Jak se zbavit dlouhodobé, chronické rýmy i zadní rýmy
top of page

Jak se zbavit dlouhodobé, chronické rýmy i zadní rýmy

Rýma může být velmi otravná. Často stačí málo – pořádně se zahřát! U náhlé akutní rýmy je osvědčené popíjet horké čaje se zázvorem, česnekem, cibulí a pepřem. U dlouhodobé rýmy se intenzivně doplňuje energie ledvin, sleziny a plic, což jsou orgány zodpovědné za tzv. oslabení imunity. Vždy je třeba najít příčinu a odstranit ji.


Všeobecná doporučení u rýmy:

  1. Zahřát se (rýmu způsobuje chlad v těle) – třeba solnými polštářky nebo kořením, vývary a čaji.

  2. Vynechávat mléčné výrobky a exotické ovoce (ochlazuje).

  3. Nebýt překyselený (zásadotvornost dodá zelenina, řasy, kuzu, umeboshi apod.).

  4. Ovoce jíst pouze tepelně upravené (aby se nepodporovalo vlhko), nepít džusy ani smoothie, ani ovocná pyré – je to příliš koncentrované ovoce (příliš ochlazuje).

  5. Jakmile je rýma zažloutlá, už je tam zánět – pomůže coriolus, dračí krev apod.

  6. U chronické rýmy čaj z lotosového kořene, zábaly, nahřívání dutin.

  7. U zadní rýmy se nesmí ani sýry ani vejce.

  8. Užívat zázvorový čaj, přidávat do jídel majoránku, libeček, skořici, zázvor a další zahřívající koření.

  9. Pracovat na svých emocích, protože v psychice rýma ukazuje na potřebu zbavit se emocionální zátěže.

Alergická rýma je způsobena nepřiměřenou reakcí imunitního systému na určitý alergen. Podle tradiční čínské medicíny se jedná, podobně jako u astmatu, o nedostatečnost obranného systému v dráze ledvin a plic spolu s usazením se chronického větru v nose. Léčba spočívá ve vyloučení zevního větru a posílení plic a ledvinné esence.


Kromě vhodných bylin je důležité pomoci organismu stravou. Nedoporučují se hlavně sladkosti, kravské mléko a mléčné výrobky, naopak se doporučují potraviny jako je sója, jáhly, libeček, kmín, anýz, koriandr, pažitka, přeslička rolní.


Japonští vědci zkoušeli léčit alergickou rýmu pomocí houby reishi a zjistili, že při pravidelném užívání problémy ustupují. Kromě reishi doporučují také cordyceps.

Rýma často poukazuje na oslabenou imunitu či nedoléčený patogen v organismu. Jak posílit imunitu a ubránit se i chřipkovým virům čtěte zde.


Poslední dobou se také osvědčilo pěstovat si doma na okně rostlinku rýmovník, který provoní interiér, odpudí nevítaný hmyz, jeho listy stejně jako aloe také rychle pomohou při popáleninách a drobných poraněních kůže. Především se ale využívá při nachlazení, rýmě, horečce, bolestech hlavy, potížích s dýcháním a vykašláváním. Léčivé silice můžete jako první pomoc inhalovat, a to tak, že budete čichat k přelomenému listu, který můžete mít neustále při ruce v kapse nebo si ho například položit vedle hlavy na polštář. Několik lístků můžete také hodit do nádoby s vodou a nechat odpařovat na topení.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Akutní potíže, záněty, migrény


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page