Odmítání vlastní agresivity je cestou do pekel
top of page

Odmítání vlastní agresivity je cestou do pekel

Neodmítejte svou agresivitu – raději se ji naučte ovládat. Vztek a zlost má občas každý z nás. Někteří dokonce mají takový přetlak, že potřebují něco rozbít. Může být zoufalé, jak nás emoce ovládají. Není ale dobré před nimi utíkat. Agrese je zcela normální reakce na neuspokojení potřeb a očekávání.


Agresivní jsme občas všichni, někdo méně, někdo více. Agrese může být plná emocí, kdy člověk jedná impulzivně a nepřemýšlí o důsledcích. Může jít ale také o zacílenou agresi, jejímž cílem je vlastní obohacení, tedy je mnohem více plánovaná a uvědomělá.


Naštvanému člověku se obvykle uleví, když si zlost vybije na druhých lidech nebo na boxovacím pytli. Někteří psychologové ale tvrdí, že mnohem lepší je transformovat agresi do jiné podoby. Místo destruktivní být kreativní. Třeba se můžete pravidelně věnovat malování, psaní, sportu, zahradničení, venčení psa apod. Tímto způsobem se budete přepětí v organismu zbavovat průběžně a nevznikne ve vás tak silný přetlak. Čím více poznáte sami sebe a naučíte se se sebou pracovat, tím více budete mít své emoce pod kontrolou.


Náročnější je to u dětí. Obvykle spontánně křičí, pláčou, ale i útočí. Agresivní chování dětí je většinou okamžité a přímočaré: naštvané dítě do něčeho praští, rozbije hračku apod. Takové chování je u dětí běžné a normální a není dobré ho potlačovat. Zakázaný vztek v dítěti zůstává a může se časem nečekaně intenzivně projevit. Nebo se přetaví v chronické agresivní chování. Je proto důležité naučit děti s energií pracovat. Je dobré jim vysvětlit, že agrese je normální, ale nesmí nikomu ubližovat. Klidně nechte dítě občas řádně vyvztekat. Nebo ho vezměte na trampolínu a vybijte si nahromaděné napětí společně.


Tradiční čínská medicína doporučuje zaměřit se při agresi na játra a srdce. Vhodnými bylinami a potravinami můžete svou agresi přetavit a proměnit. Individuální léčbu emocí vám doporučí zkušený terapeut. Prvním opatřením ale bývá omezení nasycených tuků (sádlo, smetana, sýry a vejce), ztužené oleje a nekvalitní tuky, chemikálie, rafinované potraviny.


Nadbytek z jater odvedou hořké potraviny a byliny. Velmi harmonicky působí na játra pivoňka, fazole mungo, celer a mořské řasy.


Jak ulevit svým játrům a zmírnit agresivitu či napětí se dočtete v dalších textech v kategorii „Články“ – Psychické problémy, psychoterapie.



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page