dominovat, jelikož element země a s ním spojená sladká chuť jsou považovány za nejdůležitější aspekty těla a jeho výživy. V praxi to znamená, že sladká chuť (obiloviny, zelenina, luštěniny, ořechy, semena a ovoce) by měla být doplněna malým množstvím hořkých, slaných, ostrých a kyselých potravin.


Pampelišku by neměly užívat kojící ženy, protože by pak měly hořké mléko.


Na jaře sbíráme čerstvé mladé listy, v létě květy a po odkvětu kořen. Je také možné sbírat celou pampelišku, tedy vykopat i s kořenem v době květu, neumývat, komplet celou pověsit do mírného průvanu, usušit, za týden dosušit v troubě - takto je úžasná i pro vyživení.

Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty.

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.



Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. Objednat se na individuální konzultaci můžete níže přes formulář nebo na emailu tradicniterapie@gmail.com. Tradiční terapie nenahrazuje léčbu západním lékařem a informace uvedené na webu tradicni-terapie.cz nelze považovat za vědecky podložené. Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

Comentários


bottom of page