Které potraviny jsou plné škodlivé chemie
top of page

Které potraviny jsou plné škodlivé chemie

Stále více lidí se zajímá o skutečné složení potravin. Kvalitní potraviny by měly obsahovat původní plnost živin (dnes je v některých zemědělských produktech méně než 50% původního množství živin z roku 1985). Pochopitelně i některé postupy v potravinářské výrobě snižují původní nutriční hodnotu potravin.

Pěstitelé používají stále více ochranné chemie, výrobci zase hledají náhražky do potravin. Ukázkovým příkladem takového šetření je třeba situace se sterilovanou zeleninou – s okurkami, červenou paprikou či řepou, kde je téměř vždy místo cukru plno umělých sladidel. U čokolád se zase běžně nahrazuje drahé kakaové máslo levným rostlinným tukem. V jogurtech jsou pak využívána zahušťovadla a škroby. V mléčných dezertech zas probíhá našlehání obsahu plyny, aby ho bylo opticky více. Různé náhražky nejen že škodí, ale také mohou zvyšovat chuť k jídlu. Mezi ty nejkontroverznější patří acesulfam K, aspartam, cyklamáty či sacharin. Běžně se stravující člověk do sebe v průběhu dne tedy dostane celou sadu chemických látek, i když každá jednotlivá je bezpečná. „Problém je, že se kombinuje příliš mnoho pesticidů z různých potravin v dietě a jejich vliv studován není. Testuje se vždy jen jeden pesticid samostatně. To je slabina systému a riziko pro zdraví spotřebitele,“ vysvětlil Jiří Ruprich, šéf Centra zdraví, výživy a potravin při Státním zdravotním ústavu.


Všechny zbytky pesticidů obvykle bývají pod daným bezpečným limitem, ale co způsobí tento koktejl po požití, zatím moc odborníci netuší. „Představte si třeba zeleninový salát složený ze tří až pěti druhů zeleniny a každá má jinou směs zbytků pesticidů. Tahle směs může být za určitých okolností zrádná a my to vlastně předem nevíme,“ poukázal Jiří Ruprich.


Ze statistik vyplývá, že v předchozích letech byly pesticidy zjištěny:

  1. v 56 % konvenčních potravin

  2. u 13 % biopotravin

  3. obsah pesticidů u biopotravin bývá v průměru 300-500x nižší než u konvence

  4. limit MRL překročen u 0,9 % vzorků

  5. u konvenční zeleniny jsou pesticidy obsaženy v 68 % vzorků, u ovoce v 80 %

  6. konvenční ovoce v 77 % vzorků obsahuje víc než jeden pesticid

Nejvíce pesticidů obsahují:

  1. jablka

  2. řapíkatý celer

  3. cherry rajčata

  4. okurky

  5. hroznové víno

  6. nektarinky

  7. broskve

  8. brambory

  9. zelený čerstvý hrášek

  10. špenát

  11. jahody

  12. papriky

  13. kustovnice čínská

Mražené ovoce a zelenina obsahují méně pesticidů než čerstvé. Nejsou na ně totiž použity látky, které mají zachovat plodiny dlouho čerstvé a hezké na pohled (fungicidy, leštidla apod.). Na druhou stranu obsahují mražené produkty mnohem méně živin.


V České republice se podle dostupných údajů spotřebovává méně pesticidů než v jiných evropských zemích. Nejvíce se chemicky ošetřuje v Belgii a v Itálii. Z mimoevropských zemí je na tom zdaleka nejhůře (co se týká kvality potravin, náhražek v potravinách a přítomnosti chemie) Čína.


V tříletém výzkumu, který proběhl na třech hektarech jabloňového sadu, se porovnávalo 47 kombinací přípravků na ochranu rostlin použitých na standardní a pozdní ošetření jabloní. V jablkách bylo při sklizni nalezeno 22 účinných látek pesticidů. Splnění limitu pro dětskou výživu 0,01 mg/kg v jablkách se nepodařilo dosáhnout u žádného z ověřovaných pesticidů dodržením úředně stanovené ochranné lhůty. Zjistilo se, že ani po 120 dnech po aplikaci se nedosáhlo limitu 0,01 mg/kg, potvrdila Hana Honsová.


Co dalšího se vyplatí kupovat v bio kvalitě:

  1. mléko (biomléko má nesrovnatelně lepší chuť i výživové složení)

  2. vepřové a kuřecí maso (lepší chuť a méně jedů i stresových hormonů v mase)

  3. listové saláty (při jejich pěstování se používá velké množství chemie)

  4. vejce (skvělá chuť i výživové vlastnosti)

Klíčovým kritériem je pak vědomé poznávání a uchopování přírodních zákonitostí, které vede k jejich přirozenému začlenění do života tak, že již nemusíme vynakládat úsilí na jejich dodržování. Takto jídlem podporujeme rovnováhu mezi psychickými a tělesnými potřebami, dosahujeme pohodu a radost z jídla, které podporuje naše zdraví, výkon a vitalitu. Co naopak není nutné kupovat v bio kvalitě (u více než 90% nebyly zjištěny žádné pesticidy):


avokádo, kukuřice, ananas, zelí, cibule, papája, chřest, mango, lilek, meloun, květák, brokolice, kiwi.


Situace ale může být každý rok jiná. Záleží i na počasí. Jakmile málo prší, ulpí na zelenině mnohem více chemie, která se pak již ničím nesmyje. Takto se vysvětluje i nárůst celiakie – lidská střeva nejsou alergická na lepek, ale na chemikálie, kterými je pšenice ošetřována.


A možná, že podobné to bude i s přecitlivělostí kůže a přibývajícími ekzémy. Téměř veškerá produkce bavlny je totiž závislá na pesticidech získaných z petrochemického průmyslu. Chemikálie jsou tak obsaženy v rostlině, vlákně a nakonec i v látce. Zbytky z těchto chemikálií zůstávají v látkách i po více praních mnoho dalších let. Konvenční bavlna je jednou z chemicky nejvíce ošetřovaných rostlin, což má vliv nejen na naši kůži a zdraví, ale také na půdu….


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Trávení, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page