Za nespavost může i nedostatek krve – pomůže andělika
top of page

Za nespavost může i nedostatek krve – pomůže andělika

Krev je nejdůležitější tělesná tekutina. Překvapí vás, že na ní závisí i kvalitní spánek, dobrá nálada i psychická pohoda. Kdo je plný krve, je plný života! Zejména ženám bohužel krev obvykle chybí. A čím jsou starší, tím více je tento nedostatek patrný. Obvykle si pak stěžují na nespavost, nervozitu, suchost a potíže s menstruací či přechodem.


Krev se skládá z plazmy a krevních tělísek (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky) a obsahuje obrovské množství látek, které roznáší a přenáší po těle – kyslík, živiny, hormony, léky, odpadní látky, oxid uhličitý ad. Dospělý člověk má přibližně 5 litrů krve.


Stav krve má zásadní vliv na vznik různých onemocnění a na kvalitu života (Dusíte se? Chybí vám železo!). Krev je vytvářena především ze tří základních složek: z červených krevních buněk (nositelé kyslíku), bílých krevních buněk (imunitní funkce) a z krevní plazmy (tekutý roztok, který přenáší všechno ostatní). Krev je primárně pročišťována ledvinami a játry, kde se také vytváří její zásoba.


Nedostatečnost krve je jednou z nejčastějších potíží u žen a je příčinou mnoha různých potíží. Na tvorbě krve se podílí ledviny spolu se slezinou, ale také srdce a játra s ledvinami. Velkým pomocníkem je pro doplnění krve červená řepa – odhalí i nedostatek železa.


Příznaky nedostatečnosti krve jater:

  1. mravenčení, pocit brnění a necitlivosti v končetinách, křeče ve svalech

  2. suché vlasy i pokožka

  3. rozostřené vidění, mušky před očima

  4. nespavost, nadměrné a rušivé sny

  5. slabé menstruační krvácení či ztráta menstruace

Příznaky nedostatečnosti krve srdce:

  1. bušení srdce

  2. nespavost

  3. závratě

  4. zapomnětlivost

  5. bledost

Příznaky nedostatečnosti krve sleziny:

  1. nechutenství

  2. únava

  3. slabost končetin

  4. měkčí stolice

  5. celková bledost

Jakým nedostatkem krve trpíte právě vy a jak ho vyřešit, zjistíme při osobní diagnostice,


Velmi účinným prostředkem proti nespavosti a celkovému nedostatku krve je pro ženy Andělika čínská (dong guai, tang kuei, děhel, ženský ženšen). Tato úžasná bylina je podobně jako dioscorea yam (Výjimečná bylina na cukrovku, menopauzu i anorexii) doporučována prakticky všem ženám. Důvody jsou jasné a vědecky prokázané:

  1. snižuje stres, uklidňuje, pomáhá nervové soustavě, mírní deprese

  2. přispívá k rovnováze ženských hormonů, pomáhá při obtížích s menstruací

  3. usnadňuje přechod i klimakterium (Překvapí vás, za co všechno může menopauza)

  4. usnadňuje těhotenství i porod

  5. léčí poruchy spánku

  6. posiluje imunitní systém

  7. ochraňuje játra a ledviny před poškozením

  8. udržuje zdravé klouby a kosti

  9. ulevuje při migrénách

  10. pomáhá léčit kožní nemoci, vředy, lupénku

  11. významně podporuje krvetvorbu a pomáhá při anémii

Doporučuje se při všech problémech po ženské stránce, při poruchách plodnosti, cystách vaječníku, myomatozních onemocněních dělohy a bolestivých menstruacích. Ženy, které z různých důvodů mají jen jeden vaječník, by měly dle možností anděliku (děhel) užívat pravidelně.


Významná je také při čištění organismu, podpoře zažívání, střevní peristaltiky a udržení rovnováhy pH v žaludku. Andělika přispívá k podpoře zdraví jater a tradičně v oblasti respiračního zdraví. Podporuje přirozenou obranyschopnost a odolnost organismu.


Největší vliv na účinky rostliny mají v ní obsažené fytoestrogeny (zlepšují hormonální rovnováhu), kumariny (mají vliv na rozšíření cév či stimulaci centrálního nervového systému, zmírňují záněty a svalové křeče), sacharidy a polysacharidy (mají pozitivní vliv na imunitu a chrání například i nervové buňky) a mnoho dalších léčivých látek.

Již v 6. století př. n. l. se v Číně a Japonsku používala při ženských chorobách, pro zlepšení krevního oběhu, prokrvení břišní dutiny a končetin, posílení trávení, při plicních chorobách, onemocnění ledvin, při porodu, neplodnosti či posílení jater.


Sekaný oddenek v Číně přidávají do polévek a ostatních jídel. Nálevu připraveného smícháním 1 polévkové lžíce nasekaného oddenku a šálku vody, můžete klidně vypít 1-2 hrnky denně. Andělika čínská se dá užívat i v podobě odvaru a tinktury. Odborníci na bylinky však doporučují vysadit alespoň 2 dny před menstruací, neboť andělika čínská zesiluje menstruační krvácení. Teplý obklad z anděliky čínské se uplatní při léčení abscesů a hnisavých vředů. Koupele působí na bolesti svalů a při revmatismu.


Andělika (děhel) dle tradiční čínské medicíny:

  1. silně teplá a jangová

  2. s tropismem ke dráze jater, srdce a sleziny

  3. chuť sladká, štiplavá – hořká a lehká

  4. léčí syndrom prázdnoty krve

  5. zvlhčuje střeva

  6. zastavuje kašel

Andělika čínská se ve vyšších dávkách nedoporučuje v těhotenství, v případech průjmu, nadýmání a tlaku v žaludku.


Nekombinujte ji v žádném případě s puškvorcem obecným (Acorus calamus), zázvorem obecným (Zingiber officinale) a mořskými řasami. Další kontraindikací pro vyšší dávky jsou záněty ledvin. Rovněž by ji neměli užívat lidé užívající léky na ředění krve, např. Warfarin.


V TČM se nedoporučuje:

- při nechutenství ze slabosti sleziny - při horkosti plic z prázdnoty jin - vlhké horkosti s prázdnotou ledvin - nedostatečností jin žaludku - hlenovém ohni s jaterním jangem

Pro zlepšení zdravotního stavu je kromě doplňování krve (Jak získat energii) také dobré občas praktikovat kúru na čištění krve. Základem pro běžnou očistu krve je kopřiva dvoudomá. Výrazně pomůže s očistou, ale pozor – při dlouhodobém užívání může její vysoký obsah kyseliny šťavelové podráždit ledviny, srdce či zhoršit křečové žíly.


Během očisty krve prospívá i heřmánkový čaj, pampeliškový čaj a čaj z pýru plazivého i všeobecný dostatek tekutin. Ledviny tak mají šanci lépe odstraňovat nežádoucí látky a usazeniny z těla ven. Ájurvéda doporučuje během očistného dne pít vodu, kterou nejprve deset minut povaříte, čímž se zvýší účinnost odplavování látek z těla ven.


Zdravá krev vyžaduje zdravé tuky – ideální je olej z lněných semínek. Vhodné je také doplnit omega-3 mastné kyseliny. Pro tvorbu zdravé krve je také rozhodující dostatek správných minerálů. Červené krvinky samotné potřebují hlavně železo, ale důležité jsou i další prvky, jako je vápník, hořčík, zinek a selen.


Další rady, tipy a doporučení pro kvalitnější spánek najdete v textu „Problémy se spánkem“ a také v kategorii Články – „Spánek, únava, vyčerpání


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page