Šišák potřebují v létě všichni – na vnitřní horko a vlhko
top of page

Šišák potřebují v létě všichni – na vnitřní horko a vlhko

Univerzální detoxikační bylina vhodná téměř pro každého člověka – to je šišák. Je jedním z nejlepších přípravků při onemocněních nervového systému. Používá se jako sedativum k navození klidného spánku při stresu a nervovém vyčerpání. Šišák snižuje intenzitu alergických reakcí jako astma, ekzém, senná rýma a kopřivka.


Je doporučován jako doplněk při léčbě alkoholismu. Je silný antioxidant, který je velmi účinný k detoxikaci těla. Často je doporučován při bolestech hlavy, šumu, zvonění nebo pískání v hlavě. Čínská medicína jej používá proti krvácení z nosu. Aktivně tlumí záněty. Užitečný lék na průjem, nevolnost a zvracení. Klinické studie potvrdily účinek při chronických zánětlivých onemocněních jako revmatická artritida.


Šišák (Huang qin) je bylinou, jež pokrývá široké spektrum potíží současného člověka, který až příliš často trpí vnitřním horkem. Šišák je kontraindikován pouze v případě vnitřního chladu ve slezině a v žaludku, který se projevuje zimomřivostí, studenými končetinami, nechutenstvím, bledým obličejem, preferencí teplých nápojů a řídkou stolicí. Všichni ostatní by si šišák měli občas dopřávat jako očistnou kůru. Moderní lidé totiž kromě vnitřního horka obvykle trpí také zbytkovými patogeny – tedy nedoléčenými nemocemi. Velice častý a běžný je zbytkový škodlivý činitel u dětí.


Kořen šišáku:

  1. má hořkou chuť

  2. vylučuje škodlivé horko a vlhko

  3. napomáhá k normálnímu stav dělohy a placenty a zesiluje energii plodu

  4. vylučuje napadení letním horkem

  5. vylučuje horký vítr z horního ohniště a z kůže

  6. rozprouďuje stagnující energii čchi v hrudi

  7. rozpouští hlen v oblasti pod bránicí

  8. pomáhá regulovat krevní tlak

  9. příznivě působí na srdce

  10. snižuje aktivitu svalových buněk cévní stěny

  11. má protizánětlivý efekt (včetně zánětu jater, střev a dásní i artritidy)

  12. tlumí alergické projevy

  13. zastavuje dělení nádorových buněk

  14. působí proti virům i parazitům

  15. zlepšuje trávení

Šišák bajkalský patří mezi základní byliny tradiční čínské medicíny. Používá se již více než 2 000 let především k léčbě horečky, kašle, trávicích a močových potíží, ale i zánětů, alergií a nemocí srdce a cév. Tradiční japonské léčitelství ho doporučuje pro zvýšení odolnosti vůči rakovině.


Roku 1624 napsal klasik Bencaojing o této bylině: „Zlaťásek (šišák) je povahy pročišťující, proto odstraňuje horkost, chuti hořké, proto odstraňuje vlhkost, je jinový a chladný, proto vítězí nad horkostí, a dokáže tedy obhospodařovat veškerou horkost.


Veškerou horkostí se míní škodlivá horkost a vlhká horkost. Krvavé stolice a úplavicové průjmy jsou všechno onemocnění z převahy vlhké horkosti. Když se přesekne jejich kořen, pak se onemocnění vyléčí sama sebou. Hořkost a chlad dokáží odstranit vlhkou horkost, proto se tenké střevo zprůchodní a voda sama odtéká – když se vyčistí pramen, pak je tok čistý. Zlé vředy a boláky znamenají, že v krvi je horkost a dochází ke stagnaci a zauzlování se, a z toho se tvoří hnisavé zduřeniny a vředy. Když se krev ochladí a horkost odstraní, vyléčí se samy sebou. Je hlavním léčivem u všech nemocí napůl v povrchu, napůl uvnitř.


Šišák (Huang qin) je božským léčivem na uklidnění plodu. Obvykle lidé ho považují za chladný, a proto se jej neodvažují použít. Nevědí ovšem, že u plodu je dobré pročišťovat horkost a ochlazovat krev. Krev pak neproudí chaoticky a následně dokáže vyživovat plod. Látky v šišáku obsažené mohou regulovat spoustu pochodů v našem těle. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární (srdečně-cévní) systém.“


Šišák má svoji domovinu v lesostepích Zabajkalí a Dálného východu. Vyhovují mu suchá a kamenitá stanoviště. V našich podmínkách se pěstuje spíše jako okrasná trvalka, která dobře přezimuje. Pro léčebné účely se pěstuje hlavně v Číně, Japonsku, Mongolsku a Rusku.


K rodu šišák (Scutellaria) se řadí přibližně 200 rostlinných druhů, ale k léčení se využívá zejména šišák bajkalský (čínský – Huang qin). Ve farmacii se užívá kořen sklízený na podzim nebo na jaře z tříletých až čtyřletých rostlin. Rozemletý kořen má žlutohnědou barvu. Při sušení nesmí teplota překročit 60 °C. Název byliny vznikl podle jejích šišatých plodů.


Jde doslova o pověstnou ruskou bylinu – například ruské dívky a ženy nosí kousek suchého kořínku při sobě a věří, že svého manžela nebo milence ochrání před svody jiných žen.


V léčení se používá také šišák stranokvětý. Hlavním benefitem šišáku stranokvětého je, že zmírňuje depresi srdce a uklidňuje ducha. Je prokazatelně účinný při nervozitě, chorobných obavách a roztržitosti. Je vynikajícím prostředkem pro léčbu drogové závislosti, kdy je pacient plný předtuch, úzkosti, obav a nedokáže se koncentrovat, což všechno poškozuje ducha. Tato bylina proniká do srdce svou hořkostí a rozpouští deprese svou ostrostí.


Slučují se v něm hořké a chladné vlastnosti, které mají schopnost snižovat a uklidňovat ducha. Šišák stranokvětý je touto schopností proslulý a obzvláště účinný je při léčbě nemocí postihujících obyvatele západních zemí, z nichž mnohé mají spojitost s emocionálními problémy a vedou k depresi srdce.


Podle východních léčitelů šišák pročišťuje horko srdci a játrům a zmírňuje depresi. Šišák stranokvětý se v Rusku již po staletí používá pro léčbu neklidu, nespavosti, podrážděnosti a emoční nestability způsobené depresivní horkostí v srdci a játrech. Také ochlazuje a odvádí svou hořkou chutí a chladnou energií a pomáhá uvolnit depresi svou ostrostí.

Primárním cílem je v tomto případě uvolnění depresivní horkosti, ale depresivní horkost vede k narušení dynamiky energie v organismu. Přestože tento efekt je u šišáku stranokvětého až druhotný, jedná se o vítaný doplněk směsí určených pro léčbu takovýchto stavů. Je možné jej rovněž použít při příznacích deprese jater, stagnace energie a blokád, s příznaky, jako je bolest při menstruaci (buď před menstruací, nebo během ní), bolest ve slabinách a bolest v hrudi,“ popisuje odborník na fytoterapii T. A. Garran.


Šišák stranokvětý je důležitou bylinou využitelnou pro léčbu křečí, bolesti a neklidu způsobených vnitřním pohybem jaterního větru spojených s deliriem tremens, abstinenčními příznaky při závislosti na drogách, epilepsií, ochrnutím, třesem, Parkinsonovou nemocí, nespavostí a bolestí hlavy. Někteří terapeuti ho dokonce doporučují k pravidelnému preventivnímu užívání jednou ročně po dobu 3 měsíce, ideálně v létě.


Při příznacích deprese v srdci (úzkost, nervozita, roztržitost a bušení srdce) se kombinuje s kořenem šalvěje červenokořenné (červeného mudrce). Tato kombinace je také výborná pro léčbu drogové závislosti. Když tento stav doprovází horko, přidává se sluncovka kalifornská a mučenka pletní. Kombinace těchto pěti bylin s přídavkem lékořice je velmi účinnou směsí pro léčbu závislosti na drogách.


Další tipy, rady a doporučení najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page