Ložnice podle Feng Shui
top of page

Ložnice podle Feng Shui

Feng Shui je známé čínské umění, které se zabývá vztahem a energií mezi člověkem a jeho prostorem v čase. Takovým prostorem může být například váš dům či jen pokoj. Umění Feng Shui se ale dá aplikovat téměř na všechny životní aspekty. Hlavním cílem je nastolit v prostoru klidné a nerušené plynutí energie Qi (čchi). V konečné fázi tato energie zajistí, že se dotyčný člověk bude v prostředí cítit mnohem lépe. Zajišťuje se tak několika způsoby:

  1. dodržováním historicky ověřených pravidel

  2. přestavováním nábytku podle daných schémat

  3. přemýšlení o jednotlivých kompozicích nábytku

  4. vhodnými doplňky

Feng Shui pracuje s polaritou jin a jang a s pěti elementy, jimiž je voda, dřevo, země, kov a oheň.


I přesto, že lze volné plynutí energie zajistit v celém domě, začít se s ním doporučuje v ložnici. Právě na jiné a lepší uspořádání ložnice může lidská mysl reagovat pozitivně. I přesto, že je pravé Feng Shui velmi složité a musí se při něm zohledňovat řada aspektů, minimální změny si podle Feng Shui zvládnete udělat sami.


Podle Feng Shui se nedoporučuje mít za hlavou okno, protože z něj na vás může působit průvan a tudíž i špatná energie zvenčí. Na okno a dveře doporučují čínští umělci Feng Shui vidět, protože právě těmito otvory vniká nepřítel.


Chcete-li zajistit volný průchod energie vaší ložnicí, zapomeňte na plné čalouněné postele či úložný prostor pod nimi. Aby mohla energie volně procházet, je zapotřebí zanechat prostor i pod postelí. Ten, kdo se řídí podle Feng Shui nikdy nenechá otevřené dveře šatní skříně či pootevřený šuplík, když jde spát, protože i to narušuje volný průchod energie Qi (čchi).


Další rady, tipy a doporučení pro zdravý spánek najdete v textech v kategorii „Články“ – Spánek, únava, vyčerpání


Vyzkoušejte také jarní úklid podle Feng Shui. Toto pradávné východní učení klade důraz na propojení vnějšího a vnitřního světa. Proto zdůrazňuje nutnost zbavovat se všeho nečistého, nepotřebného a toho, co nás zbytečně zatěžuje. Posláním učení Feng Shui je přinášet příjemný pocit do obydlí. Každá změna, kterou uděláte ve svém nejbližším prostředí, pomůže zároveň změnit i nějakou součást vašeho osobního či vnitřního života.


Aby vaším domovem mohla nerušeně proudit energie, je potřeba, abyste se v něm cítili uvolněně a dobře. Nesmí být přecpaný a zaneřáděný. Vše, co nepotřebujete a nepřináší vám radost, vyhoďte nebo darujte. Také suché květy a seschlé květiny do bytu nepatří, vyměňte je za živé. Uklizený prostor a proudící energie se brzy pozitivně projeví vaší spokojeností. „Vyprášit koberec znamená vyčistit duši“, říká staré čínské přísloví. Nechte ho na jaře proletět bytem, budete se cítit lépe…


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page