top of page

Domácí péče o pleť


Půvab vychází z nitra, ale je vhodné jej podpořit také správnou vnější péčí. Jednou za měsíc je vhodné celostní ošetření v rámci „Gejša hýčkacího rituálu“. Gejša je mimo jiné symbolem jemnosti, grácie a kultivovanosti, pečuje o své vzdělání, ušlechtilost i spanilost, k čemuž patří masáže, bylinné čaje, vhodná strava, meditace i péče o pokožku.


Šetrná každodenní péče pomůže zachovat zdravou pleť i zabránit vzniku kožních onemocnění. V ideálním případě, když jsme naprosto zdraví a zharmonizovaní, pokožka odráží náš vnitřní stav a nic moc nepotřebuje - stačí jí vlažná voda a přírodní oleje. Celostní přístup TČM zajišťuje péči o celé tělo.


Většinou se ale obvykle doporučuje věnovat obličeji větší pozornost ráno a večer ve 4 základních krocích: čištění, tonizace, péče a ochrana.


Večerní postup:


Večerní odlíčení pleti je velmi důležitý krok a to i v případě, že svoji pleť nelíčíme. Je vhodné odstranit veškeré nečistoty pomocí očního odličovače a odličovacího oleje. Následně je možné použít také čistící pěnu. K dočištění se používá pleťová voda nebo tonikum, které navíc pokožku lehce tonizuje a zároveň dochází k obnově přirozené hodnoty pH.


Na perfektně očištěnou pleť se aplikuje pleťové sérum, což je velmi koncentrovaný pečující přípravek, kde je množství pečujících látek až 7x vyšší než v pleťovém krému. V porovnání s krémy mají séra i menší molekuly, takže dokážou proniknout hlouběji do kůže, proto jsou účinky často vidět už po několika dnech používání.


Většina pleťových sér má vysokou schopnost hydratace, kterou pleť potřebuje celoročně. Pleťových sér existuje více druhů, základní je hydratační, mezi dalšími typy se nachází například detoxikační, zpevňující, liftingové, rozjasňující, čisticí, ochranné nebo omlazující sérum.


Stačí pouze několik kapek séra z kapátka na celý obličej, nezapomínat ani na oblast krku a dekoltu. Na noc se používá sérum s obsahem retinolu.


Pro krásné oční okolí se na noc nanáší oční krém – na jeho kvalitě není dobré šetřit.


Pro výživu a podporu regenerace během spánku je pak nutná aplikace hydratačního, výživného, regeneračního či jiného krému.


Ranní rituál:


Pleť během noční regenerace vylučuje kožní maz. Každodenní ranní čištění tento maz odstraňuje a zajišťuje, že je pleť připravena na denní péči.


Pleť je vhodné omýt např. pleťovým mlékem, gelem, olejem, čistící pěnou nebo emulzí pro daný typ pleti.


Následně se doporučuje osvěžení pokožky pleťovou vodou nebo tonikem a zároveň obnova její přirozené hodnoty pH.


Následně se do pleti jemně vklepe vhodné sérum. Po jeho vstřebání je třeba vetřít do pokožky pečující krém na zvláčnění a ochranu pleti obličeje. Pro péči o jemné oční okolí je vhodné použít speciální oční krémy.


Během dne je vhodné občas pleť osvěžit termální či květinovou vodou. Jednou týdně je vhodné dopřát si luxusní pleťovou masku, ideálně i s masáží.


Co kůži škodí:


  • suchý vzduch z ústředního topení odčerpává z kůže vlhkost a přispívá vzniku suché, napjaté a citlivé pleti

  • studený vítr pokožku vysušuje a namáhá

  • přechod z teplé místnosti do mrazivého prostředí

  • znečištěný vzduch vyvolává působení volných radikálů-nečinných molekul v pokožce

  • nadměrné slunění, častá návštěva solária

  • nedostatek odpočinku, zejména spánku

  • stres, zejména dlouhodobý

  • špatné stravovací návyky, přemíra tuků, sladkostí, jídlo v nočních hodinách

  • nedostatečný pitný režim

  • málo pohybu

  • nedostatek čerstvého vzduchu, zejména málo pobytu v přírodě

  • kouření nebo pobyt v zakouřených prostorech

  • užívání některých léků, antikoncepce

  • nadměrné požívání alkoholu, kávy a narkomanie

  • používání neodpovídajících kosmetických výrobků na určitý typ pleti

  • hrubé zacházení s pletí, tzn. neodborné hloubkové čištění

  • nedostatečná hygiena



Na co dát pozor při péči o aknózní pleť:


Nevysušovat, nedráždit, nemačkat – to je mantra v péči o aknózní pleť. Obecně platí, že aknózní pleť bývá mastná pleť a přemíra mazu ucpává póry a mazové žlázy, což vede k zánětu a vytvoření pupínku, takže podstatné je pleť odmastit - ale šetrně. Maz sám o sobě a ve správném množství totiž naši pokožku spíše chrání před vnějšími vlivy a může obsahovat až vitaminový komplex. Intenzitu akné navíc ovlivňuje nejen míra, ale také složení mazu. Působením hormonální nerovnováhy, nevhodnou stravou a nedostatkem tekutin, kouřením, přemírou alkoholu či stresem mívá maz agresivní složení a povrch pokožky pak dráždí a vysušuje. Podobně působí i kosmetické přípravky s obsahem lihu a syntetickými tenzidy. Proto je důležité pokožku odmastit šetrně, tak aby nedošlo k jejímu vysušování. Jemně o ni pečovat, dostatečně ji hydratovat a zklidnit.

Je třeba používat protizánětlivé a antimikrobiální produkty, které zmírňují projevy zánětu a zklidňují podráždění. Místo krému na den můžete sáhnout po lehčí verzi v podobě fluidu.


Jako první pomoc pro lokální ošetření akné je vhodné na zanícená místa průběžně aplikovat kapku antibakteriálního přípravku.


Jednou za týden je třeba pleť vyčistit jílovou či jinou čistící maskou a ideálně si také dopřát ošetření laserem, o jehož příznivých účincích se dočtete v článku zde: https://www.tradicni-terapie.cz/post/laser-je-prirodni-paprsek-s-bozskymi-ucinky


V salonu ve zlínských Malenovicích používám čistě přírodní kosmetiku, zejména od českých osvědčených firem Nobilis Tilia, Caremedica, Cannor i luxusní korejskou kosmetiku Whamisa.


Nechejte se hýčkat – inspirujte se u japonských gejš, které svou spanilostí, vzdělaností i svůdností dokázaly okouzlit každého. Pozor - gejša není žena na prodej, a i když si zaplatíte její přítomnost jako společnice na večer, i tak vám to nedává žádné naděje, jak to všechno dopadne. Pouze ona se rozhoduje jaký bude program večera. Její svoboda je nedotknutelná


Gejši rozhodně nebyly sexuální pracovnice. Je pravda, že řada z nich se svým dannou udržovala i sexuální vztah, ale vždy to bylo pouze na dané gejše, zda s mužem chtěla, či nechtěla sdílet lože. Hlavní náplní práce gejš bylo bavit zákazníky hraním na hudební nástroje, tancem a konverzací.


Nejen na kosmetické ošetření, ale také na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.


Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, masáže tuina, shiatsu, guasha NLP koučink, kosmetika atd.) se dočtete na https://www.tradicni-terapie.cz/services-2


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

Kommentare


bottom of page