Proč pěstovat klíčky a proč mungo
top of page

Proč pěstovat klíčky a proč mungo

Může se to zdát neuvěřitelné, ale vědci stále více připouštějí, že hodnotu jídla i bylin významně mění způsob, jakým je se surovinami zacházeno. V praxi to znamená, že se již dá změřit, jaký je rozdíl mezi pokrmem připravovaným v dobré náladě a pokrmem připravovaným v negativních emocích. Nezáleží tedy jen přímo na surovinách, ale také na způsobu, jakým se s nimi zachází – a dá se to měnit i vařením. Podobně také čaj z kopřiv, které rostly u rušné silnice a které sklidil kombajn, je hodnotově úplně jiný, než čaj z kopřiv, které rostly na louce a byly trhány s láskou.


Je stále více zřejmé, že nás utvářejí nejenom naše myšlenky, lidé, kterými se obklopujeme, naše každodenní činy, potrava, kterou jíme, ale také jemné energie, které se kolem toho všeho točí.


Možná nemáte zahrádku, kde byste si mohli pěstovat vlastní potraviny, ale určitě máte okno, na kterém si můžete vypěstovat bylinky nebo klíčky.

Jsou půvabné, výživné a je s nimi legrace! Můžete každý den sledovat, jak se semínka probouzí k životu, obdivovat jejich sílu, kochat se světlými lístky a vychutnávat si šťavnaté výhonky, které vám dodají energii a upevní zdraví.


Čerstvé výhonky obsahují velkou spoustu enzymů, antioxidantů, kterými jsou vitamíny rozpustné v tucích, A a E, dále pak vitamín C, některé vitamíny skupiny B. Samozřejmě je v nich také chlorofyl, který přirozeně čistí krev, zabraňuje růstu nepřátelských bakterií, odstraňuje nežádoucí zbytky, které již tělo k ničemu neupotřebí. Aktivuje důležité enzymy a je přirozeně protizánětlivý.


Výhonky vojtěšky ukrývají také vitamín K.

Výhonky cizrny, vojtěšky, mandlí, pohanky, sezamu a slunečnice, obsahují hojné množství vápníku. Železo najdete v klíčcích zelené a červené čočky, fazolek munga, adzuki, hrachu. Zinek je ve výhoncích dýně a vojtěšky (při deficitu zinku jej upřednostněte spíše na večer, neboť tento minerál tělo nejlépe zužitkuje právě v odpoledních hodinách).

Téměř všechny výhonky bývají bohaté také na draslík, hořčík a selen.


Pro klíčení vyzkoušejte třeba mungo fazolky, které chutnají i dětem. Obsahují vitamín K, C, B, železo, kyselinu listovou, mangan, měď a samozřejmě vlákninu.


Mungo klíčky podporují zdravý kardiovaskulární systém, udržují silné kosti a celkově posilují organismus.


Rozhodně je lepší konzumovat vlastnoručně vypěstované klíčky, než kupované. Ty mohou přenášet škodlivé bakterie, proto je nutné je důkladně umýt nebo povařit.


Křupavé mungo je běžnou součástí salátů, ozdobou chlebíčků, podává se samostatně v miskách, přimíchává do masových směsí a dokonce i do sushi.


A proč více konzumovat fazole mungo? Jsou ochlazující, sladké, pročišťují organismus, podporují ledviny a žlučník, vytvářejí jinové tekutiny, jsou močopudné, zabraňují otokům, odstraňují příznaky vlhka a horka v těle. Využívají se k léčbě otravy jídlem, při léčbě vysokého krevního tlaku, acidózy a vředů v trávicím traktu.


Vývar z fazolí mungo pomáhá pro odstranění načervenalé pokožky, žízně, nedočkavosti a pro odstranění všech symptomů letního horka.


V případě příznaků chladu se nedoporučují, protože mohou způsobovat vodnatou stolici a úbytek energie.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Doporučení vhodné stravy a životního stylu, jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com , Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou, může však výrazně zlepšit zdraví.

bottom of page