Játra a ledviny – dle TČM hlavní viníci
top of page

Játra a ledviny – dle TČM hlavní viníci

Zdánlivý nadbytek je ve skutečnosti známkou nedostatku. Svět běží stále rychleji a také lidé žijí ve stále svižnějším tempu. Může se zdát, že srší energií, stíhají za den to, co by ještě před padesáti lety nebylo možné stihnout ani za týden. Často přitom mají pár kilo navíc a do poradny k terapeutovi přijdou, protože se jim špatně spí. Banální problém, chtělo by se říct. Ale pak se objeví skrytí kostlivci a desítky dalších zdánlivě banálních potíží.


Podle tradiční čínské medicíny je jednou z nejobvyklejších příčin většiny současných nemocí nedostatek energie v játrech a ledvinách, navíc s oslabeným trávením, tedy slabou slezinou. Proto se také při osobní diagnostice vážně zabýváme i jídelníčkem. Jak zlepšit zažívání, posílit ledviny a ochladit játra, zjistíte při individuální diagnostice, na kterou se můžete objednat na tradicniterapie@gmail.com


Diagnostika dle TČM je velmi široký obor opírající se o tisíce let zkušeností. Moderní člověk má ale velmi často zejména nedostatek jinu v ledvinách, který se projeví těmito příznaky:

  1. slabost a pobolívání beder a kolenou (ne ostrá, ne jednostranná)

  2. lámavost kostí (osteoporoza)

  3. šedivění a padání vlasů

  4. neplodnost (u žen i mužů)

  5. vynechávání menstruace

  6. závratě (dlouhodobý stav – např.celý den)

  7. zhoršení sluchu, tinitus

  8. zhoršení zraku (zejména šedý zákal)

  9. zhoršený mentální výkon, poruchy krátkodobé paměti

  10. vyčerpanost nelepšící se po krátkodobém odpočinku

  11. časté zívání

  12. slabá vůle

  13. přílivová horkost (horečka) nebo návaly

  14. noční pocení

  15. zarudlé tváře

  16. sucho v ústech, suchost sliznic

  17. žízeň zejména navečer

  18. četné erotické sny, u mužů s polucí

  19. zvýšená sexuální touha

Dá se říct, že ledviny bez jinu jsou příliš přehřáté, chybí jim chladná voda, tedy jejich přirozená výživa. Vyčerpané ledviny se ale mohou projevit i výraznou slabostí, kdy už jde také o nedostatek jangu v ledvinách, který poznáte, pokud máte nejen výše uvedené potíže, ale také tyto příznaky:

  1. obava z chladu

  2. studené končetiny, zejména nohy

  3. chlad v zádech či podbřišku

  4. bledost

  5. prodloužení menstruačního cyklu

  6. ztráta sexuální touhy

  7. časté močení

  8. noční močení i zástava močení

  9. otoky (zejména dolní části)

Vyčerpané ledviny nemohou dobře zvládat svou práci v organismu, proto jim musejí pomáhat játra. Pokud ledviny neposílíme, játra začnou být přetěžována. Jestliže navíc dochází k nesprávné výživě, nadměrné mentální aktivitě, přílišnému sportování, těžké fyzické práci apod., ztratí játra příliš mnoho krve, protože právě tyto činnosti krev vyčerpávají.


Nedostatek krve v játrech se projeví těmito příznaky:

  1. závratě (nepříjemný pocit v hlavě)

  2. tupá bolest hlavy (typičtější po menstruaci)

  3. mravenčení či porucha citlivosti končetin a křeče končetin

  4. zastřený zrak, mžitky před očima

  5. světloplachost, šeroslepost

  6. suchost očí

  7. hojné snění, náměsíčnost

  8. sklon k depresím

  9. bezcílnost, nedostatek kreativity

  10. prodlužování cyklu či výpadky menstruace (obvykle bez bolestí)

  11. bledá či nažloutlá pleť

  12. třepivé nehty

Nedostatek jinu v játrech poznáte podle těchto příznaků:

  1. závratě

  2. tinitus (šumění)

  3. suchost až mírné pálení očí (horší navečer)

  4. tupá bolest hlavy

  5. suchá kůže

  6. pobolívání či pocit pálení v podžebří

  7. odpolední horko či lehká horečka

  8. noční pocení

  9. sucho v ústech

Posílení ledvin a jater lze vhodnou stravou, bylinami, relaxací a klidným cvičením. Konkrétní doporučení přímo na míru předepíše terapeut individuálně. Další tipy a doporučení najdete v kategorii “Články” – Spánek, únava, vyčerpání .



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page