Křivé malíky ukazují na pohlavní potíže, rýhy na nehtech na játra
top of page

Křivé malíky ukazují na pohlavní potíže, rýhy na nehtech na játra

Křivé malíčky má poměrně hodně lidí. Obvykle se jedná o genetickou vadu. Malíček ale dle východních mudrců vypovídá o pohlavních orgánech. Čím je malíček na ruce křivější, tím více je třeba zaměřit se na dělohu ženy či prostatu muže.


Děloha může být ve špatném postavení, její stěna může být prorostlá myomy. Pravděpodobné jsou nemoci pohlavních orgánů a poševní výtoky.


U mužů obvykle křivý malíček poukazuje na zvětšenou prostatu s potížemi při močení.

Malíček z duchovního hlediska představuje rodinu a předstírání, které může být v rámci rodiny, nebo také v běžném životě.


Pokud se na „výrazně křivém“ malíku najde výrazně malý nehet, pak je zdravotní porucha pohlavního ústrojí o dost pravděpodobnější, než když se takový nehet vyskytne na malíku rovném. (Výrazně) malý nehet mluví pro oslabenou funkci orgánů.


Všeobecně je dobré křivé prsty promasírovávat, narovnávat, máčet ve slané vodě a zejména působit nejen přímo na samotný křivý prst, ale také na celý systém ruky či nohy, protože zakřivení vychází už od zápěstí či od kotníku a dalších kostí a svalů.


Systematickou prací pak lze zakřivení zmírnit či zcela upravit.


Rýhy na nehtech

Rýhy na nehtech obvykle poukazují na potíže s játry. Rýhy jsou podélné nebo příčné. Podélné rýhy jsou častější. Podélné drážky na nehtech lze hodnotit jako známku špatné činnosti zažívacího systému. Drážky na palci jsou časté u kuřáků (palec náleží k plicím). Vlnité příčné rýhy vznikají následkem vyššího obsahu zplodin v organismu. Pokud je povrch nehtů hrubý nebo hrbolatý, může se jednat o první známky psoriázy (lupénky) nebo revmatické artritidy. Právě psoriáza obvykle začíná na nehtech.


Křehké nehty

Křehké nehty s třepivostí jak je popisuje Vladimír Ando či Giovanni Maciocia mohou upozorňovat na onemocnění štítné žlázy, na její špatnou funkci, nebo na nedostatečnou produkci hormonu pro štítnou žlázu (hypertyreoidní onemocnění). V celém těle jsou narušeny metabolické funkce, včetně přísunu vlhkosti pro nehty (hydratace). Může se objevit i suchá kůže, zkřehnutí vlasů a jejich lomivost. Velmi křehké a lámavé nehty také naznačují poruchy zažívání, cukrovky. Vyloženě tvrdé nehty se vyskytují u lidí se silnou stavbou kostí.


Podle tradiční čínské medicíny se za suchými nehty může skrývat i nedostatek krve, nafialovělé či namodralé nehty poukazují na možnou blokádu krve a tečky na nehtech obvykle naznačují nedostatek energie čchi (Qi Xu).


Dále se v tradiční medicíně předpokládá:

  1. čím menší nehty, tím větší pravděpodobnost srdečních poruch

  2. čím jsou lámavější, tím horší je nebo bude stav kostí

  3. černý pruh v rohovině nehtu varuje před vážnou nemocí

  4. zažloutlé nehty varují před plísněmi

  5. okousané nehty jsou známkou úzkosti

Úpravou stravy, masážemi a bylinami lze stav prstů a nehtů výrazně zlepšit.


Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii ČlánkyPrincipy tradiční medicíny a její metody.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.


bottom of page