Choroby žaludku vyřeší uhašení ohně a sattva
top of page

Choroby žaludku vyřeší uhašení ohně a sattva

Žaludek se o slovo hlásí obvykle v období „Babího léta“, což je období žaludečních potíží, kterým je třeba předcházet. Tradiční terapie přirovnává žaludek ke kotli a doporučuje o něj maximální péči, protože kvalitní trávení je zásadní. Žaludek navazuje na jícen a přechází ve dvanáctník – tenké střevo. U průměrného člověka má velikost 22 cm a objem až 2 litry. Ke správnému trávení žaludek produkuje HCl a trávicí enzymy pepsin a ureázu. Aby nedocházelo k porušení žaludeční stěny – k samonatrávení, produkuje žaludek alkalický hlen, který ho před tímto poškozením chrání. Na správné funkci našeho žaludku se podílí i naše schopnost zvládat vypjaté a náročné situace.


Některé disharmonie žaludku dle MUDr. Petra Hoffmanna:

  1. Prázdnota Qi (čchi) žaludku

Obvykle ji vyvolá špatná životospráva, vrozená slabost nebo dlouhodobé chronické onemocnění. Schopnost žaludku trávit i přijímat novou potravu je velmi oslabená.

Příznaky jsou:

  1. nechutenství

  2. škytání či krkání

  3. bledost

  4. únava až únavový syndrom

  5. ochablost končetin

  6. bolesti, které se stupňují s hladem a ustupují po požití potravy

  7. žaludeční vředy.


2. Chlad žaludku


Nárůst chladu žaludku je proces postupného oslabení Qi (čchi) a převážení chladu z prázdnoty. Dochází k němu v důsledku napadení žaludku chladnou škodlivostí, nevyvážeností stravy nebo přílišného požívání syrových a studených pokrmů nebo léčiv chladné povahy. Příznaky jsou:

  1. zhoršené trávení

  2. silné, tupé bolesti v žaludku, které se zlepší teplem

  3. zlepší jídlem a zhoršení po stolici

  4. studené končetiny

  5. měkká stolice

3. Horkost žaludku


Horkost žaludku způsobí většinou nadměrný příjem alkoholu, pálivých či sytých jídel, stagnace jaterní Qi (čchi), vznik horkosti z nadměrného působení emocí. Typické příznaky:

  1. zvýšený pocit hladu

  2. pálení v žaludku

  3. sucho v ústech a žízeň

  4. zácpa

  5. pálení žáhy až zvracení

  6. zduření dásní a bolesti zubů

  7. vředová choroba, zánět žaludku i slinivky.

Vhodné potraviny při horkosti v žaludku:

  1. Jablko, hruška, švestka, grep, banán, ananas, meloun, broskev

  2. Celer, okurka, rajče, kapusta, zelí, špenát, lilek, cuketa, hlávkový salát, brokolice, pampeliška

  3. Slzovka, pšenice, ječmen, pohanka, pšeničné otruby

  4. Sójové mléko, tofu, zelený čaj, aloe, sůl, mořské řasy

4. Nedostatečnost yin žaludku


Vzniká tehdy, pokud žaludek nemá dostatek tekutých složek. To může být způsobeno chronickým onemocněním, závěrečným stadiem horečnatých nemocí, dlouhodobou stagnací horka v žaludku, napadením žaludku ohněm jater a žlučníku nebo i ohněm srdce. Klíčové příznaky:

  1. bolesti žaludku

  2. suchá ústa

  3. nechutenství

  4. pocit horka odpoledne

  5. suchá stolice

  6. pocit plnosti po jídle

  7. zánět žaludku

Prázdnota yin (jin) žaludku bývá příznačnější pro lidi hubené a často se kombinuje s prázdnotou yin (jin) plic. Oslabí-li postupně i Qi (čchi) žaludku, vznikají vředy v ústech.


Doporučení:

Zkuste nekouřit, případně nekouřit na lačno. Podobně se chovejte také ke kávě, alkoholu a těžkým pokrmům. Pokud možno nejezte jídla, kde jsou přepalované tuky a mnoho koření. Do svého jídelníčku zařaďte více mléčných výrobků. Stravu si rozvrhněte do menších dávek a jezte častěji. Velmi prospěšný je duševní klid.


Lidem, kteří mají potíže s trávením a žaludkem, výrazně uleví sattvická strava, kterou propaguje např. Martina Zisková. Sattva je termín z ájurvédy, znamená světlo, sattvická strava je taková, která je vyrobena s láskou, v klidném prostředí, z čerstvých a pokud možno ekologicky vypěstovaných surovin. Zelenina i ovoce by měly být denně připravovány čerstvé, nikdy je neohříváme ze včerejška, nepoužíváme mraženou či konzervovanou zeleninu. Skladovat a pak ohřívat můžeme již uvařené obiloviny, vejce, luštěniny. Maso by měla obsahovat co nejméně. Taková strava potom působí na tělo i mysl pozitivně, člověk je kreativní, nemá výkyvy emocí, není moc unavený, dobře spí, má přiměřenou zdravou chuť k jídlu i do práce, dobrou imunitu


Zásadotvorné potraviny jsou takové, které neoslabují ledviny, nebo je dokonce posilují, a takové, které přímo neutralizují kyselost vnitřního prostředí. Je to většina zeleniny (kromě rajčat a papriky), nekyselé ovoce – hrušky, kaki, meloun, fazole, sůl, řasy wakame (i jiné řasy), byliny – jablečník, pampeliška kořen, list, lopuch kořen, jehlice trnitá, přeslička, dvouzubec, celík zlatobýl, rdesno truskavec, i blešník, zelený ječmen, aloe, heřmánek, mochna, a další.


Kyselinotvorné potraviny okyselují vnitřní prostředí, v nadbytku poškozují ledviny i ostatní orgány, zvyšují jang jater i srdce. Jsou to sladkosti, káva, uzeniny, maso, smažené věci, sterilované zeleniny, alkohol (kouření), rajčata, paprika, kyselé ovoce- př. citrusové ovoce, rybíz, ostružiny, kombucha, z bylin – jalovec, brusinka, rakytník, atd. Jak se zbavit překyselení a co všechno způsobuje, čtěte zde.


Ve stravě máme mít asi 80% zásadotvorných a 20% kyselinotvorných potravin.

U jinových konstitucí je třeba trošku více kyselinotvorných a u jangových trošku více zásadotvorných.


Konkrétní doporučení přímo pro vás vám sdělí zkušený terapeut.


O problémech s trávením jsme psali také v dalších textech, najdete je v kategorii „Články“ – Trávení, hubnutí, diabetes


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme – nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page