Zapomnětlivost? Může za ni krev! Jak posílit paměť?
top of page

Zapomnětlivost? Může za ni krev! Jak posílit paměť?

Dobře si pamatovat důležité informace a probrané učivo je pro úspěšné studium klíčové. Většina studentů ví, že paměť posílí některé léčivé rostliny či houby:

  1. Ginkgo biloba (zesiluje mozkové funkce a chrání mozek před poškozením, zlepšuje prokrvení).

  2. Reishi (vykazuje velmi silné antioxidační vlastnosti, ochraňuje mozkovou tkáň a výrazně zlepšuje funkce mozku).

  3. Hericium (podporuje tvorbu růstového neurálního faktoru, přispívá k regeneraci a ochraně nervového systému, posiluje rozpoznávací paměť).

  4. Klanopraška čínská neboli Schizandra chinensis (zlepšuje schopnost koncentrace a soustředění, snižuje únavu).

  5. Pupečník asijský neboli Gotu kola (podporuje koncentraci a učení a harmonizuje práci mozkových hemisfér, působí proti únavě a podporuje odolnost vůči stresu).

  6. Eleuterokok – sibiřský ženšen (zlepšuje prokrvení mozku).

  7. Bělotrn kulatohlavý (pomáhá v případě poruch vedení vzruchu nervovými vlákny).

  8. Bacopa (podporuje paměť, posiluje koncentraci a mentální svěžest).

  9. Olše (podporuje mozkové funkce i správnou cirkulaci krve a posiluje nervový systém i paměť).

  10. Brahmi (příznivě působí na paměť a další mentální funkce, urychluje přenos nervových impulzů, rozšiřuje cévy).

Méně známý je pohled tradiční medicíny, podle které míru zapomnětlivosti určuje kvalita a množství krve v organismu! Zjednodušeně řečeno platí, že kdo má málo krve, trpí zapomnětlivostí (a také nespavostí a nervozitou). Aby toho nebylo málo, tak dle východních nauk se krev vyčerpává nejen fyzicky, ale dokonce i přílišnou psychickou námahou včetně učení. Je tedy zřejmé, že drtivá většina studentů má před zkouškami nedostatek krve!


Paměť samozřejmě mohou narušit degenerační procesy v mozku, úrazy či užívání škodlivých látek. To jsou ale méně časté případy. Moderní společnost nemá nouzi o přepracované, psychicky vyčerpané jedince, kteří trpí oslabením mentálního výkonu, únavou, poruchami spánku, nadměrným přemítáním a zhoršující se pamětí. Usilovné přemýšlení vede k oslabení sleziny a srdce, a to pak vede k ještě většímu přemítání. Vzniká začarovaný kruh, který je možné rozseknout nejen relaxacemi v přírodě, ale právě i doplněním krve. Není nutné se změnit v upíra.


K posílení krve je nejen podle tradiční čínské medicíny zapotřebí dostatečného vstřebávání živin přímo se uplatňujících při krvetvorbě. Aby bylo vstřebávání živin účinné, je třeba mít v pořádku trávicí (zažívací) orgány, což znamená stravovat se co nejlépe (alespoň před zkouškami a testy vynechat fast-foody, polotovary, chipsy apod.). Raději si dopřát kvalitní kuřecí steak s rýží a červenou řepou, která významně doplňuje krev. Skvělá je i listová zelenina, protože je bohatá na chlorofyl, obsahuje nejen železo, ale i další složky, které pomáhají jak v jeho vstřebávání a využití, tak při samotné krvetvorbě.


Konkrétně prospěšné pro krvetvorbu a tedy i paměť jsou:


kuřecí maso a vývary, hovězí a vepřová játra, ústřice, úhoř, vejce, luštěniny, černé fazole, listová zelenina, pšeničné výhonky, špenát, mrkev, řepa, petržel, melasa, kvašené fazole, miso, tempeh, mořské řasy, spirulina, černé sezamové semínko, liči, kokosové ořechy, rýže, svrchně kvašené tmavé pivo, andělika (děhel), .


Mezi další látky, které působí blahodárně na mozkovou tkáň a nervové funkce, patří vitamíny řady B, zejména vitamín B6 (nachází se v avokádech, bramborách, banánech, rybách a drůbeži.


Na paměť mají vliv ale i externí faktory, jako je třeba hluk. Lidé, kteří žijí ve velkoměstě, si na něj dokážou zvyknout a už jej ani nevnímají. Podobně jako v práci, kde je open space, jsou otevřená okna, kterými proudí hluk, do toho pořád někdo telefonuje. V takovém prostředí je koncentrace mnohem složitější a náročnější. Paměťový výkon se snižuje. Dalším faktorem je spánková hygiena. Pro dnešek je typické, že spousta lidí pracuje s laptopem ještě v posteli ve strachu, co bude příští den. Strach pak existuje i ve spánkovém cyklu a mozek si neodpočine.


Ač se vám to možná bude zdát neuvěřitelné, mnoho lidí zažilo záhadné selhání krátkodobé paměti poté, co vešli do nějaké místnosti – nedokázali si vzpomenout, proč tam jsou. Vědci se shodují na tom, že příčinou mohou být dveře. Samotný akt projití dveřmi totiž může být pro mozek signálem, že přichází něco nového. Nová scéna vytěsní předchozí myšlenky a to pak způsobí podivné výpadky paměti. To je také důvod, proč je dobré mít činnosti rozdělené do různých prostor, tedy mít místo, kde se pracuje na počítači, místo, kde se vaří, místo, kde se spí, místo, kde se vzdělává atd…. Mozek si pak lépe vše srovnává do správných „škatulek“ a má lepší systém. Takoví lidé si pak vše mnohem lépe vybavují.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články„.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page