Chcete zhubnout? Hodně relaxujte a hodně jezte!
top of page

Chcete zhubnout? Hodně relaxujte a hodně jezte!

Nadváha obvykle vzniká při nedostatku energie v organismu. Nadbytečný tuk paradoxně není přebytkem, ale nedostatkem. Klíčem ke štíhlé figuře je proto podle tradiční čínské medicíny dodání energie a harmonizace psychiky.


Tradiční čínská medicína má vysvětlení i pro nadměrnou žravost. Její příčinou bývá patologické horko v organismu, která napadá žaludek. Když takovýto člověk něco sní, je to pak stejné jako by neustále přikládal do hořícího krbu. Jídlo stejně jako dřevo rychle shoří a organismus z něj nemá šanci získat energii potřebnou pro fungování organismu. Takový člověk má pak stále pocit hladu a nedostatku energie.


V takovém případě je nutné odstranění příčiny tvorby horkosti. Ta často pochází z přetížených jater, které je nutné utišit vhodnou dietou.

Pokud chcete hubnout, je nutné dostatečně spát, relaxovat, cvičit jen mírně, chodit na procházky a posilovat vnitřní orgány vhodnou stravou a bylinami. Tak dojde ke zlepšení energie. Po nárůstu úrovně tělesné energie se postupně zvyšuje množství krve, vnitřní orgány a tkáně se lépe zásobují krví.


Jídla, kterým je nutné se při obezitě či nadváze vyhnout, protože přinášejí do organismu nadměrné vlhko, chlad a horko:

  1. jídla z bílého cukru a z bílé mouky (tj. sladkosti, cukrovinky, čokolády, bílé pečivo, vaječné těstoviny)

  2. výrobky z kravského mléka (mléko, šlehačka, sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí, máslo…)

  3. pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla (masa, sýry, hranolky, steaky…)

  4. syrová zelenina a ovoce

  5. chladné a sladké nápoje, zmrzlina

Jídla, která posilují slezinu a podporují hubnutí a zdraví:

  1. obiloviny (jáhly, pohanka, celozrnná rýže, pšenice, oves, kroupy…)

  2. luštěniny (čočka, hrách, fazole, sója…)

  3. koření (skořice, zázvor, koriandr, lékořice)

  4. vařená, dušená a napařovaná jídla (maso – hlavně bílé, ryby, drůbež, zelenina – hlavně mrkev a dýně)

  5. polévky z drůbeže (obzvláště ze slepice, perličky, krůty…)

Podle zásad tradiční čínské medicíny je nutné vždy snídat, a to pokud možno ve stejnou hodinu. Ráno se doporučuje teplé jídlo, nejvhodnější je rýžová kaše nebo vývar ze sladké zeleniny.


Vedle psychiky a vrozených dispozic je strava jednou z nejdůležitějších příčin nemocí. Potraviny jsou často chemicky ošetřeny, obvykle obsahují různé konzervační látky, barviva, emulgátory, dokonce i antibiotika, hormony a pesticidy.


Kvalitní strava je proto velmi důležitá a vyplatí se do ní investovat. Tato investice se totiž mnohonásobně vyplatí. Důležité jsou také procházky v přírodě – alespoň pár minut denně.


Možné důsledky a příčiny nekvalitního stravování podle MUDr. Petra Hoffmanna:

  1. Nedostatečná výživa (kvantitativní i kvalitativní) vede k vyhladovění organismu, což oslabuje slezinu a tím i krev a energii Qi (čchi) = byliny 061.

  2. Přejídání vede k oslabení sleziny a žaludku s hromaděním hlenu, což způsobuje pocity plnosti, říhání, pálení žáhy, pocity nevolnosti a břišního roztažení = byliny 025.

  3. Příliš chladných potravin (zeleninové saláty, mléčné výrobky, chladné nápoje, syrové ovoce) oslabuje Yang (jang) sleziny, což způsobuje průjem, třesavku, chladné hleny, bolesti a roztažení břicha = byliny 073.

  4. Příliš sladkostí a cukru blokuje slezinu a způsobuje vlhkost, což se projevuje opakovanými záněty horních dýchacích cest, pocity plnosti a roztažení v břiše, hlenovitou stolicí a poševními výtoky = byliny 111.

  5. Příliš horkých a ostrých potravin (alkohol, jehněčí, hovězí, ostré koření) způsobuje horko v organismu, zvláště pak v žaludku či játrech, což se projevuje hořkostí v ústech, pálením v nadbřišku a žízní = byliny 014, 015, 021.

  6. Příliš mastných a smažených jídel (fritované pokrmy, sýry, smetana, zmrzlina, banány, burské oříšky, tučná masa) způsobuje vznik vlhka či hlenu, jež blokuje slezinu, což se projeví záněty nosních dutin, výtokem z nosu, tupou bolestí hlavy a pocitem těžké hlavy, zánětem průdušek apod. = byliny 031.

  7. Stravování ve stresu (jezení ve spěchu, mluvení při jídle o práci, stres a emoce při a po jídle, stravování v emočním napětí) oslabuje žaludeční Yin (jin), což se projevuje žízní, bolestmi kolem žaludku, suchou stolicí a jazykem bez povlaku či s olupujícím se povlakem = byliny 068, 186.

Velmi častá je zvláště u žen neodbytná touha po cukru. Může signalizovat špatné stravování, vyčerpanost, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo blížící se menopauzu.


Všeobecně se u přílišné chuti na sladké doporučuje:

  1. Pravidelné a vyvážené stravování bez výčitek.

  2. Dostatek spánku, odpočinku a relaxace.

  3. Vyhýbání se stresu, případně vyhledání pomoci psychologa.

  4. Konzumace jídel, která vylepšují hladinu serotoninu (banány, ořechy, semínka, losos, krůtí maso, vejce, tofu).

  5. Lékařské vyšetření štítné žlázy a minerálů i vitamínů v organismu.

  6. Protikvasinková tříměsíční dieta (kvasinky vyvolávají chuť na sladké).

  7. Zvýšení příjmu probiotik, kysaných mléčných výrobků, fermentovaných potravin či jogurtů (zlepšení střevního prostředí).

  8. Doplnění ženských hormonů pomocí bylin (yam, andělika, mateří kašička apod.).

  9. Omezení masa a soli (obojí vyvolává chuť na sladké).

  10. Procházky a příjemný pohyb (strečink, jóga, pilates, čchikung apod.)

O nezvladatelných chutích a jejich zvládnutí jsme psali v článku – „Neodolatelné chutě a jak se jich zbavit“


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Jak dále podpořit hubnutí se dočtete v textech v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, trávení, diabetes

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page