Které maso dodává sílu a které škodí dle TČM
top of page

Které maso dodává sílu a které škodí dle TČM

Maso je pro chlapy, zákusky pro holky – říkávalo se. Maso totiž mužům dodává agresi a zákusky zjemňují. Maso je jang, sladkosti jsou jin. Obojí ale škodí, protože se jedná o extrémy. Navíc paradoxně zákusky vytvářejí falešný jang – vnitřní horkost, zánět v těle, ochlazují povrch a zahřívají vnitřek. Platí, že kdo sní v rámci jednoho pokrmu hodně masa, má pak chuť na sladké – aby se tělo harmonizovalo.


Maso má vysoký obsah bílkovin, některých vitamínů, řady minerálů a stopových prvků. Obsahuje ale také velké množství tuků a škodlivých látek. Při dlouhodobé konzumaci způsobuje tvorbu silné vrstvy hlenu, močoviny a kyseliny močové. Pro lidský organismus je velmi přínosná struktura buněk masa, která je podobná té lidské. Proto dochází k rychlému a snadnému vstřebání živin do tkání a krve.



Tradiční čínská medicína zohledňuje při výběru masa jeho tradiční párování s lidským organismem, tedy:

  1. játra – drůbež

  2. srdce – ovce

  3. slezina-slinivka – hovězí

  4. plíce – kůň či ryba

  5. ledviny – vepř.

Navíc se řídí pravidlem „léčba podobného podobným“. Například zvířecí ledviny slouží k léčbě lidských ledvin. Přesto je podle východních nauk většina zvířat nevhodná pro osoby s nadbytkem. Například hovězí maso je vhodné v případě nedostatku či slabosti k léčbě bolesti beder nebo cukrovky. Nevhodné je však v případě, že člověk vykazuje známky nadbytku, tedy silný pulz, hřmotný hlas, robustní konstituci a načervenalou pokožku.



Všeobecně se maso doporučuje maximálně 3 krát týdně. Je třeba ho konzumovat společně se zelenými natěmi (polníček, rukola, bršlice, pampeliškový list…) a přidat obilovinu, jako je rýže, kroupy, jáhly, quinoa… nebo brambory nastavené kroupami nebo jáhlami.


Maso je kyselinotvorné, proto se k němu dává zásadotvorná zelenina. Obilnina pak pomůže se vstřebáním kyselosti a jako doplnění středové potraviny. Maso je svíravé, zelenina (i brambory) rozpínavá – pokud by se jedlo jen maso, brambor, zelenina, tělo by bylo ve stresové dynamice, vytvářelo by vysoký tlak – obilí a luštěniny jako potraviny středu tělo i mysl zklidní, zharmonizují protichůdné energie masa a zeleniny. Obilí by mělo být ve stravě nejvíce (3 díly obilí a 2 díly luštěnin), pak zelenina, tuky – máslo, sádlo, semena, ořechy, ovoce a pak až maso,“ vysvětluje terapeutka Romana Farna http://www.masaze-romana-farna.cz/ .


Pokud se jí maso jen se zeleninou a ještě kořeněné, vytváří především jang. Maso je chuti sladké a svíravé, povahu má zahřívající – a to zahřívající povrch i vnitřek – tedy je kyselinotvorné, ale pokud je vhodně podáno doplní jin i jang a qi. Aby maso nevytvářelo stagnace a netlačilo pohyb tekutin směrem vzhůru, je třeba ho osolit – sůl pomáhá rozpouštět blokády a umožňuje sestup tekutin dolů. Proto masa obsahující více kyselin a ta, která jsou více svíravá, mají být pár dnů naložena v soli s kořením – zvěřina, nebo maso starších zvířat.“


Maso dodává příliš agresivní navenek zaměřenou energii, je proto nevhodné ho často konzumovat, protože lidé se po jeho konzumaci stávají agresivní, kritičtí k okolí, nesoustředění na podstatu, nejsou schopni sebereflexe, meditace a duchovního růstu.


Často mají deprese a různé psychické poruchy. Vyvarujte se konzumace vystresovaných zvířat z průmyslových chovů obsahujících chemické látky, hormony a antibiotika z krmení. Zcela by se měli masu vyhýbat lidé, které trápí vysoký tlak krve, dna, nespavost a noční divoké sny, a také vzteklé děti.


A jaké maso si vybrat? Odborník na výživu Paul Pilford říká:

  1. Kapr – neutrální povaha, usnadňuje proudění tekutin v těle, pomáhá při kojení. Používá se k léčbě otoků, žloutenky a nedostatečné laktace.

  2. Makrela – neutrální povaha, dodává energii čchi a vysouší vlhkost, vhodná k léčbě obstrukčních onemocnění z vlhkosti, zejména revmatismu.

  3. Kuřecí – zahřívající, posiluje energii čchi, napomáhá trávení (slezina-slinivka a žaludek), zvyšuje podstatu jinu a podporuje tvorbu kostní dřeně, pomáhá při kojení. Často se užívá k léčbě onemocnění způsobených nerovnováhou sleziny-slinivky, jako je anorexie a nechutenství, otoky, průjmy, cukrovka, nadměrné močení (stejně jako při cukrovce), vaginální onemocnění, oslabení po porodu. Nekonzumujte v případě horka, nedostatku a při nemocech s vnějšími symptomy.

  4. Jehněčí – zahřívající, posiluje energii čchi, vnitřní teplotu a laktaci, zlepšuje krvetvorbu. Používá se k léčbě celkové slabosti, deficitů v oblasti ledvin a sleziny-slinivky, chudokrevnosti, impotence, podváhy a bolestí v bedrech. Nedoporučuje se při horku a hyperlipidemii (vysoký obsah tuku v krvi).

  5. Hovězí – neutrální povaha, příznivě působí na ledviny a léčí nemoci spjaté s ledvinami: impotenci, nedostatek sexuálního apetitu, bolest beder, slabá kolena a kosti, nedoslýchavost.

  6. Vepřové – neutrální povaha, ovlivňuje fungování ledvin, sleziny-slinivky a žaludku, zvlhčuje sucho a vyživuje jin. Slouží k léčbě nemocí spojených s vyhublostí, suchostí, nervozitou a slabostí; také je vhodné k léčbě suchého kašle, zácpy a úbytku hmotnosti v důsledku cukrovky. Vývar zbavený tuku z vepřového masa se pije na podporu léčby suchého kašle a zácpy. Kontraindikace: obezita, průjem, vysoký krevní tlak, žlutý hlen (hlen v kombinaci s horkem), stagnující energie čchi – často vede k únavě, stresu, bolesti, záškubům a ochrnutí.

  7. Krůtí – neutrální povaha, zahřívá střed, doplňuje nedostatečnou energii čchi a krev i vrozenou esenci, posiluje žaludek a ledviny.



Že váš muž nesnáší mrkev? Uvařenou ve vepřovém guláši si ji zamiluje. Vepřové maso nakrájejte na kousky, osmahněte na cibulce na rozpáleném tuku, podlijte vodou a necelou hodinu duste v tlakovém hrnci. Po zchládnutí přidejte nastrouhané mrkve (čím více, tím lépe), přidejte bylinky a čtvrt hodiny vařte. Podávejte s brambory (brambory by měly být ideálně čerstvé a domácí – tedy brambory, které neležely příliš dlouho někde ve sklepě, nejlepší jsou ihned po vykopání ze země, po Vánocích už je osobně nedoporučuji, pak je nahraďte třeba s rýžovými těstovinami). Hotový pokrm ozdobte čerstvými klíčky nebo rukolou.

  1. Cibule posiluje jang, přeměňuje hlen, stahuje čchi, podporuje střeva.

  2. Mrkev doplňuje játra, zlepšuje zrak, tráví potravu, zpevňuje slezinu, zastavuje kašel.

  3. Brambory doplňují slezinu a žaludek, uvolňují křeče.

  4. Rukola ochlazuje a stimuluje chuť k jídlu.

  5. Kmín posiluje slezinu a žaludek, odstraňuje vítr a chlad, utišuje bolest břicha z chladu, likviduje jedy z brambor.


Vyzkoušejte pečené krůtí maso se šípkovou omáčkou. Sušené šípky je nutné namočit přes noc do studené vody, aby byly ponořené, ráno je půl hodiny povařte, rozmačkejte a nechejte louhovat cca 2 hodiny, poté přeceďte přes plátýnko a vymačkejte.

Do pekáče dejte omyté krůtí maso, nakrájený celer, posolte a nechejte prudce zatáhnout pod gril. Poté zalijte šípkovým odvarem, přidejte bobkový list, několik hřebíčků a pod pokličkou zvolna pečte do změknutí. Maso opatrně vyndejte, odstraňte celé koření, celer rozmixujte, přilijte maličko rajského protlaku, zahustěte jáhlovou moukou, provařte a dochuťte skořicí, solí, pepřem.

  1. Celer posiluje slezinu, vyživuje žaludek, hojí ledviny, zmírňuje bolesti hlavy větrného původu.

  2. Šípky zpevňují esenci, stahují moč, zdrsňují střeva, zastavují průjem.

  3. Skořice zahřívá slezinu, rozptyluje chlad, podporuje tvorbu čchi a krve.

  4. Hřebíček zahřívá střední ohniště a ledviny, posiluje jang.

  5. Bobkový list rozhýbává čchi, rozptyluje vlhkost, brání stagnaci potravy.

  6. Sůl změkčuje tvrdé, pročistí horko, útočí spodem.

  7. Černý pepř zahřívá střední ohniště, zastavuje bolest, spouští čchi dolů, přeměňuje hleny.


Ryby obecně posilují nedostatečnou energii čchi, jin a krev, některé i ochlazují horko a horké toxiny a rozprouďují blokádu krve. Mořské plody posilují nedostatečnou energii čchi, nedostatečný jin, nedostatečný jang a většina z nich vylučuje vlhko a hlen.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články„.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page