Nevyhýbejte se sladkostem – sladkou chuť potřebují především děti
top of page

Nevyhýbejte se sladkostem – sladkou chuť potřebují především děti

Sladká chuť je pro organismus nesmírně důležitá. Bez ní tělo nefunguje správně. Jedná se ale o přirozenou sladkou chuť, tedy žádné cukrovinky, které naopak velmi škodí!

Prospěšné sladké potraviny:

  1. ovoce (jablka, meruňky, třešně, datle, fíky)

  2. zelenina (řepa, mrkev, kuzu, okurky, brambory, batáty, dýně)

  3. ořechy (mandle, kaštany, kokos i kokosový olej, vlašské ořechy)

  4. semínka (slunečnicová a sezamová, sezamový olej)

  5. sladidla (amasaké, ječný slad, melasa, rýžový sirup)

Sladká chuť patří podle východní medicíny k elementu Země. Zem musí být pevná a stabilní ve svém středu. Sladká chuť prostupuje do všech stran, proto ji lze považovat za Yangovou. Její hlavní vlastností je výživa, doplňování a harmonizace, má také smiřující a uvolňující účinky. Přináleží k dráze sleziny a žaludku, proto ji v malé míře posiluje. Ovšem z žádnou chutí se to nesmí přehánět. Příliš sladkého slezinu zraňuje, generuje vlhkost a závažné potíže. I tady platí „všeho s mírou“ a důraz na pestrost.



Recept na zdravý nepečený koláč


Základ: Smíchejte 180 g jemných ovesných bio vloček, 40 g kokosové mouky, 50 g rýžového (nebo kokosového) tuku a 70 g rýžového sirupu. Všechny ingredience řádně promíchejte a vzniklé těsto natlačte do kulaté 20 cm formy. Dejte na chvíli do lednice.



Veganský karamel bez cukru:

400 ml kokosového mléka v plechovce nalijte se 180 ml rýžového sirupu do menšího hrnce, přidejte trochu soli a na mírném plameni vařte za častého míchání asi hodinu (dokud nebude mít hmota požadovanou konzistenci). Směs ještě po vychladnutí trochu zhoustne, tedy ji vařte jen do doby, než bude středně hustá jako med, neměla by být hustá přespříliš. Tento karamel můžete použít jako polevu na různé dezerty. Pro nepečený koláč do něj přidejte vrchovatou lžíci kešu (nebo arašídového másla) a řádně promíchejte. Nalijte na korpus a dejte na chvíli do lednice.



Mandlová poleva: Smíchejte světlé mandlové máslo se světlým sladem či jiným světlým sirupem (dle chuti) a trochou kokosového tuku, vše promíchejte (ideálně v hrnku na mírném plameni, aby se vše prohřálo a spojilo). Nalijte na karamelovou polevu, posypte kokosovými plátky nebo strouhaným kokosem a dejte na chvíli do lednice.



Dopřejte si každý den kousek zdravého dezertu a vyhnete se nekontrolovatelným chutím. Nezvladatelná touha po sladkostech má obvykle tyto příčiny:

  1. Nedostatek energie sleziny – projeví se chutí na sladké při únavě, slabostí v končetinách, mírně nafouknutým břichem po jídle, bledým a oteklým jazykem.

  2. Nedostatek krve srdce – nutkavá potřeba jíst sladké při rozčilení a nervozitě, bušení srdce, motání hlavy, bledé rty a matně bledá pleť, úzkost, jazyk je bledý a spíše tenký.

  3. Oheň srdce – chuť na sladkosti při nadměrných obavách, časté pocity hladu a žízně, afty, horkost v obličeji, hořko v ústech, jazyk je červený s ještě červenější špičkou a celkově žlutým povlakem.

  4. Stagnující energie jater napadá slezinu – u žen chutě před menstruací, střídání zácpy s průjmem, nárazovité stravování, podrážděnost a rozporuplné nálady, nafouknutí břicha, jazyk je mírně červený po stranách.

  5. Nedostatek jangu sleziny a ledvin – chuť na sladkosti při únavě, bolesti v bedrech, pocity chladu, slabá kolena, bílá pleť, únava, řídká stolice brzy ráno, jazyk je vlhký a bledý.

  6. Horko ve slezině – neustálý hlad, suché rty, žlutá pleť, návaly horka, žízeň, suchá stolice, červená špička nosu, jazyk je červený se žlutým a suchým povlakem.



Další zajímavosti, rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page