Účinnou zbraň proti nemocem najdete na každém rohu
top of page

Účinnou zbraň proti nemocem najdete na každém rohu

Být zdravý a spokojený nemusí být vůbec složité. Mnohdy stačí jít tomu jen trochu naproti. Třeba s obyčejnou košťálovou zeleninou, která je na špici protizánětlivých potravin spolu s kurkumou či dalšími běžnými potravinami. Mezi košťálovou zeleninu řadíme brokolici, růžičkovou kapustu, zelí, kapustu, květák, ředkev, ředkvičky, tuřín i rukolu. Pro prevenci a udržení zdraví je konzumace košťálové zeleniny velmi podstatná. Její velkou devizou je látka sulforafan.


Sulforafan

  1. působí jako antioxidant.

  2. stimuluje přirozené enzymy, které se starají o detoxikaci organismu.

  3. má pozitivní vliv jako prevence proti vzniku rakoviny prsou a prostaty.

  4. snižují zánět v těle.

  5. působí proti depresi i proti úzkosti.

  6. účinně snižuje hladinu cukru v krvi nalačno a zlepšuje hemoglobin.

  7. brání srdce před buněčnou smrtí způsobenou ischemickou chorobou srdeční.

  8. vylučuje z těla bakterie včetně Helicobacter pyroli, které způsobují žaludeční vředy.

  9. chrání kůži před škodlivými UV paprsky.

  10. ulevuje od bolesti.

Jako první potvrdil potenciál uznávaný vědec Paul Talalay v roce 1992. Se svým týmem objevil a prokázal protinádorové účinky brokolice a sulforafanu.


V brukvovité zelenině (brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, čínské zelí, kedlubny, řepka, tuřín, vodnice) se navíc hojně nachází INDOL-3-KARBINOL (I3C), což je specifická sloučenina, která snižuje riziko onemocnění rakovinou. Bylo provedeno několik studií, které ukazují, že indol-3-karbinol hraje roli při regulaci buněčného cyklu buňky a jeho zastavení v případě vzniku rakovinných buněk a následně podporuje zánik těchto nežádoucích buněk.


Další účinky sloučeniny Indol-3-karbinol:

  1. je silný antioxidant

  2. podporuje tvorbu enzymů, které působí na detoxikaci střev a jater

  3. udržuje hormonální rovnováhu

  4. vykazuje antivirální a antibakteriální účinky, které se ukazují jako velmi důležité při napadení buněk lidským papillomavirem (HPV)

Jak dokládají odborníci, košťálová zelenina je zejména velmi prospěšná pro střeva. Jednou z nejčastějších střevních chorob je jejich zvýšená propustnost.

Tady kromě zeleniny pomůže také doplnění stravy o:

  1. Probiotika – pomáhají doplnit dobré bakterie a odstranit ty špatné.

  2. Trávicí enzymy.

  3. L-glutamin – chrání a obaluje buněčné stěny a odpuzuje dráždivé látky.

  4. Glutamin – působí protizánětlivě a je nezbytný pro růst a obnovu střevní sliznice, dodává energii imunitním a střevním buňkám.

  5. Kořen lékořice – vyrovnává hladinu kortizolu a zlepšuje produkci kyseliny v žaludku. Lékořice podporuje přirozené procesy těla, které zachovávají sliznice žaludku a dvanáctníku. Tato bylina je zvláště vhodná v případech, kdy je syndrom zvýšené propustnosti střev způsoben emocionálním stresem.

  6. Kvercetin – utěsňuje střeva díky produkci speciálních bílkovin. Také stabilizuje žírné buňky a snižuje uvolňování histaminu, což je běžné u potravinové nesnášenlivosti. Nové studie také prokázaly jeho účinnost při léčbě ulcerózní kolitidy.

Střevům je všeobecně potřeba věnovat zvýšenou pozornost. Jak dále podpořit střeva a imunitu se dočtete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page