Dort, dezert, koláč pro posílení jin, plic, srdce i trávení
top of page

Dort, dezert, koláč pro posílení jin, plic, srdce i trávení

Nepečené dobroty z jáhel a agaru vás příjemně osvěží a posilní. Zdravá želatina agar prospívá plicím a srdci, kde tiší stavy horkosti, pomáhá při nadváze, léčí hemoroidy.

Na jáhlový korpus potřebujete 100 g propláchnutých jáhel, které uvařte bez míchání v kokosovém mléce se špetkou soli. Po dovaření nechejte jáhly ještě 15 minut dojit pod pokličkou. Přidejte 3 lžíce bílého mandlového másla a 3 lžíce rýžového sirupu. Řádně promíchejte, nalijte do kulaté keramické formy, kterou jste vypláchli studenou vodou. Tak vznikne tenký korpus, který nechejte vychladnout.



Na korpus nalijte připravený pudink (pudink uvařte v kokosovém krému na vaření nebo v mandlové smetaně a přidejte 5 lžic sirupu). Na pudink naskládejte libovolné ovoce (jahody, ananas bez cukru apod.). Případně přidejte rozinky a mandle (jak rozinky, tak mandle, je nutné opláchnout ve vařící vodě).



Mandle uvolňují stagnující čchi plic, pomáhají zbavit se hlenů, zmírňují kašel, zvlhčují střeva, pomáhají při astmatu i zácpě, zásadotvorně působí na krev. Mohou zhoršit tvorbu hlenu u osob s příznaky vlhkosti (letargických, pomalých se silným povlakem jazyka a otoky).



Ovoce na korpusu s pudinkem následně zalijte vychladlým agarem (3 lžíce agaru rozmíchejte v 300 ml studené vody nebo ovocném sirupu, po 15 minutách pomalu zahřívejte a krátce povařte, dle chuti případně agar oslaďte). Vlažný agar velmi jemně nalijte na koláč a nechejte ztuhnout v ledničce.



Pokud jste si uvařili více jáhel, můžete ze zbytku vytvořit jáhlové kuličky. Stačí do uvařených jáhel (které jste vařili v kokosovém mléce) přidat trochu rozehřátého kokosového oleje, rozemleté oříšky (ideálně mandle), rozinky, slad. Pak už tvarujte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu.


Kokosové mléko je léčivé, ochlazuje horko z nedostatečnosti jin, posiluje jin, krev a energii čchi.


Jáhly posilují ledviny, slezinu-slinivku i žaludek, vyživují jinové tektiny, zvlhčují suchost, jsou zásadotvorné, léčí kvasinkové přemnožení (i candidy), využívají se u průjmu, poruch trávení i cukrovky.


Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty


Nezapomeňte, že nejdůležitější je jíst v klidu, v pohodě, dýchat, žvýkat a vnímat své tělo.


Do agarových dezertů můžete přidávat libovolné ovoce. Jahody, stejně jako borůvky či maliny, obsahují velké množství nejrůznějších fytochemikálií, které se vyznačují protinádorovými účinky, pomáhají vyladit a srovnat imunitní systém.


 Používají se také jako podpůrná léčba řady nemocí včetně roztroušené sklerózy, revmatoidní artritidy, zánětu štítné žlázy, diabetu či celiakie.  Jejich vysoké množství železa ve spojitosti s vitamínem C a bórem platí za velmi dobrou prevenci chudokrevnosti. Díky lubrikačním účinkům jahody zmírňují projevy suchého kašle, chrapot, bolest v krku a rovněž posilují trávicí trakt – při slabém trávení se doporučují jako předkrm před každým hlavním jídlem. Jahody dokonce léčí otravu alkoholem, posilují nervy, srdce, cévy i ledviny.




Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page