Chronickou únavu mívá na svědomí slabý trojitý zářič
top of page

Chronickou únavu mívá na svědomí slabý trojitý zářič

Trojitý zářič je beztvarý orgán, kterým východní medicína označuje tři prvopočáteční energie Qi (čchi) člověka:

  1. řídící pěti orgánů

  2. vyživující a ochrannou

  3. v síti drah

Současní čínští lékaři se většinou přiklánějí k názoru, že trojitý zářič symbolizuje horní, střední a spodní část trupu s příslušnými orgány. Trojitý zářič je regulátor, hraje důležitou roli v imunitě nebo u chronické únavy.


Funkce trojitého zářiče

  1. Přepravuje prvopočáteční energii Qi (čchi) = je prostředníkem, kanálem, jímž je hybná životní síla roznášena po těle (je transformována z prenatální esence uchovávané v ledvinách)

  2. Přepravuje esenci z tekutin a potravy = je správce nad vodními kanály (dopravuje esenci k plicím, odkud jsou rozptylovány do organismu a také ji odvádí dolů do močového měchýře, odkud jsou tekutiny vylučovány z těla ven)

Charakteristika jednotlivých zářičů podle praktika TČM Vladimíra Ando:


1. Horní zářič je jako mlha

  1. souvisí především s činností plic a srdce.

  2. podílí se na rozptylování ochranné čchi z plic na povrch těla.

  3. podílí se na rozvodu vyživující čchi, jing-čchi, a osnovné čchi.

  4. aby mohl čchi ze sebe vysílat, musí ji nejprve přijmout, jako vyživující čchi, vystupující ze žaludku a čchi vdechovanou plícemi.

  5. řídí přijímání.

2. Prostřední zářič je jako mokřaď

  1. souvisí s trávicími procesy spojenými s činností sleziny, žaludku, ale i jater a žlučníku.

  2. podporuje rozkládání a zažívání trávené potravy.

  3. počátečně odděluje čisté (esence stravy stoupající vzhůru) od kalného (zbytků stravy klesajících dolů).

  4. řídí přeměňování.

3. Spodní zářič je jako kanál

  1. je funkčně spojen s ledvinami, močovým měchýřem, tenkým a tlustým střevem.

  2. odděluje čisté od kalného, tentokráte už i s tvorbou konečných odpadových produktů, moče a stolice.

  3. řídí vylučování.

Díky nevyváženosti trojitého zářiče mohou vznikat poruchy související s příslušnými orgány. Onemocnění horního zářiče ovlivňuje funkci plic a srdce, poruchy středního zářiče vedou k zažívacím problémům a při chorobném stavu spodního zářiče se mohou objevit problémy s vodním hospodářstvím a vylučováním. Jak uvádí Vladimír Ando ve svých studiích, chorobné poruchy trojitého zářiče se projevují především různými stavy stagnace a zahrazování:

  1. měkké vodnaté opuchliny

  2. nadýmání, pocity plnosti, kručení ve střevech apod.

  3. pocity dušnosti, dýchací problémy

  4. potíže s močením

Chorobné procesy trojitého zářiče se projevují ve dvou oblastech: jednou je narušení chodu mechanismu čchi orgánů plic, sleziny, žaludku, jater, střeva močového měchýře, druhou jsou poruchy metabolismu tekutin, mající spojitost s plícemi, slezinou a ledvinami.


Mezi 21. a 23. hodinou večerní je aktivita trojitého zářiče nejvyšší. V tuto dobu se tělo připravuje na spánek a nemělo by se činit nic pro aktivaci organismu. Tedy nesportovat, nekouřit, nepít alkohol ani nejíst. Pozor i na ostatní rušivé elementy, jako je například modré světlo z obrazovek počítačů a telefonů.


Další rady, tipy a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“ – Principy tradiční medicíny a její metody

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page