Cordyceps pomáhá proti astmatu i cirhóze a dodává vitalitu
top of page

Cordyceps pomáhá proti astmatu i cirhóze a dodává vitalitu

Pokud hledáte univerzálního pomocníka pro své zdraví, vyzkoušejte houbu cordyceps. Léčí a podporuje především plíce, ledviny a játra. Cordyceps (Housenice čínská) je houba, která parazituje na housenkách některých motýlů nebo larev hmyzu. Cordyceps je velmi vzácný, volně v přírodě se téměř nevyskytuje, případně je velmi drahý. Proto se pěstuje víceméně jen v komerčních pěstírnách. Cyklus růstu houby je zde kratší (v přírodě je to cca 5-6 let) a lze tedy očekávat, že účinky nebudou tak silné, jak se popisuje ve starých čínských herbářích. I takto vypěstované houby jsou ale malým zázrakem. Cordyceps obsahuje zhruba 25% bílkovin, 8% tuku, 29% sacharidů, 18% vlákniny a 4% minerálních látek. Z řady dalších sloučeniny to jsou aminokyseliny, např. histidin, který je mimo jiné důležitý pro růst dětí (navíc cordyceps pomáhá dětem trpícím pomočováním, protože podporuje pevnost ledvin). Mastné kyseliny jsou zastoupeny linolenovou a olejovou. Najdete v něm také vitamin B12, železo, vápník, fosfor, hořčík a další. Cordyceps se běžně užívá na vyčerpanost, jaterní dysfunkce a také před sportovním výkonem. Další charakteristika podle tradiční medicíny:

  1. vyživuje yin plic (horkost nahoře)

  2. posiluje ledviny – povzbuzuje jejich yang (chlad dole)

  3. doplňuje Qi (čchi) a esenci ledvin Jing (kořen života)

  4. posiluje nedostatečnou povrchovou obrannou vrstvu wei

  5. zastavuje krvácení

  6. rozpouští hlen

  7. uklidňuje kašel

  8. není vhodný při nadměrném horku

Prospívá zejména:

  1. při zjištění bílkovin v moči, otocích

  2. na kašel, dušnost, alergie, bronchitidu i astma

  3. virové a bakteriální infekce, stafylokoky a streptokoky

  4. zabraňuje tvorbě volných radikálů

  5. snižuje LDL cholesterol a krevní tuky

  6. napomáhá vstřebávat novotvary, jako jsou cysty a myomy

  7. podporuje plodnost

  8. má omlazující a obnovovací účinky

  9. povzbuzuje a dodává vitalitu

  10. regeneruje jaterní tkáň (chronický zánět jater, cirhóza, hepatitida)

  11. zlepšuje metabolismus glukózy (diabetes)

Není vhodný:

  1. při zánětlivých onemocnění zažívacího traktu, kdy je přítomno horko (pálivá stolice)

  2. ve večerních hodinách, jelikož stimuluje a může narušovat klidný spánek

Široké účinky cordycepsu jsou dány i tím, že se skládá jak z houby, tak i z larvy. Jak uvádí web Mycomedica, v zimním období se chová jako houba v zemi, která v létě vyrůstá a vystřeluje spory, které se usazují na housence motýla a na ní parazitují. Nakažená housenka se na zimu zahrabává do země, ale cordyceps stále pokračuje ve své destruktivní činnosti a ničí vnitřní orgány housenky, aniž přitom narušil chitinový obal housenky, až ho postupně celý vyplní. Samotná housenka, na které cordyceps parazituje, má extrémně vysokou schopnost přežití v nadmořských výškách kolem 3 500 m. Živí se oddenky vysokohorských rostlin a během svého dvouletého vývoje v zemi snáší dlouhé hladovění, chlad a nedostatek kyslíku. Proto je i tělo této houby mimořádně bohaté na glukany, esenciální aminokyseliny, specifické enzymy, vitamíny a mnoho dalších látek.


Díky spojení houby s housenkou může cordyceps účinně posilovat YANG i YIN a obzvláště pak ledvinnou esenci, což je podle východní medicíny ta nejdůležitější část našeho organismu, odpovídající za stav těla, ducha a mysli. Mnoho civilizačních nemocí, jako jsou stavy se sníženou imunitou (časté a opakované infekce, astma) či naopak stavy se zvýšenou imunitou (všechna alergická onemocnění, ekzémy, autoimunitní onemocnění, nádorová onemocnění), jsou podle tradiční čínské medicíny způsobeny právě nedostatkem vrozené ledvinné esence, která vede postupně k nedostatečnosti YIN v plicích. Asiaté houbu cordyceps užívají u bezmála 200 závažných typů onemocnění nejen pro její účinek, ale také proto, že podle čínských lékařů její pravidelné a dlouhodobé užívání nemá vedlejší nežádoucí účinky.


Při trvalé konzumaci byly účinky na lidský organismus natolik znatelné, že se na dlouhou dobu stal cordyceps výsadou jen čínského císaře a jeho vyvolených. Psané záznamy o cordycepsu se datují v Číně kolem roku 600 n.l. Vysoká cena této houby svádí sběrače i výrobce k podvodům. Nezbývá než být při nákupu opatrný.


Další rady, tipy a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page