U všech starých civilizací jsou záznamy, které mluví o lékořici jako elixíru života. Lékořice se může pochlubit opravdu širokým rozsahem účinků. Dobré léčivé vlastnosti lékořice se uplatňují především u dýchacích orgánů a při trávení. Skvělá je pro „testosteronové“ (jangové) ženy….
Nejznámější účinky lékořice:
odhleňuje a usnadňuje vykašlávání
je mírně močopudná
podporuje činnost nadledvinek (čímž je vhodná k léčení chronického únavového syndromu, fibromyalgie a jiných nemocí ovlivňovaných hladinou hormonu kortizolu, což je hlavní hormon nadledvinek)
léčí zánětlivá onemocnění (včetně hepatitidy)
má regenerující účinky na slinivku a celý trávicí systém (působí preventivně proti žaludečním vředům)
přináší úlevu při menstruačních a klimakterických potížích (glycirizin má estrogenní účinky a je schopen vázat se na estrogenní receptory v organismu, pokud je v těle nadbytek estrogenů, blokuje glycirizin jejich přístup k receptorům a snižuje tak jejich účinek)
udržuje průchodnost cév a tím předchází srdečním nemocem
má antibakteriální účinky
omezuje ukládání tuků
Konzumace velkého množství lékořice může mít závažné nežádoucí účinky, jako jsou vysoký krevní tlak, otoky, bolesti hlavy a prudké snížení hladiny draslíku (hypokalémie). Hlavními projevy velmi nízké hladiny draslíku v krvi jsou svalová slabost, poruchy srdečního rytmu a křeče ve svalech. Hladina draslíku se normalizuje do několika týdnů poté, co přestanete lékořici konzumovat. Přílišná konzumace lékořice podstatně zvyšuje riziko předčasného porodu.
Lékořice dle tradiční čínské medicíny:
doplňuje Qi a střed
zastavuje kašel, zastavuje křeče a ulevuje bolesti
pročišťuje toxické horko
harmonizuje další byliny
Kontraindikace dle tradiční čínské medicíny:
u klientů s nadměrnou vlhkostí s nevolností, zvracením a plností břicha
u osob, které často pijí víno
u pacientů s hypertenzí, edémem, hyperglykemickými stavy, osteoporózou a nadměrnými sekrecemi
Lékořice se kromě nejrůznějších cukrovinek, likérů a sirupů přidávala do piva, kde působila jako pěnící přísada. (Této vlastnosti lékořicového kořene se dříve využívalo i při výrobě náplní do hasicích přístrojů.) Lékořicí se upravuje dokonce i chuť tabáku. Rostlina je důležitou surovinou ve farmaceutickém průmyslu. Používá se mimo jiné k chuťové úpravě při výrobě léků, jako plnidlo při přípravě pilulkové hmoty. V minulosti měla lékořice také poměrně široké technické použití – přidávala se do leštidel, malířských barev, tuše a inkoustů. Lékořici by si měly dopřávat ženy se zvýšenou hladinou testosteronu. Hlavní složka lékořice – kyselina glycyrrhiziová – která má za následek velice specifickou chuť lékořice, totiž snižuje produkci testosteronu. Tento fakt se potvrdil jak při pokusech s krysami, tak při studii na lidských subjektech, ve které byl zkoumán vliv lékořice na produkci testosteronu na zdravé muže. Při podávání lékořice prostřednictvím komerčně dostupných bonbónů (obsahující 0,5 g kyseliny glycyrrhizové) klesla zdravým mužům významně hladina testosteronu až na polovinu z původního množství. Po skončení pokusu se jim už po 4 dnech hladina testosteronu vrátila do původního stavu.
Další rady, tipy a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty
Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.
Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.
Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,
Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.
Comments