Zakázané potraviny

V tradiční dietetice jsou potraviny, které jsou zakázané. Obecně platí, že je dobré se vyhýbat bílému cukru. Při konkrétní léčbě je však také nutné (pokud má být terapie maximálně úspěšná) dodržovat i některá další omezení.

Některé příklady kontraindikací:

  • Slizké (lesklé) potraviny jako med nebo špenát jsou kontraindikovány při kluzkých projevech (průjem, spermatorrhoea).
  • „Vypouštějící“ potraviny (fa wu) jako je kuře, kreveta, humr, mušle, burské oříšky, se nesmí užívat při červených vyrážkách na kůži (ekzémy, kopřivka, psoriáza, neurodermatitida), protože jsou horké a doplňují jang (yang) ledvin.
  • Při léčbě ženšenem jsou zakázány ředkvičky a černý i zelený čaj.
  • Při léčbě jater se nesmí jíst žádné kyselé potraviny.
  • Při léčbě plic je třeba se vyhýbat hořkým potravinám.
  • Při onemocnění sleziny a žaludku jsou zakázané slané potraviny.

Jak konkrétně působí sladká, hořká, kyselá i jiné chuti, se dočtete v textu Chutě potravin mají zásadní dopad na organismus

Nejčastěji lidé trpí slabou slezinou, pak je nutné vyhýbat se:

  • Cukrům, sladidlům, chlazeným a mraženým výrobkům, ochlazující zelenině a ovoci.

U žen je časté stísnění jater s horkostí žaludku, pak jsou kontraindikovány:

  • Ořechy, tučné maso, pečivo, pálivé a kořeněné pokrmy, alkohol, mražené potraviny.

(V případě onemocnění jater je nutné nejprve léčit slezinu, protože slezina dokáže játra podržet. Lidé s nemocnými játry tíhnou k přísnosti, vyžadují přesný seznam zákazů, ale podstatou při léčbě jater je nutnost se uvolnit a relaxovat, to je podstata léčby jaterní stísněnosti a stagnace.)

Základní dieta prospěšná pro střední ohniště tedy slezinu a žaludek:

Denně čerstvé uvařené teplé jídlo, spousta dušené i syrové zeleniny, hodně obilnin, trocha luštěnin, špetka ovoce a maličko semen a ořechů. Žádná sladidla a cukry, nic studeného, minimum mléčných výrobků a masa. Po vydatném obědě cucat čistou lékořici bez cukru (podpoří trávení).

Univerzálním lékem pro trávení je snídaně formou rozvařené rýže „Congee“. Hrnek kulatozrnné rýže důkladně properte ve vodě, pak přidejte vodu (na 1 díl rýže až 10 dílů vody), osolte špetkou soli a na mírném ohni pomalu vařte několik hodin (cca 4 hodiny), až se voda vstřebá a rýže se zcela rozvaří. Použijeme raději velký hrnec, rýže může během varu hodně pěnit.  Kaši lze navařit dopředu a pak druhý den jen ohřát. Lepší je ale čerstvá. Užívá se vždy jen hrnek této léčivé kaše. Z hlediska tradiční medicíny Congee posiluje trávení, detoxikaci a odstraňuje přebytečnou vlhkost.

Velmi prospěšné je pít ráno vývar ze sladké zeleniny (uvařit na kostičky nakrájenou cibuli, dýni, mrkev a zelí, případně také řepu) a popíjet.

Jak dále podpořit zažívání, najdete v textech v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, diabetes

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  • Doporučení vhodné stravy a životního stylu
  • Detoxikace, redukce váhy
  • Únava, potíže se spánkem
  • Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie
  • Akné, ekzémy, plísně
  • Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium
  • Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com nebo volavka@lecive-pohadky.cz, Zlín.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

Sdílet článek na:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *