Otoky nohou = potíže se slezinou a ledvinami
top of page

Otoky nohou = potíže se slezinou a ledvinami

Otoky nohou trápí zejména ženy, a to především v létě. Otékající a ztěžklé nohy jsou přitom velmi častým problémem i mužů. Lidé si často stěžují na pocit napětí a tíhy v dolních končetinách, zejména večer a v horku. Lékaři vědí, že počáteční pocit ztěžklých nohou může přejít v otoky kolem kotníků a pak až k tomu, že kůže na nohou tmavne a tvrdne. A další fází mohou být bércové vředy, strašák mnoha starších lidí.


Neléčené a přecházené otoky nohou mnohdy vedou k chronické žilní nedostatečnosti, tedy ke křečovým žílám. Jde o dlouhodobé onemocnění, které se bez léčení s přibývajícím věkem zhoršuje. Trpí jim až padesát procent lidí, přitom ženy dvakrát častěji než muži.


Nejčastěji jsou na vině ledviny, které pokud nepracují správně, zadržují v těle tekutiny. Stejně tak dochází k zadržování soli. Pokud nepracují játra, přestanou tvořit bílkovinu, která drží tekutinu v cévách a ta pak uniká do okolních tkání a způsobuje otok. Otoky kolem kotníků ale také mohou být jedním z projevů vysokého krevního tlaku nebo bradykardie (pomalého srdečního tepu).


Podle tradiční čínské medicíny obvykle stojí za otoky dolních končetin nedostatek celkového yangu v těle, zejména nedostatek yangu sleziny a také oslabená slezina i ledviny.


Kromě posílení sleziny a ledvin prospěje končetinám sport, procházky, sprcha i pohodlná obuv.


První pomoc poskytne také medicinální houba Polyporus neboli choroš oříš (Polyporus umbellatus), která je používána v tradiční čínské medicíně jako přírodní antibiotikum již více než tisíc let. Její antibakteriální účinky se osvědčily při použití jak na desinfekci zranění, tak na všeobecné posílení organismu. Polyporus obsahuje diuretické látky, které regulují průtok lymfy. Příznivě působí na slezinu, ledviny i močový měchýř.


Při otocích jsou prospěšné hořké potraviny, které vysušují vlhko (ale pozor – směrují energii dolů). Hořká chuť prospívá lidem pomalým, letargickým, vodnatým, vlhkým, obézním, ale také přehřátým a agresivním, u nichž dochází hořkou chutí ke zchlazení.

Konkrétní vhodné preparáty, bylinky a stravu přímo pro vás, vám doporučí zkušený terapeut. Všeobecně ale vlhko vysušuje: žito, kukuřice, fazole, celer, salát, dýně, kedlubna a vojtěška.


Další doporučení, rady a tipy najdete v sekci „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování, děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page