Zásadotvorné šišky s mákem posílí slezinu a zahřejí
top of page

Zásadotvorné šišky s mákem posílí slezinu a zahřejí

Úžasná dobrota nejen pro děti. Sladká a přitom zdravá, dodá sílu, vitamíny, posílí organismus. Jáhlovo-rýžové noky s mákem, oříšky a sirupem. Jednoduchý oběd, který si zamilujete.


Ingredience: hrnek rýže, hrnek jáhel, kukuřičná a špaldová mouka, sůl, kokosový olej, rýžový sirup, mák


Obilné noky můžete použít na vícero způsobů, jsou velmi chutné a univerzální. Uvaříte rýži a jáhly (nezapomeňte je řádně propláchnout vroucí vodou – zalijete jáhly vroucí vodou, necháte chvíli ve vodě a scedíte, takto postupujte alespoň 2x). Do rýže dejte kousek řasy wakame, hijiki nebo jiné. Uvařenou rýži a jáhly smíchejte, přidejte trochu vlažné vody, rozmixujte ponorným mixérem, zahustěte kukuřičnou a špaldovou moukou a vypracujte mokrýma rukama (aby se nelepilo) těsto, ze kterého pak uválejte váleček a z něj krájejte mokrým nožem noky.


Vařte je v osolené vroucí vodě se špetkou oleje. Uvařené noky nechejte v sítku okapat a osmahněte je na rozpálené pánvi na kokosovém oleji. Na talíři je posypte mákem, polijte rýžovým sirupem a doplňte hromadou gomásia – směsí rozmixovaných ořechů (mandle, slunečnicová a dýňová semínka, vlašské ořechy a kešu ponořte na hodinu (nebo klidně i přes noc) do teplé vody, sceďte a na pánvi bez tuku několik minut při nízké teplotě opékejte – každý druh zvlášť, protože semínka budou hotová dříve než větší ořechy, opečenou směs rozmixujte).



Jáhly posilují ledviny, slezinu-slinivku i žaludek, vyživují jinové tektiny, zvlhčují suchost, jsou zásadotvorné, léčí kvasinkové přemnožení (i candidy), využívají se u průjmu, poruch trávení i cukrovky.


Rýže posiluje slezinu-slinivku, uklidňuje žaludek, navyšuje čchi, prospívá nervovému systému, používá se k léčbě průjmu, cukrovky a žízně.

Špalda posiluje slezinu-slinivku, zvlhčuje suchost, vyživuje jinové tekutiny, léčí průjem a střevní problémy.


Mandle uvolňují stagnující čchi plic, pomáhají zbavit se hlenů, zmírňují kašel, zvlhčují střeva, pomáhají při astmatu i zácpě, zásadotvorně působí na krev. Mohou zhoršit tvorbu hlenu u osob s příznaky vlhkosti (letargických, pomalých se silným povlakem jazyka a otoky).


Slunečnicová semínka působí na slezinu-slinivku, posilují čchi, promazávají střeva, užívají se při zácpě, měla by se uchovávat v temnu a chladu.


Vlašské ořechy působí na ledviny a plíce, které zahřívají a léčí při astmatu, promazávají střeva, doplňují esenci a u mužů zastavují samovolný výron semene.


Kokos vylučuje vnitřní vítr, doplňuje krev a jin.


Mák je vysoce zásaditý jako mandle, má vysoký obsah vápníku, obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku, je významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. Mák je teplé povahy a hořké chuti a vstupuje do dráhy srdce.


Další tipy, rady a doporučení najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page