Neodolatelné chutě a jak se jich zbavit
top of page

Neodolatelné chutě a jak se jich zbavit

Chuť na alkohol, pálivá jídla, sladkosti a zmrzlinu – přejídání těmito povahově extrémními pokrmy má obvykle stejného viníka, a tím je tzv. stísnění jater s horkostí žaludku.


Tento stav je způsoben především emočním stresem (zejména vztekem a frustrací). Člověk se stagnací jater má potřebu tuto stagnaci rozbít pomocí extrémně pálivých jídel či alkoholu. Tím ale zraňuje žaludek, který začne trpět horkostí. Tuto horkost pak člověk zahání přejídáním zmrzliny či sladkostí.


Řešení se zdá být jednoduché – stačilo by přestat se přejídat, nepít alkohol, nejíst cukr ani příliš zahřívající či naopak ochlazující potravu. Bohužel, v reálu má člověk trpící horkostí žaludku vlčí hlad a žravost. Neví totiž, jak žaludeční oheň uhasit. Pokud je to i váš případ, doporučuji osobní diagnostiku.

Při stagnaci jaterní energie je ideální nepřehřívat se, tedy zvolnit, relaxovat, chodit na procházky. Při vzteku či agresi si jít zaběhat nebo zvolit jiný způsob ventilace napětí.


Příčinou nadměrné chuti k jídlu může být i žaludeční oheň (až vředy). Je třeba se vyhnout zahřívajícím a smaženým jídlům, pálivému koření, alkoholu, nadbytku soli, octu, švestkám apod.


K ozdravení zanícené žaludeční sliznice užívejte tišící, slizovité potraviny a jídla, jako jsou nálevy, polévky, kaše, banány, tofu, jogurty. Žaludeční vředy údajně vyléčí šťáva ze syrového zelí užívaná na lačný žaludek ihned po odšťavení.


Žaludek je nutné ochladit saláty, celerem, špenátem, tofu, výhonky či ředkvičkami. Celer a salát mají vysoký obsah křemíku a jsou velmi prospěšné před konzumací jakékoli velmi sladké potraviny nebo po ní. Zkuste si po dezertu rozžvýkat kousek řapíkatého celeru – ihned se vám uleví a dostaví se pocit svěžesti.


Osvědčeným prostředkem proti nadměrné žravosti a zvládnutí chutí na sladké, je kořen lékořice.

Účinky pravé lékořice (bez cukru) :

  1. vyživuje slezinu a doplňuje Qi (čchi)

  2. pročišťuje horkost a odstraňuje toxin

  3. zastavuje kašel a rozpouští hleny

  4. uvolňuje spasmy a staví bolest

Lékořicové pastilky je vhodné užívat zejména po obědě, kdy bývají chutě na dezert největší.


Večerní nezvladatelné chutě na sklenku vína jsou přirozenou touhou po uvolnění a odstranění napětí. Chutě pomůže zahnat cucání hořkých bylin, kápnutí na jazyk hořkých žaludečních kapek, vyčištění zubů a relaxační procházka či koupel…


K cukru jsou také výrazně přitahovány osoby trpící hypoglykemií, které k cukru přitahuje hluboko zakořeněná citová disharmonie. Aby mohl mozek dobře fungovat, potřebuje cukr. U dětí může nedostatek cukru vyústit v pokřivený smysl pro morálku a sklony ke kriminalitě (protože mozek se správně nevyvíjí). Symptomy hypoglykemie jsou téměř vždy v pozadí alkoholismu.


Paradoxně stojí za nezměrnou chutí na cukr příliš vysoká konzumace masa. Jelikož se organismus snaží nastolit rovnováhu mezi obsahem proteinů a sacharidů. Navíc nadměrná konzumace masa vede podle Paula Pitchforda k tvorbě „prostaglandinů“, které způsobují bolesti, záněty a deprese – cukr (a alkohol) mohou od těchto problémů dočasně ulevit.


Jak se dále bránit nezvladatelným chutím jsme psali v článku – Chutě potravin mají zásadní dopad na organismus


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com , Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page