Co prozradí sny i poloha při usínání o našem zdraví
top of page

Co prozradí sny i poloha při usínání o našem zdraví

Sny kompenzují, nastavují zrcadlo do nevědomí, které často odráží to, co se zdá ztraceno, případně to, co je třeba urovnat. Pomocí snů nevědomí produkuje naučné obrazy.


Vše, co se děje ve snu, jsme my. Každá postava v našem snu, se nás týká.

Sny podle C. G. Junga kompenzují náš vědomý postoj ke světu. Vytváří k němu jistou alternativu, která se snaží o rozšíření našeho vědomí, našich bdělých obzorů. Sen se tak stává nekonečným dialogem mezi vědomím a nevědomím. Kompenzace může být i zprávou pro bdělé já. Smyslem snů je odhalovat pravdu o nás.


Ve snech často vyplouvá na povrch to, co nemůžeme projevit normálním způsobem, co si nepřipouštíme nebo co potlačujeme. Pokud máme problémy ve vztahu, které si nechceme přiznat, nejspíš se nám začne o konfliktech s partnerem zdát. Stejně tak, když provedeme něco nepoctivého, obvykle se svědomí ozve ve snu.


Psychologové se shodují, že lidem přemýšlení o snech pomáhá. Je to způsob, jak se zaměřit na své nitro. Navíc – hledání významů ve snech se vyplácí ještě z jednoho důvodu: Když přes den něco řešíme, v našich snech poměrně často v přemýšlení pokračujeme. A nezřídka se povede, že ve snu řešení najdeme. Je to tím, ve spánku jsme více oproštění od funkční fixace, od představ o tom, jak by věci měly být, a o tom, co je a není možné.


Tradiční čínská medicína vnímá sny i jinak, jak uvádí Ando:


Sny z přeplněnosti:

  1. Přívaly velké vody vzbuzující strach = přeplněnost jinové čchi (Qi Yin Shi)

  2. Požáry a pocity pálení = nadbytek jangové čchi (Qi Yang Shi)

  3. Boje, zabíjení, zranění = přeplněnost jin i jang (Yin Yang Shi)

  4. Létání, šplhání na vysoce položená místa = přeplněnost v horní části těla – projeví se i závratěmi a hučením v uších

  5. Padání, propadávání se = propadlá čchi (Qi) – projeví se i průjmy či hemeroidy

  6. Kradení, loupeže = vyhladovění organismu (Qi Xu)

  7. Hněv, zlost = přeplněnost čchi jater (Gan Qi Shi)

Sny z prázdnoty:

  1. Topení se ve vodě, lodě, strach = prázdnota čchi ledvin (Shen Qi Xu)

  2. Útěk před ohněm, blesky = prázdnota čchi srdce (Xin Qi Xu)

  3. Noční pocení i poluce, erotické sny, nadměrné vzrušení = nedostatek jinu (Yin Xu)

Sny z přemíry emocí:


Smích a radost až vzrušení ve snech jsou dány přílišným působením emocí radosti (srdce Xin). Nadměrné působení citů vede k nadměrnému množství těžkých snů.


Spící polohy


Nejlepší pozicí při usínání je podle tradiční terapie tzv. stabilizovaná poloha, při které ležíme na pravém boku a pravou paži máme lehce pokrčenou na polštáři a vystrčenou směrem ven. Levá ruka volně splývá s tělem na levém boku. V této pozici probíhá správná komunikace mezi srdcem a játry a krev tak může volně obíhat v těle. V nízko položených játrech se navíc může nashromáždit krev a zklidní se tak emoce i duch. Také střeva a žaludek v této poloze mohou optimálně strávit vše, co se během dne nahromadilo.

Je vhodné mít polštář mezi koleny.

  1. Nemožnost usnout na zádech = stav nadbytku.

  2. Usínáte pouze na zádech a paže máte vystrčené (na peřině) = stav horka.

  3. Usnete pouze na břiše = stav nedostatku (zejména dráhy žaludku).

  4. Usínáte výhradně na levé straně (zrcadlově ke stabilizované poloze) = nedostatečnost energie čchi a krve v dráze srdce (Qi Xin Xu).


Důležité jsou také přikrývky. Například polštář vycpaný pohankovými slupkami je podle terapeuta TČM Petra Nováka vhodný pro lidi se sklonem ke vzniku ohně a nadbytku Yangu, polštáře vycpané rýžovými slupkami vyhovují lidem zimomřivým a se sklony k nadměrnému hromadění Yinu.


V létě je vhodné používat polštáře vycpané lusky z mungo fazolí či bambusem, protože pomáhají odvádět letní vedro. Děti by polštáře užívat na spaní neměly, když už, tak jen velmi tenké, ideálně vycpané prosem, které pomáhá správnému vývoji mozku a hlavy celkově. V Číně se dokonce používají také jantarové polštáře, které zbavují úzkosti a uvolňují mysl, což se využívá při léčbě mrtvice, epilepsie a nespavosti. Při léčbě nespavosti je dobré se zaměřit i přímo na postel – říká se, že na posteli z pravé borovice Zirbe (roste v Alpách) se spí nejlépe…


Další zajímavosti nejen o spánku najdete v kategorii Články – Spánek, únava, vyčerpání


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page