Čím ošetřovat aknózní a zánětlivou pleť
top of page

Čím ošetřovat aknózní a zánětlivou pleť

Akné je vždy třeba léčit vnitřně, jsou ale také osvědčené krémy a tinktury, které výrazně urychlí hojení a zlepší stav pokožky. Rozhodně se nedoporučuje pokožku vysušovat, drhnout mýdly či peelingem, vhodnější je naopak kůži mastit, protože pak přestane vytvářet vnitřní nadbytek mastnoty a uklidní se.


Akné je jednou z nejčastějších kožních chorob, jedná se o zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových váčků podmíněné nadměrnou tvorbou mazu. Mazové žlázy jedinců trpících akné mají zvýšenou vnímavost k mužskému pohlavnímu hormonu testosteronu podmiňujících nadměrnou tvorbu mazu, který se ve větší míře tvoří v pubertě. U dívek a žen dochází ke zhoršení akné před příchodem menstruace. Během těhotenství se akné naopak zlepšuje. V kožním mazu se nachází bakterie podporující jeho tvorbu. Proto při přemnožení bakterií dochází k tvorbě zánětu.

Pokud se na tváři vyskytují bolestivé hrboly s hnisavou sekrecí, jedná se o závažnou formu akné. Hojí se vznikem jizev, které bývají zbytnělé, vystouplé a svým rozsahem přesahují původní rozsah akné. Jejich červenofialová barva časem bledne na šedorůžovou. Vnitřně pomůže např. coriolus, který zabíjí viry a plísně.


Mezi ověřené tipy vnější léčby akné patří především:

  1. Neemový olej – je získáván z byliny Neem – Nimba (Azadirachta indica – Zederach indický), což je mohutný, trvale zelený tropický strom, který ale donedávna rostl také ve střední Evropě. Olej se používá na různé kožní afekce (plísně, akné, svědivá kůže apod.) Běžně se aplikuje i na vlasy, pro jejich výživu. Také regeneruje nehtová lůžka a zlepšuje kvalitu nehtů. Skvělá je kombinace oleje se zinkem pro výrobu domácí zinkové masti. Neemový olej má výrazné antiseptické, antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky. Při jeho používání se vyhněte okolí očí. Není také vhodné mazat si komplet celý obličej, protože při častém používání mírně vysušuje pokožku. Doporučuje se užívat čistý ájurvédský neemový olej.

  2. Kokosový olej – snižuje a léčí záněty pomocí svých antibakteriálních vlastností a kyselině kaprylové i laurové, která ničí kmeny bakterií spojované s akné. Kromě účinků na akné a záněty má kokosový olej blahodárné účinky na pleť a hydrataci pokožky. Poradí si také s ekzémem, který se projevuje suchostí a svěděním. Nejvhodnější je kvalitní bio kokosový olej.

  3. Dračí krev – Sangre de Drago (Dračí krev) je čistý kapalný latex z peruánské rostliny Croton lechleri. Dezinfikuje rány (i otevřené) a napomáhá jejich rychlejšímu hojení. Má výrazné antiseptické účinky. Blahodárně působí při ekzémech, poraněních kůže či při oparech. Jelikož působí jako účinné analgetikum, ovlivňuje alergické reakce a má silné antivirové účinky, můžete ji aplikovat ihned po bodnutí hmyzem přímo na místo vpichu. Dračí krev vyzkoušejte také při léčbě bradavic, pro urychlení hojení řezných poranění a dokonce i přímo na hnisavá místa.

  4. Francouzský jíl – má čistící a regenerační účinky. Odstraňuje odumřelé kožní buňky a dodává pokožce potřebné minerály. Zvlášť účinné jsou pleťové jílové masky na problematickou a mastnou pleť. Zelený jíl na akné a atopický ekzém je jednou z nejstarších látek používanou člověkem již v dávném starověku. Umí absorbovat škodlivé látky nahromaděné v těle a vyloučit je ven. Zelený jíl se těží ve velkých hloubkách. Při nákupu volte vždy kvalitu.

  5. Hlemýždí sliz – je proslulý jako pomocník proti stárnutí pleti. Pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a elastinu, chrání pokožku před volnými radikály, zklidňuje pleť, obnovuje zničenou tkáň a hydratuje. Používá se k léčbě suché kůže, vrásek, strií, akné, růžovky, stařeckých pih, jizev i bradavic. Šnečí sliz je vynikající při boji s akné, urychluje hojení ran, jizviček, ošetřuje zanícenou či poškozenou pokožku. Hlemýždí sekret se získává většinou ručně na specializovaných farmách, např. v Chile, z hlemýžďů kropenatých – Helix (Cornu) aspersa. Hlemýžď tuto látku vypouští, cítí-li se ohrožen. „Sběrači“ proto obvykle používají dřevěné hůlky, kterými plže dráždí. Většina krémů a sér dostupných na trhu je vyrobena s obsahem jen 15 % filtrátu, výrazně účinnější jsou kvalitnější preparáty, které obsahují od 40 % až po 80 % aktivního slizu.

  6. Aloe vera – prospívá především ve formě gelu, kdy obnovuje játra, slezinu, střeva a ženské orgány. Vykazuje antibakteriální účinky, potlačuje záněty, ochlazuje. Ve formě prášku je projímavé a silně ochlazující.

  7. Citronová šťáva - tip Paula Pitchforda: aplikujte na pleť citronovou šťávu, omývejte přírodním mýdlem, jindy zase aplikujte pastu ze zeleného jílu zvlhčeného jablečným octem a po půl hodině omyjte vlažnou vodou.

Většina kožních onemocnění je způsobena špatným metabolismem tuků, s čímž pomůže omega-3 a také GLA (lněný olej, spirulina atd.). Skvěle pomáhají potraviny s betakarotenem (mrkev, dýně, listová zelenina), u akné se osvědčila vojtěška a sójové klíčky, případně produkty z kozího mléka. Při kožních výsevech se aplikuje kořen smilaxu, listy a květy řebříčku i semena lopuchu. Všeobecně je nutné léčit akné skrze játra, s čímž pomůže zkušený terapeut.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Kožní problémy včetně akné


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page