Chutě potravin mají zásadní dopad na organismus
top of page

Chutě potravin mají zásadní dopad na organismus

Věřili byste, že kyselá chuť není vhodná pro horkokrevné typy? A že pálivá jídla by měli denně jíst obézní lenoši? Chuť jídla je velmi důležitá. Každý člověk je individualita a žádné nařízení neplatí úplně pro každého. Velmi záleží nejen na kondici, stavu organismu apod., ale také na vnějších okolnostech – v létě budete potřebovat něco jiného než v zimě. Co je vhodné právě pro Vás odhalí individuální konzultace.


Všeobecně platí, že jídlo by mělo obsahovat zdravé makro- a mikroživiny, krom toho by mělo vyvolávat správnou hormonální odezvu. To znamená, že aby tělo dobře spalovalo, nevylučovalo moc inzulinu, musí být jídlo správně sestavené. A poskládat je tak, aby vyvolalo zdravou hormonální odezvu, může být velmi jednoduché.


Problém může nastat, pokud nevíme, co je pro nás vlastně dobré. Pokud bude člověk s rychlým spalováním jíst vegansky a hlavně sacharidově, může si po čase vypěstovat vážné zdravotní problémy. Zřejmě nejhorší je, pokud máte v těle neustále zvýšenou hladinu inzulinu a nedostatek živin. Pokud má tělo málo živin, stává se závislé na cukru.


Využití chutí potravin, jejich působení na tok tekutin a proud energie dle Lien Čepelkové, Ludmily Bendové, Romany Farné a dalších TČM dietologů:


Hořká: Směr tekutin (i potrava) do středu (využití u otoků končetin). Směr energie od středu ven (u studených končetin, zablokovaného horka uvnitř těla). Hořká chuť eliminuje tuky i svaly, pozor u hubených lidí, u kterých je třeba ji doplnit sladkou.


Sladká: Směr tekutin do stran (ruce i nohy opuchají, brní, podporuje vznik otoků), nahoru od středu do hlavy (migrény, neklid, tlak v hlavě) a dolů od středu (výtoky, výhřezy, cysty, celulitida). Směr energie shora dolů (zaměření na požitky, konzum, strach, přízemnost, únava, apatie, neschopnost nadhledu, roztržitost, nesoustředěnost). Přírodní sladká chuť (máslo, mléko, ovoce, obilí) v přiměřeném množství udržuje člověka fyzicky i psychicky a duchovně ve středu, umožňuje rychlý duchovní vývoj, dává veselou mysl. Sladká chuť buduje tukovou tkáň, zvlhčuje, pozor u lidí s nadváhou, zvyšuje vlhkost.


Slaná: Směr tekutin dolů (ven z těla, umožňuje volný odchod stolice, pravidelnou menstruaci, otěhotnění i porod, zprůchodňuje dolů, rozpouští překážky a blokády, uvolňuje křečovité šlachy a vazy, rozpouští usazeniny). Směr energie nahoru (zprůchodňuje nahoru, tělo i mysl uzemní, zakoření, restartuje tělo i mysl, funguje na fyzické úrovni jako mantra OM na úrovni duchovní). Slaná chuť buduje svaly a zahřívá povrch těla, pozor u obézních horkokrevných typů, které mají solit méně.


Kyselá: Směr tekutin ven, vykroucení hadru, smrštění šlach a některých částí těla (vyloučení škodlivin, zostření smyslů, zavlhčení povrchu, může zhoršovat zahlenění plic). Směr energie většinou dovnitř. Kyselá zvyšuje vnitřní horko, v nadbytku ničí nervový systém, způsobuje kožní problémy, kritičnost, vztek, závistivost. Pozor u horkokrevných hubených lidí je úplně nevhodná. Výjimečně si mohou dát umeboshi.


Svíravá: Směr tekutin uzavírá povrch dovnitř, přičemž tekutiny jsou uzavřeny buď uvnitř nebo venku – řepík, aronie, kurkuma (využití v detoxikaci, posílení imunity, zastavení krvácení, hubnutí). Směr energie do středu, zpět (pomáhá soustředění, v nadbytku vyvolává obavy, úzkost, ztěžuje řeč). Není vhodná pro hubené lidi.


Pálivá: Směr tekutin ven, otvírá povrch, ale zahřívá vnitřek, zprůchodňuje do stran. Směr energie nahoru, pročišťuje mysl, v nadbytku vyvolává hněv, hádavost, třes, nespavost. Opatrně u horkokrevných osob, zejména u hubených zhorší nespavost, bušení srdce. Naopak pro pomalé, obézní typy je nutná denně.


Všeobecně lze doporučit zařazení potravin, které příliš nezahřívají ani příliš neochlazují, jako jsou:

  1. kukuřice, kroupy, žito, oves, proso

  2. luštěniny, fazole, suchý hrách, čočka, červené sojové boby

  3. zelenina kulatá, listová, zelená

  4. zelí, houby, polní salát, polníček

  5. ořechy lískové, mandle, arašídy, kustovnice, strouhaný kokos, sezam

  6. domácí ovoce

  7. nearomatické čaje bez cukru, heřmánkový čaj, sladové pivo

  8. med, slad, šafrán, lékořice

  9. máslo, vaječný žloudek, tvaroh, smetana, sýry s vysokým obsahem tuku


Obecné zásady stravování dle východní medicíny pro zlepšení trávení:

  1. Nejíst mléčné výrobky při vlhkosti v organismu (kašovitá stolice, větší povlak jazyka)

  2. Nejíst ostře kořeněná jídla (chilli, kajenský pepř…)

  3. Nepít kávu, energy drinky a tvrdý alkohol

  4. Nejíst po 19té hodině

  5. Nejíst nic studeného z lednice (zmrzlinu apod.)

  6. Ideálně jíst čerstvé jídlo, neskladovat

  7. Nepoužívat mikrovlnku

  8. Jíst pravidelně (4krát denně) ve stejnou hodinu

  9. Omezit maso

  10. Vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a umělým přísadám

  11. Nejíst bílý cukr ani bílou mouku

Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Trávení, hubnutí, diabetes


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech

bottom of page